Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Πότε τα σούπερ μάρκετ θα γίνουν… φαρμακεία

Έως τον Σεπτέμβριο το αργότερο, φάρμακα ευρείας χρήσης, όπως παυσίπονα και αντιπυρετικά, θα έχουν βρει τη θέση τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ, καθώς η διαδικασία για την απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη των συναντήσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Τα φάρμακα αυτά, τα οποία θα ονομάζονται Γενικής Διάθεσης και η πρώτη… δόση περιλαμβάνει 216 (43 δραστικές ουσίες) προορίζονται για την αντιμετώπιση προφανών συμπτωμάτων (πόνοι, συνάχι, ναυτίες κ.λπ.) και οι οδηγίες τους είναι απλές. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για σκευάσματα με τα οποία οι καταναλωτές είναι εξοικειωμένοι και τα ζητούν εύκολα από τον φαρμακοποιό τους. Παρουσιάζουν, δεν, ελάχιστες αλληλεπιδράσεις με άλλες θεραπείες.

Η σχετική απόφαση για την πώλησή τους από τα σούπερ μάρκετ έχει ήδη δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, ενώ μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο ΦΕΚ, με το οποίο θα γνωστοποιείται ο πλήρης κατάλογος των 216 φαρμάκων.

Το τελευταίο, που μένει να ρυθμιστεί είναι ο καθορισμός των νέων απελευθερωμένων τιμών τους, οι οποίες θα διαμορφωθούν σε σχέση κυρίως με τη συσκευασία τους.

Τα σκευάσματα, όπως προβλέπεται, θα βρίσκονται τοποθετημένα σε ειδικά σταντ και σε διακριτό χώρο, που θα είναι διαχωρισμένος από  εκείνον των υπόλοιπων προϊόντων, και θα φέρει ευκρινώς τη σήμανση «Φάρμακα Γενικής Διάθεσης». Οι φαρμακοβιομηχανίες, πάντως, έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για τη διάθεση της νέας αυτής κατηγορίας φαρμάκων, οι συσκευασίες των οποίων θα είναι μικρότερες και θα φέρουν ειδική σήμανση.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button