Πόλεμοι ολογράμματος: Ο αγώνας για το 6G
Σύνταξη-Επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης
Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ δίνουν αγώνα δρόμου για να πετύχουν την κάλυψη 5G των χωρών τους – αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να προσπαθούν να ξεπεράσουν τους εμπορικούς αντιπάλους τους, όπως η Κίνα, στο επόμενο μεγάλο άλμα στις τηλεπικοινωνίες.
Ο αγώνας για την ανάπτυξη της λεγόμενης τεχνολογίας έκτης γενιάς, ή 6G, είναι ήδη σε εξέλιξη, ακόμη και όταν το πιο αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα το τοποθετεί τουλάχιστον μια δεκαετία μακριά. Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Κίνα, η Κορέα, η Ιαπωνία και άλλοι βρίσκονται ήδη στη μάχη για να φτάσουν εκεί πρώτοι.
Καθώς οι δυτικές χώρες αγωνίζονται να καλύψουν τις επικράτειές τους με μια σταδιακή διάθεση 5G, προσπαθώντας συγχρόνως να βάλουν στο περιθώριο κυρίαρχες κινέζικες εταιρείες όπως η Huawei, δεν θέλουν να πιαστούν στον ύπνο για δεύτερη φορά.
«Το 5G ήταν η κλήση αφύπνισης, η στιγμή της αλήθειας. Η Κίνα θέτει τα πρότυπα για το μέλλον», δήλωσε ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Mark Warner, δημοκρατικός που προεδρεύει της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας. «Ενώ η Ευρώπη διαθέτει την Σουηδική Ericsson και την Φινλανδική Nokia – κορυφαίους κατασκευαστές εξοπλισμού 5G – η Δύση δεν πρόκειται να κερδίσει την επόμενη μάχη, αν δεν συνεργαστούμε, ειδικά επειδή οι ΗΠΑ δεν έχουν αντίστοιχους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιών», λέει ο Warner. «Η Σουηδία και η Φινλανδία δεν έχουν την απαραίτητη οικονομική δύναμη. Καμία εταιρεία της Δύσης δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το κινεζικό μοντέλο. Για αυτό, δεν πρέπει απλά να ενισχύσουμε μια η δύο εταιρείες, αλλά να επιλέξουμε τεχνολογίες και να κάνουμε κοινές επενδύσεις», προσθέτει.
Ήδη, οι κυβερνήσεις συνεργάζονται με τις βιομηχανίες τους για να ξεκινήσουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, πληθώρα συνεντεύξεων με στελέχη της βιομηχανίας. Ενώ το 5G υπόσχεται να διευκολύνει έναν κόσμο σχεδόν συνεχούς αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπων και μηχανών – αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, τεχνητή νοημοσύνη κτλ – το 6G θα βοηθούσε στην οικοδόμηση ενός ψηφιακού κόσμου που θα αντικατοπτρίζει την πραγματική ζωή, επιτρέποντας στα μοντέλα υπολογιστών να ελέγχουν και να προβλέπουν ακόμη περισσότερα καθημερινά γεγονότα.
Στελέχη της βιομηχανίας ονειρεύονται πράγματα όπως πχ γάντια που συνδέονται στο Διαδίκτυο για τον έλεγχο εικονικών ή απομακρυσμένων αντικειμένων και διεπαφές υπολογιστή – εγκεφάλου. Μια άλλη εντυπωσιακή εφαρμογή θα μπορούσε να είναι οι κλήσεις ολογράμματος, όπως αυτές στις ταινίες Star Wars.
«Χάρη στο 5G, υλοποιείται η σύνδεση ανθρώπων και μηχανών, και μηχανών με άλλες μηχανές. Αυτό που βλέπουμε θα δούμε στο 6G είναι η σύνδεση ανθρώπων και μηχανών με ψηφιακούς κόσμους», λέει ο Peter Vetter, εκπρόσωπος του τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Nokia, που προβλέπει ότι οι φυσικοί χώροι θα γεμίσουν με αισθητήρες τροφοδοσίας μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που θα προβλέπουν και θα αναλύουν την ανθρώπινη συμπεριφορά.
Οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου – οι ίδιες που αγωνίστηκαν για τον έλεγχο της πνευματικής ιδιοκτησίας και των οικονομικών οφελών του 5G – στοιχηματίζουν στο 6G για να κερδίσουν τον επόμενο γύρο. Όμως, με την τεχνολογία να βρίσκεται ακόμη στη φάση ανάπτυξής της, ο δρόμος προς τη νίκη είναι λιγότερο σίγουρος. «Ο πόλεμος για το 6G δεν περιέχει απλώς ασύρματο ή κεραία ή σταθμό βάσης – είναι πολύ μεγαλύτερος, πολύ πιο περίπλοκος και πολύ πιο στρατηγικός», λέει ο John Roese, επικεφαλής τεχνολογικός διευθυντής της Dell Technologies.
Η τεχνολογία είναι ακόμη μακριά, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και η βιομηχανία έχουν ήδη αρχίσει την μάχη. Στις ΗΠΑ, ο πρώην πρόεδρος Trump είπε, το 2019 πως ήθελε το 6G «το συντομότερο δυνατό». Στην ΕΕ, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton προωθεί την ιδέα για πάνω από ένα χρόνο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεριέλαβε το 6G στη στρατηγική για τους ψηφιακούς στόχους του 2030, παράλληλα με τεχνολογίες όπως η κβαντική πληροφορική και οι ημιαγωγοί. Το 6G είναι επίσης πιθανό να οξύνει τον ανταγωνισμό μεταξύ Δύσης και Κίνας τα επόμενα χρόνια, αναφέρουν οι ειδικοί.
Ο Magnus Frodigh, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος της Ericsson, πιστεύει ότι το τρέχον γεωπολιτικό τοπίο «είναι ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος» σε σύγκριση με αυτόν στον οποίο αναπτύχθηκε το 5G. «Είναι πολύ πιο θερμό, άπτεται θεμάτων εθνικής ασφάλειας και προσανατολισμού καθώς και γεωπολιτικού ανταγωνισμού», δηλώνει.
Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι κινήσεις για να γίνουν τα δίκτυα επόμενης γενιάς πιο ασφαλή και προστατευμένα, θα είναι πιθανότατα αντίθετες με την πρόθεση της Κίνας να διευκολύνει την πρόσβαση της κυβέρνησης στα δίκτυα και στην διακίνηση δεδομένων. «Μπορεί ήδη, να δει κανείς πώς τα αντίθετα γεωπολιτικά μπλοκ έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την ανάγκη ασφάλειας και απορρήτου», λέει ο Frodigh, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις εφαρμογές και ακόμη και την αρχιτεκτονική των δικτύων 6G στο μέλλον.
Αυτό που ενώνει πολλά από αυτά τα ενδιαφέροντα της Δύσης, είναι «αξίες, τελικά», δηλώνει ο Wassim Chourbaji, – ανώτερος αντιπρόεδρος για κυβερνητικές υποθέσεις στο Qualcomm, σχεδιαστή chip στην Ευρώπη – όπως η έμφαση στη συμμόρφωση του 6G στα περιβαλλοντικά πρότυπα. «Αυτό που θα δούμε είναι τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις ανταποκρίνονται στις πολιτικές και κοινωνικές τους αξίες», προσθέτει.
Αρκετές δυτικές εταιρείες, όπως η AT&T, η Nokia και η Qualcomm, ξεκίνησαν την Next G Alliance τον προηγούμενο Οκτώβριο μέσω μιας ομάδας προτύπων με έδρα τις ΗΠΑ, που ονομάζεται Alliance for Telecommunications Industry Solutions. Στα τέλη Μαρτίου, ο συνασπισμός ανακοίνωσε την δημιουργία μιας ομάδας εργασίας αφιερωμένης στην παραγωγή ενός χάρτη πορείας 6G.
