Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Σαν Σήμερα

Τζαγκαντίς Τσάντρα Μπόζε (1858 – 1937)

Ινδός φυσικός με πρωτοποριακό έργο στους τομείς του ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και της φυτολογίας.

Μετά την αποφοίτησή του διορίστηκε καθηγητής Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλκούτας (1885-1915), το οποίο αργότερα εγκατέλειψε για να ιδρύσει και να αναλάβει τη διεύθυνση του ερευνητικού ινστιτούτου τη ίδιας πόλης (1917-1937).

Τα πειράματα του σχετικά με τις οιονεί οπτικές ιδιότητες των ραδιοκυμάτων πολύ μικρού μήκους κύματος (1895) του επέτρεψαν να επιφέρει βελτιώσεις στον φωρατή, μία πρώιμη μορφή ανιχνευτή ραδιοκυμάτων, γεγονός που συνετέλεσε σημαντικά στην ανάπτυξη της φυσικής της στερεάς κατάστασης.

Προκειμένου να διευκολυνθεί στο ερευνητικό του έργο, κατασκεύασε όργανα μεγάλης ευαισθησίας, κατάλληλα για την ανίχνευση των ανεπαίσθητων αντιδράσεων των ζωντανών οργανισμών σε εξωτερικά ερεθίσματα και ήταν σε θέση, με τη βοήθεια αυτών των διατάξεων, να προβλέψει τις αναλογίες ανάμεσα στους φυτικούς και τους ζωικούς ιστούς, γεγονός που επιβεβαιώθηκε αργότερα και από τους βιοφυσικούς.

Με τον τρόπο αυτό είχε ορισμένα θεαματικά αποτελέσματα, που του επέτρεψαν να υποθέσει την ύπαρξη μιας κάποιας ικανότητας αίσθησης στα φυτά, η οποία εξηγεί το γεγονός ότι αυτά τρέμουν ανεπαίσθητα όταν πληγωθούν.

Από τα βιβλία του αξιοσημείωτα είναι τα ακόλουθα: «Απόκριση σε ζωντανούς και μη οργανισμούς» («Response in the Living and Non-Living», 1902) και «Ο νευρικός μηχανισμός των φυτών» («The Nervous Mechanism of Plants», 1926).

Ο Τσαγκαντίς Τσάντρα Μπόζε πέθανε στις 23 Νοεμβρίου 1937, σε ηλικία 78 ετών.

Ανάμεσα στους διακεκριμένους μαθητές του υπήρξε ο μαθηματικός και φυσικός Σετιέντρα Ναθ Μπόουζ (1894-1974), γνωστός από τη συνεργασία του με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button