Πώς θα μοιάζουν και τι θα κάνουν τα κινητά τηλέφωνα της επόμενης γενιάς
Εύκαμπτα, αυτόνομα και φιλικά στο περιβάλλον
Μια ενδιαφέρουσα μελέτη πραγματοποίησε η ιστοσελίδα mobile.co.uk που ασχολείται ειδησεογραφικά με τη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας. H μελέτη στην οποία αξιοποιήθηκε όπως συνηθίζεται τελευταία και η συμβολή των προγραμμάτων γενετικής νοημοσύνης παρουσιάζει το πώς μπορεί να είναι τα κινητά τηλέφωνα της επόμενης γενιάς και κάποια από τα βασικά τους χαρακτηριστικά.
Εύκαμπτα κινητά
Μια φουτουριστική τεχνολογία που έχει ήδη παρουσιάσει κάποια πρώτα δείγματα είναι αυτή των αποκαλούμενων εύκαμπτων κινητών τηλεφώνων.
Αναδιπλούμενα τηλέφωνα όπως το Motorola Razr Plus χρησιμοποιούν ήδη ορισμένα εύκαμπτα υλικά για το άνοιγμα και το κλείσιμο μιας μεγάλης οθόνης αφής.
Ωστόσο η ευελιξία περιορίζεται επί του παρόντος σε περιορισμένα μέρη της οθόνης. Η Motorola παρουσίασε επίσης το πρωτότυπο ενός κινητού τηλεφώνου που τυλίγεται στον καρπό όπως ένα βραχιόλι. Στόχος πάντως είναι η δημιουργία συσκευών που είναι 100% εύκαμπτες και θα αποτελούν ένα τεχνολογικό αλλά και αισθητικό αριστούργημα.
Κινητά που δεν θα ξεφορτίζουν
Στο μέλλον δεν θα χρησιμοποιούμε απλώς τα τηλέφωνά μας διαφορετικά, αλλά θα τα τροφοδοτούμε και διαφορετικά. Οι ειδικοί λένε ότι η φόρτιση του τηλεφώνου σας μπορεί μια μέρα να φαίνεται τόσο παλιομοδίτικη όσο φαίνεται σήμερα ένα ενσύρματο σταθερό τηλέφωνο. Ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, η ηλιακή ενέργεια είναι ουσιαστικά απεριόριστη, και ήδη βλέπουμε τόσες πολλές καινοτομίες, με αντικείμενα που χωράνε στην τσέπη μας και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί σύμφωνα με τους ειδικούς και η βιομηχανία των κινητών τηλεφώνων με συσκευές που θα έχουν ενσωματωμένα ηλιακά πάνελ.
Το 2016, η ιαπωνική εταιρεία κατασκευής τηλεφώνων Kyocera ανακοίνωσε ότι είχε δημιουργήσει ένα τηλέφωνο που φορτίζει στο φως του Ήλιου. Η συσκευή λειτούργησε εγκαθιστώντας ένα φωτοβολταϊκό στρώμα στην οθόνη και υποτίθεται ότι θα με παραμονή τριών λεπτών στο ηλιακό φως να επιτρέπει στον κάτοχο του ένα λεπτό τηλεφωνικής συνομιλίας.
Ωστόσο, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να κρατούν τα τηλέφωνά τους στις τσέπες τους η συσκευή δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ενδιαφέρον. Οι βελτιώσεις σε μπαταρίες και ηλιακούς συλλέκτες θα μπορούσαν να καταστήσουν βιώσιμη την τεχνολογία εάν μπορούν να φορτιστούν αρκετά γρήγορα κατά τη σύντομη έκθεση στο ηλιακό φως. Οι ειδικοί λένε ότι η αυξανόμενη ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ωθήσει την ανάπτυξη της ηλιακής τεχνολογίας για κινητά τηλέφωνα.
Κινητά που αυτοεπιδιορθώνονται
Άπαντες φοβούνται τη στιγμή που το τηλέφωνο τους θα πέσει κάτω και η οθόνη του θα μετατραπεί σε έναν ιστό αράχνης από τις ρωγμές. Για να μην χρειάζεται να πληρώνει κάποιος για επισκευή ή ακόμη και αλλαγή συσκευής οι ειδικοί λένε ότι τα τηλέφωνα του μέλλοντος μπορεί να είναι σε θέση να επιδιορθώνουν μόνα τους τις ζημιές που έχουν υποστεί. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη τεχνολογιών ανίχνευσης ρωγμών οθόνης καθώς και η τεχνολογία αυτο-επισκευής τους.
Βιώσιμα υλικά
Μέχρι να κάνουν τα τηλέφωνα που αυτοεπιδιορθώνονται μια λύση για να επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον η βιομηχανία των κινητών τηλεφώνων είναι η χρήση περισσότερων βιώσιμων πόρων. Τα smartphone έχουν μεγάλο αντίκτυπο στους παγκόσμιους πόρους, καθώς χρειάζονται μεγάλες ποσότητες σπάνιων ορυκτών όπως το κοβάλτιο για να παραχθούν. Πάνω από το 70 τοις εκατό του παγκόσμιου κοβαλτίου εξορύσσεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου η παιδική εργασία και οι φρικτές συνθήκες είναι συνηθισμένες. Η ανάπτυξη νέων υλικών με βελτιωμένη περιβαλλοντική απόδοση μπορεί να μειώσει την τρέχουσα εξάρτηση της βιομηχανίας από μη ανανεώσιμους πόρους.
Naftemporiki.gr