Στην Ευρώπη, εταιρείες ξεκίνησαν το έργο Hexa-X τον Ιανουάριο, το οποίο περιλαμβάνει την βιομηχανία και τους ερευνητές για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του 6G. Το έργο που διευθύνεται από τη Nokia και υποστηρίζεται από την Ericsson, έχει 25 οργανισμούς από εννέα χώρες της ΕΕ.
Στην Κίνα, κρατικοί αξιωματούχοι τον περασμένο μήνα, επέλεξαν το 6G ως κορυφαία προτεραιότητα στο πρόσφατο «πενταετές σχέδιο του Κόμματος». Ηγέτες της βιομηχανίας, όπως η Huawei, η ZTE και οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών της χώρας, έχουν ήδη ξεκινήσει τα δικά τους ερευνητικά έργα. Ο κορεατικός εθνικός κολοσσός Samsung, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την έρευνα 6G, ενώ στην Ιαπωνία η κυβέρνηση έχει διαθέσει 50 δις γιεν (450 εκατ. δολάρια) στη χρηματοδότηση έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας θα προβληθούν σε «βιτρίνες 6G», στην εκδήλωση World Expo της Οζάκα το 2025.
Ωστόσο, δεν ξεκινούν όλες οι χώρες από την ίδια αφετηρία. Οι ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, στοιχηματίζουν στη δύναμη της Παλαιάς Ηπείρου στην έρευνα – αναδεικνύοντας συχνά, τον πρωτοποριακό ρόλο της στον καθορισμό προτύπων GSM, πριν από δεκαετίες. «Ο τομέας στον οποίο η Ευρώπη είναι συνήθως ισχυρή, είναι η πραγματική έρευνα. Η πτυχή όπου υπάρχει υστέρηση είναι στο πώς κινητοποιούμε ικανοποιητικά την πλευρά της ανάπτυξης», λέει ο Maikel Wilms, συνεργάτης της Boston Consulting Group, η οποία δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση για την ανάπτυξη 5G στην Ευρώπη. «Όμως, η Ευρώπη δεν έχει τους παίκτες που να μπορούν να ελέγξουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας», προσθέτει ο Wilms: «Κανένας από τους Ευρωπαίους παίκτες σήμερα δεν είναι αρκετά μεγάλος και ισχυρός, ώστε να έχει ουσιαστική συμβολή στον ορισμό του προτύπου», συμπληρώνει. Η Ericsson και η Nokia, ενώ έχουν επιρροή, εν τούτοις δεν έχουν την ισχύ ή τις βαθιές τσέπες της Amazon και της Apple.
Παρά το γεγονός ότι έχουν τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, οι ΗΠΑ δεν είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Η χώρα στοιχηματίζει σε εταιρείες όπως η Amazon, Microsoft, Apple, Facebook και Google, οι οποίες διεκδικούν ήδη ένα κομμάτι της πίτας 5G, προσφέροντας υποδομή cloud για την εκτέλεση δικτύων και εφαρμογών. Η Apple, ειδικότερα, προσπαθεί να προχωρήσει με επενδύσεις σε μελλοντικά δίκτυα και τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε ότι προσέλαβε μηχανικούς ασύρματου δικτύου στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, για να επικεντρωθεί στο 6G.
Αλλά οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν εγχώριους παρόχους υλικού τηλεπικοινωνιών, όπως η Nokia, η Ericsson ή η Huawei – αυτό που ο Roese της Dell αποκαλεί «παίκτες σε κλίμακα» και θεωρεί απαραίτητο για ορισμένους από τους πυρήνες δραστηριότητας της βιομηχανίας 6G. Ενώ η Big Tech διαθέτει τους πόρους, χρειάζεται να προλάβει και να νικήσει τους παρόχους τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, στο δικό τους παιχνίδι.
