Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Σαν Σήμερα

Σαν Σήμερα: Διχοτομείται η Κύπρος -«Χαράσσεται» η Πράσινη Γραμμή

Ποια είναι τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα, 30 Δεκεμβρίου, στην Ελλάδα και στον κόσμο;
1066
 Η «Σφαγή της Γρανάδας» λαμβάνει χώρα όταν ένας όχλος μουσουλμάνων εισβάλει στο παλάτι της πόλης και σκοτώνει τον Εβραίο ηγέτη Γιοσέφ Ιμπν Ναγκίλα και ακόμη 1500 οικογένειες ομόφυλων του.
1922
Στις 30 Δεκέμβρη του 1922, στο θέατρο Μπολσόι στη Μόσχα, άρχισε τις εργασίες του το I Συνέδριο των Σοβιέτ της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, το συνέδριο που ίδρυσε το κράτος της Σοβιετικής Ένωσης.
1963
η Κύπρος διχοτομείται με απόφαση των Άγγλων μετά και τις σφοδρές συγκρούσεις των δυο κοινοτήτων. Η κατάπαυση του πυρός οδηγεί στην χάραξη της «Πράσινης Γραμμής από τον Στρατηγό Γιανγκ (με μια πράσινη πένα) και υπογράφεται από Μακάριο, Κιουτσούκ, Κληρίδη και Ντενκτάς.
1966
Εκδίδεται η απόφαση για την δολοφονία Λαμπράκη. ΟΙ κατηγορούμενοι πέφτουν στα μαλακά, με τον Γκοτζαμάνη να καταδικάζεται σε μόλις 11 χρόνια και ο Εμμανουηλίδης σε 8,5. Όλοι οι αξιωματικοί κρίνονται αθώοι.
1974
Διαλύονται οι Beatles με δικαστική απόφαση μετά την προσφυγή στην δικαιοσύνη του Πολ Μακ Κάρτνευ.
1975
Μετά από μια ακροαματική διαδικασία 2,5 μηνών, το πενταμελές Εφετείο εκδίδει καταδικαστική απόφαση για τους 20 από τους 32 κατηγορουμένους για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, ανάμεσα τους και οι ηγέτες της χούντας Παπαδόπουλος, Ιωαννίδης και Ντερτιλής.
1981
Μετά από μεγάλη διαδήλωση των Αθηναίων για το νέφος τον Απρίλιο του ίδιου έτους, η κυβέρνηση Παπανδρέου αποφασίζει μεταξύ άλλων την καθιέρωση του δακτυλίου και των Μονών-Ζυγών.
2006
Εκτελείται δι απαγχονισμού ο Σαντάμ Χουσείν με τα από απόφαση Ιρακινού δικαστηρίου.
2008
Το σκάφος «Dignity» του κινήματος «Free Gaza» που έχει αποπλεύσει από την Κύπρο προς τα Παλαιστινιακά εδάφη μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια δέχεται επίθεση από το ισραηλινό πολεμικό.
2010
Ισχυρή έκρηξη σημειώνεται έξω από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών από βόμβα σε παγιδευμένη μοτοσυκλέτα. Πολλές ζημιές σε παρακείμενα κτίρια και αυτοκίνητα.
enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button