Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Σάµος, η… Μύκονος της αρχαιότητας

Στο τελευταίο της βιβλίο, η Αμερικανίδα ιστορικός του Πανεπιστημίου Πρίνστον, Adrienne Mayor δίνει μια μυθιστορηματική περιγραφή των διακοπών της βασίλισσας της Αρχαίας Αιγύπτου, Κλεοπάτρας και του διάσημου Ρωμαίου στρατηγού Μάρκου Αντώνιου, στη Σάμο, το καλοκαίρι του 32 π.Χ.

Η Σάμος εκείνη την εποχή θεωρούνταν η σημερινή Μύκονος. Ένα κοσμοπολίτικο νησί, το οποίο οι πλούσιοι ποθούσαν να επισκεφθούν και να απολαύσουν.

Αυτό γιατί η Σάμος είχε άφθονο πράσινο, ορεινά χωριά, πευκοδάση, ακόμα και φλαμίνγκο, σε αντίθεση με το τυπικό άγονο, ξηρό κλίμα που συνήθως βλέπουμε στα ελληνικά νησιά.

Εκείνη την περίοδο, η Σάμος ήταν αρκετά ευημερούσα ως μέρος της «επαρχίας της Ασίας» της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το 189 π.Χ. έγινε μέρος του βασιλείου της Περγάμου με την έγκριση των Ρωμαίων. Αργότερα, ανήκε στην «Επαρχία των Νησιών» μαζί με άλλα νησιά του Αιγαίου.

Στο «Flying Snakes and Griffin Claw: Classical Myths, Historical Oddities, and Scientific Curiosities» (Princeton, 2022), από τις Εκδόσεις Princeton University Press, η ιστορικός αναφέρει ότι πριν οι σύγχρονοι τουρίστες συρρεύσουν στην Ελλάδα για να απολαύσουν τον ήλιο, τη θάλασσα, τις αρχαιότητες και την περιπέτεια, οι Ρωμαιοι επισκέπτονταν την Ελλάδα για τους ίδιους λόγους.

Πλούσιοι, διάσημοι και ισχυροί περιηγητές της υφηλίου, όπως η Κλεοπάτρα και ο Αντώνιος, έκαναν βόλτες στο Αιγαίο από το 40 έως το 30 π.Χ. Τον Απρίλιο του 32 π.Χ. το ζευγάρι απέπλευσε από την Έφεσο στη Σάμο, φέρνοντας μαζί του μια συνοδεία δημοφιλών ηθοποιών, κωμικών και μουσικών.

Σύμφωνα με την Adrienne Mayor: Για τρεις εβδομάδες τα γλέντια τους ήταν μεγάλο θέμα στην Ελλάδα: το νησί αντηχούσε από τους ήχους των αυλών και των λαούτων -γίνονταν πλούσια, «μεθυσμένα» συμπόσια και ολονύχτιες παραστάσεις.

Στα «αναμνηστικά» της Κλεοπάτρας από τη Σάμο περιλαμβάνονταν χάλκινα αγάλματα του Δία, της Αθηνάς και του Ηρακλή σε φυσικό μέγεθος, που είχαν ληφθεί από το ναό της Ήρας. Πήρε επίσης στο σπίτι της δεκάδες πίνακες ζωγραφικής και χιλιάδες βιβλία.

Ο Αντώνιος αγόρασε ελληνικές φορεσιές για τον εαυτό του. Η Κλεοπάτρα ήλπιζε να πείσει τον Αντώνιο να πάρει διαζύγιο από τη σύζυγό του στη Ρώμη. Εκείνος όμως ήταν απασχολημένος με την επικείμενη αναμέτρηση με τον Οκταβιανό (μελλοντικό αυτοκράτορα Αύγουστο) στην Αδριατική.

topontiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button