Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Πρώτα το περιβάλλον – Η Γροιλανδία απαγορεύει την εξόρυξη ουρανίου και σπάνιων γαιών

Η νέα κυβέρνηση των αυτόχθονων Ινουίτ έκανε πράξη την προεκλογική της δέσμευση.

Το κοινοβούλιο της Γροιλανδίας ενέκρινε νόμο που απαγορεύει την εξόρυξη ουρανίου και σταματά την ανάπτυξη αμφιλεγόμενου ορυχείου στο Κβάνεφιελντ , ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σπάνιων γαιών στον κόσμο.

Το Κβάνεφιελντ, το οποίο ανήκει στην αυστραλιανή μεταλλευτική εταιρεία Greenland Minerals και βρίσκεται κοντά στη νότια πόλη Νάρσακ, περιλαμβάνει πλούσια αποθέματα ουρανίου αλλά και σπάνιων χημικών στοιχείων που απαιτούνται στην παραγωγή ηλεκτρονικών συσκευών και όπλων.

To πεδίο ρου Κβάνεφιελντ σε φωτογραφία του γροιλανδικού υπουργείου Ορυκτών Πόρων

Η πρόταση νόμου, η οποία εγκρίθηκε από τη Βουλή την Τρίτη, κατατέθηκε από το κόμμα Inuit Ataqatigiit των αυτόχθονων Ινουίτ, το οποίο ανήλθε στην εξουσία τον Απρίλιο έπειτα από εκστρατεία για την απαγόρευση των εξορύξεων.

Ο νέος νόμος, αναφέρει το Reuters απαγορεύει την εξερεύνηση κοιτασμάτων με συγκέντρωση ουρανίου μεγαλύτερη από 100 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), το οποίο θεωρείται πολύ χαμηλού βαθμού από την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση.

Η Greenland Minerals αναμενόταν να εξασφαλίσει τελική έγκριση για το ορυχείο υπό την προηγούμενη κυβέρνηση, όμως οι κάτοικοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στο ευαίσθητο περιβάλλον.

Η Κίνα είναι ο κυρίαρχος παραγωγός σπάνιων γαιών, μιας ομάδας 17 μετάλλων με ασυνήθιστες ιδιότητες. Τον Σεπτέμβριο αύξησε τις ετήσιες ποσοστώσεις παραγωγής εν μέσω παγκόσμιας έλλειψης.

Η ζήτηση για μόνιμους μαγνήτες από νιόβιο ή άλλες σπάνιες γαίες, οι οποίοι έχουν ζωτική σημασία για τα ηλεκτρικά οχήματα και τις ανεμογεννήτριες, αναμένεται να εκτοξευθεί τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο της προσπάθειας για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καλέσει τους συμμάχους τους να βοηθήσουν ώστε να αυξηθεί η παραγωγή εκτός Κίνας.

Οι σπάνιες γαίες πιστεύεται ευρέως ότι ήταν ο πραγματικός λόγος που ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε προσφερθεί να αγοράσει από τη Δανία ολόκληρη τη Γροιλανδία.

tovima.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button