Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Τα 4 νέα χαράτσια που έρχονται – Ποιους θα πλήξουν

ο πολυνομοσχέδιο με την πρώτη λίστα προαπαιτουμένων του νέου Μνημονίου ψηφίστηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή και οι συνέπειές του θα αρχίσουν να γίνονται ορατές το επόμενο διάστημα. 

Με τα μέτρα που περιέχονται στο πολυνομοσχέδιο,  ικανοποιείται το 30%, περίπου, της λίστας με τα 49 προαπαιτούμενα. Για να εκπληρωθεί πλήρως και να μπορέσει έτσι να ξεκλειδώσει η υποδόση των 2 δισ. Ευρώ και να ανοίξει ο δρόμος για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα πρέπει να ακολουθήσουν μια σειρά από εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις, στις οποίες μάλιστα, παρατηρείται και κάποια καθυστέρηση.

Οι πολίτες θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται στο… πετσί τους το λογαριασμό των μέτρων αυτών ήδη από το επόμενο διάστημα, καθώς, πέρα από το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ του 2015, τα ραβασάκια των οποίων ήδη έρχονται και τις αλλαγές που έχουν ήδη ψηφιστεί, όπως την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, το αμέσως ερχόμενο διάστημα θα έρθουν 4 νέα χαράτσια.

Πρόκειται για τα εξής: 

Τέλη Κυκλοφορίας 

Οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας θα γίνουν όπως φέτος, όπως ο ίδιος ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Τρύφων Αλεξιάδης είπε. Οι αλλαγές αυτές θα φέρουν επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες μη ρυπογόνων οχημάτων (τα συνολικά έσοδα υπολογίζεται να φθάσουν τα 50 με 120 εκατ. Ευρώ) και από την άλλη πλευρά κάποιες ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες παλιών οχημάτων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ εφημερίδας , είναι πολύ πιθανό να επιβληθεί και φόρος δακτυλίου (τα συνολικά έσοδα του οποίου θα φθάσουν τα 100 εκατ. Ευρώ) .

Βαρύς φόρος ακινήτων το 2016 

Οι παράλογες αντικειμενικές αναμένεται να μείνουν και το 2016 καθώς η αλλαγή τους προβλέπεται να έρθει από το 2017.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του φόρου ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν ο ιδιοκτήτες το 2016, σύμφωνα με τα όσα λέει ο κ. Αλεξιάδης σε συνέντευξή του, ο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αντικατασταθεί από ένα νέο φόρο με  προοδευτική κλίμακα που θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, ενώ θα γίνει προσπάθεια να θεσπιστεί ένα αφορολόγητο της τάξης των 50.000 ευρώ της εμπορικής αξίας.

Ο… άγνωστος φόρος 

Το τρίτο χαράτσι που έρχεται είναι ακόμη άγνωστο, αλλά αναμένεται να γίνει γνωστό μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Πρόκειται για το φόρο που θα αντικαταστήσει το μέτρο της επιβολής ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. Και αν ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης έλεγε ότι τα ισόδυναμα για την κατάργησή του θα είναι δύο με τρία, ο κ. Αλεξιάδης το Σάββατο, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή  ξεκαθάρισε ότι ο φόρος που θα αντικαταστήσει το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση θα πρέπει να είναι ένας σταθερός φόρος.

Νέος φόρος στις συντάξεις 

Οσον αφορά το τέταρτο χαράτσι που έρχεται αφορά τους συνταξιούχους, μιας και αναμένεται να μπει νέος έκτακτος φόρος στις συντάξεις προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα στα Ταμεία.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button