Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Σπάνιες ιστορικές φωτογραφίες από την κατασκευή του Πύργου του Άιφελ

Ο πύργος του Άιφελ (γαλλικά: La Tour Eiffel) είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού. Κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ και σήμερα αποτελεί ένα από τα γνωστότερα κτίρια στον κόσμο

 Με ύψος 325 μέτρα (300 χωρίς την κεραία) ήταν το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο μέχρι που το ξεπέρασε το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ της Νέας Υόρκης το 1931. Έχει βάρος 10.100 τόνους και η κατασκευή του είναι τόσο σταθερή, ώστε παρεκκλίνει μόλις έως 7,5 εκατοστά με σφοδρό άνεμο.

Κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1887 και 1889 ως είσοδος για την διεθνή έκθεση Universell αλλά και επ`ευκαιρία της εκατονταετούς επετείου της Γαλλικής Επανάστασης. Συνολικά 300 εργάτες ένωσαν 18.038 κομμάτια σφυρήλατου σιδήρου παρασκευασμένου σε φούρνους puddling με 2,5 εκατομμύρια πριτσίνια, με μια στατική μελέτη του Maurice Koechlin. Ο πύργος εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου 1889 και άνοιξε για το κοινό στις 6 Μαΐου 1889.

Ο πύργος επικρίθηκε πολύ από το κοινό όταν κατασκευάστηκε, καθώς πολλοί είχαν την άποψη πως ήταν αντιαισθητικός. Οι καθημερινές εφημερίδες γέμισαν με οργισμένες επιστολές από την καλλιτεχνική κοινότητα του Παρισιού.

O Γάλλος μηχανικός Αλέξανδρος Γουστάβος  Άιφελ  (1832-1923)

Στάδια της κατασκευής του Πύργου του Άιφελ: 1887-1889:

Το ασανσέρ στο πρώτο επίπεδο του Πύργου του Άιφελ, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του. Ο ανελκυστήρας εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για τη μεταφορά τουριστών:

Ο Αίφελ στα αριστερά, ποζάρει στα σκαλιά του ολοκληρωμένου Πύργου

Ηλεκτρολόγοι έχουν σκαρφαλώσει ψηλά στον πύργο του Άιφελ στο Παρίσι, για να αλλάξουν τα φώτα που φωτίζουν τον πύργο τη νύχτα

Ψηλά πάνω από τον ποταμό Σηκουάνα δύο ηλεκτρολόγοι εργάζονται στα φώτα του Πύργου του Άιφελ, λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης του Παρισιού το 1937:

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button