Σπάνιο βυζαντινό νόμισμα απεικονίζει «αφορισμένο» από την εκκλησία σουπερνόβα
Το 1054 όταν στον θρόνο του Βυζαντίου βρισκόταν ο Κωνσταντίνος Θ’ ο Μονομάχος (μαζί με τις αυτοκράτειρες Ζωή και Θεοδώρα) ένα άστρο που βρισκόταν σε απόσταση 6,5 χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη εξερράγη σε μια έκρηξη σουπερνόβα.
Η σχετικά κοντινή απόσταση του άστρου από εμάς έκανε την έκρηξη ορατή στον ουρανό της Γης για 23 μέρες καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου και για εκατοντάδες βράδια στη συνέχεια. Όπως είναι ευνόητο η έκρηξη που έλαβε την κωδική ονομασία SN 1054 καταγράφηκε από τους αστρονόμους όλων των πολιτισμών εκείνης της περιόδου.
Παραδόξως δεν υπάρχει καμία αναφορά του στα Βυζαντινά αρχεία. Οι ιστορικοί δεν μπορούν ακόμη να αποφασίσουν αν το κοσμικό αυτό γεγονός απλά αγνοήθηκε από τους Βυζαντινούς ή αν υπήρξε κάποια άλλη αιτία για την μη καταγραφή του.
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «European Journal of Science and Theology» διεθνής ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι η μελέτη που πραγματοποίησε σε τέσσερα σπάνια χρυσά νομίσματα αποκαλύπτει τι συνέβη. Τα τέσσερα νομίσματα κόπηκαν στη διάρκεια της βασιλείας του Κωνσταντίνου Θ’ και απεικονίζουν το κεφάλι του αυτοκράτορα. Στα τρία νομίσματα υπάρχει δίπλα στο κεφάλι του αυτοκράτορα ένα άστρο. Στο τέταρτο νόμισμα όμως απεικονίζονται δύο άστρα με τους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι αυτό το τέταρτο νόμισμα είναι… αιρετικό.
Εκτιμούν ότι το δεύτερο άστρο είναι αυτό που εξερράγη το 1054 και ο δημιουργός του νομίσματος θέλησε με αυτόν τον τρόπο να κάνει γνωστή την ύπαρξη του άστρου. Αν η άποψη των ερευνητών είναι ορθή τότε αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πώς η έκρηξη δεν αγνοήθηκε αλλά ότι για κάποιο λόγο η θρησκευτική ηγεσία στο Βυζάντιο αποφάσισε ότι αυτό το κοσμικό φαινόμενο πρέπει να εξαφανιστεί από την ιστορία και απαγόρεψε κάθε είδους καταγραφή και αναφορά σε αυτό.
Στο τέταρτο νόμισμα το κεφάλι του αυτοκράτορα βρίσκεται ανάμεσα στα δύο άστρα με τους ερευνητές να εικάζουν ότι ο δημιουργός του νομίσματος τοποθέτησε το κεφάλι του αυτοκράτορα στο κέντρο αναπαριστώντας τον Ήλιο το άστρο στα αριστερά αναπαριστά την Αφροδίτη και το άστρο στα δεξιά την έκρηξη σουπερνόβα.
Μια άλλη εξήγηση είναι ότι τα δύο άστρα αναπαριστούν το Σχίσμα που συνέβη ανάμεσα στην παπική και βυζαντινή εκκλησία το 1054, την ίδια χρονιά που συνέβη και η αστρική έκρηξη.
naftemporiki.gr