Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Τα “διάσημα” τάματα στη Μεγαλόχαρη

Της Ματίνας Σπυροπούλου

O Δεκαπενταύγουστος είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας. Σε κάθε γωνιά της χώρας, πλήθος κόσμου προσέρχεται στις εκκλησίες και στα μοναστήρια για να ακολουθήσει τις περιφορές των εικόνων της Μεγαλόχαρης και να προσευχηθεί. Πίστη και κατάνυξη από χιλιάδεςπιστούς, που σε δύσκολους καιρούς ζήτησαν τη βοήθεια της Παναγίας.
Οχι μόνον απλοί άνθρωποι, αλλά και διάσημοι Ελληνες, πολιτικοί, αθλητές, τραγουδιστές, ηθοποιοί, επιχειρηματίες, είχαν κάποια στιγμή νιώσει την ανάγκη να απευθυνθούν στη Μεγαλόχαρη για να τους βοηθήσει σε ένα σημαντικό ζήτημα της ζωής τους και δεν δίστασαν μάλιστα να το αποκαλύψουν.
Τα τάματα που καλύπτουν τις εικόνες της Παναγίας κουβαλούν τις δικές τους ιστορίες και κρύβουν μέσα τους δάκρυα και πόνο ή άλλοτε ένα «ευχαριστώ» στον Θεό που στάθηκε στο πλάι όσων τον χρειάστηκαν.
Στους προσκυνητές της Μεγαλόχαρης στην Τήνο υπάρχουν πολλοί πολιτικοί.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, που είχε πολύ ιδιαίτερη σχέση με την εκκλησία, επισκεπτόταν συχνά την Ευαγγελίστρια, ειδικά μετά την επιστροφή του από το Χέρφιλντ.
Μία επίχρυση εικόνα αφιέρωσε στην Παναγία της Τήνου ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Την εικόνα την είχε τάξει όταν συνελήφθη επί χούντας και εκπλήρωσε το τάμα του όταν αποφυλακίστηκε.
Επίσης και η Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στην Τήνο αμέσως μετά την περιπέτεια με την υγεία της.
Ιδιαίτερη σχέση με την Παναγία της Τήνου είχε επίσης η τέως βασιλική οικογένεια. Η Αννα Μαρία στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ανέβηκε από το λιμάνι στον ναό με την κόρη της Αλεξία, αφήνοντας έναν χρυσό σταυρό στην εικόνα. Πριν από χρόνια κάτι ανάλογο έκανε και ο γιος της Νικόλαος.
Πολλοί αθλητές
Πολλά τα άτομα που εκδήλωσαν την πίστη τους στην Παναγία και από τον χώρο του αθλητισμού.
Το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1994 αφιέρωσε στη χάρη της Ευαγγελιστρίας Τήνου ο χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας. Είχε τάξει στους αγώνες να το χαρίσει για τη δύναμη που άντλησε από την Παναγία. Μόλις επέστρεψε, ταξίδεψε στην Τήνο εκπληρώνοντας την υπόσχεσή του και δωρίζοντας το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε.
Οταν η Εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης, ο Αγγελος Χαριστέας έδωσε υπόσχεση αφιέρωσης στην Παναγία της Τήνου, την οποία εκπλήρωσε με το που ήρθε στην Ελλάδα.
Η Ελένη Πετρουλάκη, από την άλλη, χάρισε στον ναό δύο χρυσές εικόνες της Παναγίας για να την ευχαριστήσει που σώθηκε από θαύμα σε τροχαίο ατύχημα.
Επίσης, ένα από τα πλέον γνωστά τάματα είναι αυτό της αείμνηστης Αλίκης Βουγιουκλάκη, που είχε τάξει τάμα στη Μεγαλόχαρη για τον γιο της, Γιάννη. Ταξίδεψε στην Τήνο, όπου βάφτισε τον γιο της, και συγκινημένη στο μήνυμά της ευχαριστεί την Παναγία για το παιδί που απέκτησε. Τα ιδιόχειρα ευχαριστήρια σημειώματα της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, με ημερομηνία 4 Ιουνίου 1970, στο βιβλίο της μονής έγιναν όπως ήταν λογικό ευρέως γνωστά και διαβάστηκαν από τους πάντες, αφήνοντας εποχή.
«Θεέ μου, σ’ ευχαριστώ! Το παιδί μου, μου το χάρισε η Μεγαλόχαρη», γράφει η αείμνηστη Αλίκη και ακριβώς από κάτω ο σύζυγός της, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, συμπληρώνει: «Είναι η πιο ωραία μέρα της ζωής μου. Ευχαριστώ την Παναγία».
Καλλιτέχνες
Δεν θα μπορούσαν να μην υπάρχουν και ονόματα από τον χώρο του τραγουδιού.
Ο Σάκης Ρουβάς πιστεύει στον Θεό και δεν το κρύβει και συχνά ζητάει την βοήθειά του. Ο τραγουδιστής είχε κάνει ένα τάμα στην αρχή της τρίτης εγκυμοσύνης της Κάτιας Ζυγούλη, όταν παρουσιάστηκε μια μικρή επιπλοκή. Ο Σάκης Ρουβάς έκανε τάμα στην Παναγία να πάνε όλα καλά και πήγαν. Αν και ο χρόνος που είχε στη διάθεσή του ήταν λίγος, ο Σάκης Ρουβάς βρήκε την ευκαιρία και επισκέφθηκε τη Μητρόπολη Λαγκαδά και προσκύνησε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν ελάχιστοι, καθώς ο Σάκης Ρουβάς δεν ήθελε να το μοιραστεί σχεδόν με κανέναν.
Γνωστή είναι η σχέση του Γιώργου Μαζωνάκη με την εκκλησία. Ο τραγουδιστής πέρσι βρέθηκε στην Πάτμο για τρεις ημέρες με σκοπό να εκπληρώσει το τάμα του. Ο Γιώργος Μαζωνάκης λίγες ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, έφτασε με σκάφος φίλου του στην Πάτμο, προκειμένου να γεμίσει τις μπαταρίες του πριν επιστρέψει και πάλι στην Αθήνα και ξεκινήσει τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις. Μαζί του ήταν δύο καλοί φίλοι και η αγαπημένη του αδελφή. Δεν ήταν όμως μόνον αυτός ο λόγος που επέλεξε το συγκεκριμένο νησί. Το πρώτο του μέλημα ήταν να επισκεφθεί το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που βρίσκεται στον λόφο της Χώρας και θυμίζει βυζαντινό κάστρο, για να εκπληρώσει ένα τάμα το οποίο γνωρίζουν ελάχιστα άτομα.
Και ο τραγουδιστής Γιώργος Λεμπέσης, όταν αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, προσέφερε στην Παναγία ως ένδειξη ευγνωμοσύνης ένα χρυσό δαχτυλίδι.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button