«Αν θέλει να κερδίσει κανείς την μάχη του 6G, η καλύτερη προϋπόθεση είναι να έχει κάποια εταιρεία 6G», λέει ο Roese, προσθέτοντας:« Όλες αυτές οι άλλες τεχνολογίες, ακόμα κι αν καινοτομούν, το μόνο που θα καταφέρουν στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι να γίνουν αξεσουάρ μιας κινεζικής ή ευρωπαϊκής λύσης», προσθέτει.
Η συνεργασία, λοιπόν, θα ήταν το καλύτερο στοίχημα της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Η Δύση θα πρέπει να επιταχύνει τις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα πολύ πιο επιθετικά και να επικεντρωθεί στον «ίδιο Πολικό Αστέρα», λέει ο Roese. Μέρος αυτής της υποστήριξης θα μπορούσε να προέλθει από το πακέτο υποδομής, 2 τρις δολάρια που πρότεινε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, το οποίο χαρακτήρισε ρητά ως έναν τρόπο ανταγωνισμού με την Κίνα.
Διάφοροι ερευνητές εκτιμούν ότι οι εργασίες για τα πρότυπα 6G – που θα καθορίσουν πώς θα πρέπει να σχεδιαστούν οι συσκευές 6G – θα ξεκινήσουν στα μέσα της δεκαετίας. Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί πάντα βρισκόταν παραδοσιακά στο τιμόνι τέτοιων προσπαθειών – σχεδίασαν πχ σύγχρονες διαδικτυακές υποδομές – αλλά οι πρόσφατες προσπάθειες της Κίνας να αυξήσει τον έλεγχο της στα πρότυπα του Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένης της προώθησής ενός νέου είδους διαδικτυακής υποδομής γνωστής ως «Νew IP», έχουν θορυβήσει τους δυτικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Ένας ανταγωνισμός στα πρότυπα, θα μπορούσε να συγκλονίσει τα διεθνή φόρουμ όπως το International Telecommunication Union (ITU) του ΟΗΕ και του 3GPP, των προτύπων της βιομηχανίας.
Σε αυτά τα φόρουμ, αξιωματούχοι και στελέχη είναι πιθανό να προτείνουν ανταγωνιστικά πολιτικά και εμπορικά οράματα για την τεχνολογία, τα οποία θα θέλουν να αντικατοπτρίζονται σε παγκοσμίως χρησιμοποιούμενα πρότυπα. Θα πρέπει να διευθετήσουν ζητήματα όπως, ποια μήκη κύματος να ξεκλειδώσουν για την νέα τεχνολογία 6G και πώς να προστατεύσουν την πνευματική ιδιοκτησία για να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες θα ανακτήσουν τα δισεκατομμύρια που αναπόφευκτα, θα ξοδέψουν προκειμένου να φέρουν την τεχνολογία στην αγορά.
Δεδομένου του γεωπολιτικού κλίματος το 2021, εξακολουθεί να είναι ασαφές εάν οι διπλωμάτες θα επιτύχουν να διαμορφώσουν ενοποιημένα πρότυπα 6G που να λειτουργούν σε ολόκληρο τον κόσμο σε λίγα χρόνια.
Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Huawei στην Ε.Ε., Abraham Liu, δηλώνει αισιόδοξος. «Τα διδάγματα που έχουμε μάθει στο πρόσφατο παρελθόν, σχετίζονται με την σημασία της παγκόσμιας συνεργασίας. Μόνο εάν οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, η Κίνα και άλλοι συνεργαστούν, μπορούμε να επιτύχουμε ένα ενιαίο πρότυπο για το 6G », λέει ο Liu, προσθέτοντας: «Ελπίζουμε ότι αυτή η συνεργασία δεν θα διακοπεί από την πολιτική σύγκρουση».
Πηγή: POLITICO
zougla.gr