Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα:Το ΟΚ γίνεται 176 ετών: πώς γεννήθηκε η διάσημη λέξη;

Από πότε η γνωστή φράση “όλα καλά” αρχίζει να αποδίδεται με τη συντομογραφία του OΚ και ποιες είναι οι πιθανές προελεύσεις της λέξης που αγαπάμε να χρησιμοποιούμε με τόση συχνότητα σήμερα;

Η γνωστή λέξη ΟΚ καταγράφεται για πρώτη φορά, σαν σήμερα το 1839. Θεωρείται ότι η καταγωγή της προέρχεται από την ελληνική φράση, “Όλα καλά” που συνήθιζαν να γράφουν οι πρόγονοι μετανάστες πάνω στα κιβώτια με το εμπόρευμα όταν δούλευαν στα λιμάνια. Η εφημερίδα της εποχής, Boston Morning Post την άνοιξη του 1838, κάνει γνωστή την παρακάτω θεωρία. Σημειώνει ότι ο όρος προέρχεται από το ανορθόγραφο “Oll Korrect”, αντί για το σωστό All Correct. Οι συντάκτες του εντύπου θεωρούν σωστή την κρίση τους, καθώς το 1839 δεν ήταν η εποχή της μετανάστευσης στον νέο κόσμο για τους Έλληνες.

Έκτοτε οι εφημερίδες αρχίζουν να χρησιμοποιούν χιουμοριστικές συντομογραφίες που προέρχονταν από ανορθόγραφες εκφράσεις. Έτσι η συντομογραφία OW ήταν το “oll wright”, δηλαδή το ανορθόγραφο “all right” που σημαίνει “όλα εντάξει”, η έκφραση “no use” που σημαίνει “δεν ωφελεί” γραφόταν “know yuse”, το “δεν προχωράει”, δηλαδή το no go” έγινε “know go”, το “enough said” που σημαίνει “αρκετά είπαμε” αρχίζει να γράφεται “nuff said” και φυσικά, όλα αποκτούν τις αντίστοιχες συντομογραφίες.

Το ΟΚ γίνεται 176 ετών: πώς γεννήθηκε η διάσημη λέξη;

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button