Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Στη Νορβηγία οι έφηβοι ζουν σαν πρόσφυγες για 24 ώρες -Μία σκληρή, διδακτική εμπειρία

Εναν ασυνήθιστο τρόπο σκέφτηκαν στη Νορβηγία, προκειμένου οι έφηβοι να αντιληφθούν τις δυσκολίες που ζουν όσοι ζητούν άσυλο. Τους βάζουν να ζήσουν για 24 ώρες σαν πρόσφυγες.

Πρόκειται για έμπνευση του οργανισμού προσφύγων της χώρας και οι διοργανωτές είναι αρκετά αυστηροί. Οι έφηβοι αναγκάζονται να παραδώσουν τα κινητά τους τηλέφωνα και τα ρολόγια κατά την άφιξή τους, ενώ τους χωρίζουν σε «οικογένειες» 20 ατόμων, με την εντολή να αποφύγουν τη βίαιη συμπεριφορά, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Local».

Ολα ξεκινούν από ένα αποχαρακτηρισμένο στρατόπεδο κοντά στο αεροδρόμιο του Οσλο, πολύ κοντά στο σημείο όπου φιλοξενούνται οι πραγματικοί πρόσφυγες και μετανάστες. Ομως, οι έφηβοι δεν μένουν εκεί. Τους αναγκάζουν να φύγουν όταν δέχεται επίθεση ο υποτιθέμενος «καταυλισμός του ΟΗΕ», που σύμφωνα με το «σενάριο» βρίσκεται στο Σουδάν.

Στη συνέχεια, οι νέοι περπατάνε στο σκοτάδι, μέσα στο κρύο με τη θερμοκρασία να είναι περίπου στους 0 βαθμούς Κελσίου, ενώ πρέπει να αντέξουν και την πείνα, καθώς- όπως και οι περισσότεροι πρόσφυγες- το μόνο που έχουν είναι τα ρούχα που φορούν και καθόλου φαγητό. Επίσης, πρέπει να κρύβονται όταν βλέπουν φώτα.

Αφού περάσουν τα φανταστικά σύνορα, αντιμετωπίζουν τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και τους θυμωμένους συνοριοφύλακες, που τους φωνάζουν σε «σπαστά» αγγλικά.

Οταν τελικά καταφέρουν να φάνε, το μόνο που τους δίνουν είναι λίγο ρύζι, με ημερομηνία λήξης το 1998. Το υποτιθέμενο ληγμένο φαγητό αποθαρρύνει κάποιους από τους μετέχοντες, αλλά οι περισσότεροι το καταβροχθίζουν.

«Ηταν απαίσια σκληρό», είπε ο Εμπε Μάριενμποργκ Σίλεντροπ, ένας έφηβος που έπαιζε τον ρόλο του πατέρα στην ομάδα του. «Προφανώς είναι πολύ χειρότερο για τους πραγματικούς πρόσφυγες, αλλά η πείνα, η κούραση… είναι εξαντλητικά», πρόσθεσε.

Αν και το πρόγραμμα αυτό είναι εξαιρετικά επίκαιρο, στην πραγματικότητα ξεκίνησε το 2004 και από τότε περίπου 80.000 νέοι έχουν ζήσει αυτή την εμπειρία.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button