Πώς σώσαμε το φυτό μας στην Αγία Ζώνη της Κυψέλης
Φυτά εγκαταλελειμμένα σε σκουπίδια ή μπαλκόνια «γιατρεύονται» στα χέρια του Αχιλλέα για να επανασυστηθούν και να καταλήξουν σε όσους τα αγαπούν.
Στο «Παπιγιόν», στην Αγίας Ζώνης υιοθετούνται και περιθάλπονται φυτά που βρέθηκαν εγκαταλελειμμένα σε σκουπίδια ή μπαλκόνια, είτε προήλθαν από μια διαδικασία ανταλλαγής. Φυτά που «γιατρεύονται» για να επανασυστηθούν και να καταλήξουν σε όσους τα αγαπούν.
«Η βασική ιδέα πίσω από το Παπιγιόν είναι η κατά κάποιον τρόπο ίαση των άρρωστων φυτών; ρωτάμε τον ιδιοκτήτη Αχιλλέα Χαρίσκο.
«Και αυτό, και όχι μόνο. Έτσι ξεκίνησε, ήλθε όλο αυτό σαν προσωπική μου ανάγκη, ήθελα φυτά και πράσινο στη ζωή μου και έβλεπα φίλους και γνωστούς να τα παρατάνε τα φυτά τους μας λέει ο Αχιλλέας και συμπληρώνει: «Το όλο πάθος με τα φυτά ξεκίνησε συγκεκριμένα, όταν έτυχε να φιλοξενηθώ σε ένα σπίτι γεμάτο παρατημένα φυτά. Πέρασα δύο μήνες εκεί και άρχισα να ενδιαφέρομαι για το πώς μπορώ να περιποιηθώ τα φυτά, τι πρέπει να κάνω με το λίπασμα, με το πότισμα κτλ. Άρχισα να ρωτάω τους ιδιοκτήτες, να ψάχνω στο διαδίκτυο κι όλα μεγάλωσαν την αγάπη που έχω για αυτόν τον όμορφο πράσινο κόσμο».
«Τον κόσμο τον ενδιαφέρουν τα φυτά του, τα αγαπάει και ενδιαφέρεται για αυτά. Όσοι θέλουν κάτι διακοσμητικό και πιο εύκολο κι αυτούς προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε ώστε να κάνουν επιλογές που θα σέβονται την υγεία των φυτών», προσθέτει.
«Τα πεταμένα φυτά δεν μπορούμε να τα επαναφέρουμε σε καλή κατάσταση αλλά μπορούμε να θεραπεύσουμε και να επανασυστήσουμε φυτά που είναι ταλαιπωρημένα και ζορισμένα», απαντά όταν τον ρωτάμε σχετικά με το πόσο μπορεί να επέμβει ώστε να ξαναζωντανέψει ένα φυτό. Και διευκρινίζει: «Στη λογική του παραδοσιακού βιβλιοπωλείου υπάρχει το Α’ ποιότητας φυτό, στη δική μου κατάσταση βλέπεις και β’ και γ’ ποιότητας που δεν τα αντιμετωπίζουμε με τη λογική του ευπώλητου αλλά με τη λογική το φυτό να συνεχίσει να έχει ζωή» .
«Δεν έχω αγαπημένο φυτό, όλα τα φυτά, του μαγαζιού ειδικά αλλά και γενικά τα αγαπώ»
«Δεν έχω αγαπημένο φυτό, όλα τα φυτά, του μαγαζιού ειδικά αλλά και γενικά τα αγαπώ» επισημαίνει και μας μιλάει για τις γλάστρες που φτιάχνει από ανακυκλωμένα υλικά κηπουρικής, από χώμα που περισσεύει από τις μεταφυτεύσεις, ελαφρόπετρα και μια πολύ μικρή δόση τσιμέντου, για να δέσουν, αφού «είναι κατασκευές που κρατάνε την υγρασία λίγο παραπάνω, σίγουρα βοηθούν το φυτό περισσότερο από ένα πλαστικό κασπό».
«Προτιμώ τους Έλληνες παραγωγούς στα φυτά, όχι μόνο γιατί έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια αλλά και γιατί τα φυτά της ελληνικής επικράτειας γιατί είναι φτιαγμένα εδώ κι έτσι δεν έχουν υποστεί το σοκ της επανένταξης σε έναν νέο τόπο, όπως τα φυτά που έρχονται από τα θερμοκήπια της Ολλανδίας», συμπληρώνει.
Όσο για το ερώτημα μάς για το όνομα του «Παπιγιόν»; Το όνομα προέκυψε από ένα μιούζικ χολ στο Χαλάνδρι που μαζευόμασταν φίλοι να παίξουμε τάβλι. Σκεπτόμενος τι όνομα θα δώσω στο μαγαζί και δοκιμάζοντας λοιπόν το συγκεκριμένο όνομα ανακάλυψα ότι υπάρχει ακόμη ένα ανθοπωλείο ονόματι Παπιγιόν στην Άγκυρα, ένα περίπτερο με κομμένα άνθη συγκεκριμένα. Επομένως ένας εγώ κι ένας στην Άγκυρα σκέφτηκα!».
Παπιγιόν project, Αγίας Ζώνης 13, Κυψέλη
kosmodromio.gr