Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Στο φως όλες οι αγιογραφίες και τα μωσαϊκά της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας [εικόνες]

Πράσινο φως για την ανακαίνιση ενός από τα σημαντικότερα και πιο εμβληματικά ποντιακά μνημεία, της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος, που είχε μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε τζαμί, μολονότι είχε οριστεί από τη δεκαετία του 1960 να λειτουργεί ως μουσείο, έδωσαν οι τουρκικές Αρχές προκειμένου να αποκαλυφθούν οι εκπληκτικές νωπογραφίες και τα εντυπωσιακά μωσαϊκά που είχαν καλυφθεί με ξύλινες επιφάνειες!

Σύμφωνα με τον διευθυντή Πολιτισμού και Τουρισμού της επαρχίας της Τραπεζούντας, Αλή Αϊβαζόγλου, στις εργασίες αποκάλυψης των αγιογραφιών θα ακολουθηθεί η ίδια τεχνική που εφαρμόστηκε στο Φατίχ τζαμί της Κωνσταντινούπολης, το οποίο ανεγέρθηκε τον 15ο αιώνα στη θέση του βυζαντινού ναού των Αγίων Αποστόλων και τα μωσαϊκά του οποίου καλύφθηκαν με γυαλί.

Έτσι και στην Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα θα αφαιρεθούν όλα τα ξύλα που καλύπτουν τις αγιογραφίες και θα αντικατασταθούν με γυάλινες προστατευτικές επιφάνειες.

Στόχος του εγχειρήματος είναι η προσέλκυση ξένων τουριστών καθώς οι καταστηματάρχες τς περιοχής παραπονέθηκαν για την κατακόρυφη πτώση της τουριστικής κίνησης μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος τον Ιούλιο του 2013.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού ο ναός «αποτελεί ένα μνημείο σαφώς συνυφασμένο, ήδη από την ίδρυσή του, με την τοπική αυτοκρατορική δυναστεία των Μεγάλων Κομνηνών. Ταυτόχρονα, ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζονται τα επιμέρους στοιχεία της αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης, της ζωγραφικής, της ψηφιδωτής και της γλυπτής διακόσμησής του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ασυνήθιστος και ίσως μοναδικός. Αυτή η μοναδικότητα έγκειται κυρίως στη συνύπαρξη ετερόκλητων επιδράσεων, οι οποίες παραπέμπουν άλλοτε στη Δύση (σε σχέση με τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή) και άλλοτε στην Ανατολή.»

Βίντεο: Νίκος Ευκαρπίδης/YouTube

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button