Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την εμφάνιση των ρυτίδων στο δέρμα μας

Η εμφάνιση των πρώτων ρυτίδων στο πρόσωπο μίας γυναίκας είναι η αρχή μίας σιωπηλής μάχης με το χρόνο. Η δε συμφιλίωση με τις ρυτίδες δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση!

Οι ρυτίδες είναι κάτι που αποκτούν όλοι με το πέρασμα των χρόνων, αλλά η διαδικασία ανάπτυξής τους στον καθένα διαφέρει καθώς εξαρτάται άμεσα από γονιδιακούς αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ο ήλιος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση των ρυτίδων στο δέρμα μας. Οι δερματολόγοι παρατηρούν πως το 90% των ρυτίδων των ατόμων που προβαίνουν σε θεραπεία αντιμετώπισης ρυτίδων, είναι από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και όχι από τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης.

Μια άλλη αιτία πρόωρης γήρανσης του δέρματος και εμφάνισης ρυτίδων, είναι το κάπνισμα. Οι καπνιστές είναι πέντε φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν ρυτίδες στο πρόσωπο τους και πιο εμφανώς γύρω από το στόμα, από έναν μη καπνιστή.

Ρυτίδες επίσης μπορεί να προκληθούν και από την υπερτονικότητα του προσώπου. Οι ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια (ρυτίδες συνοφρυώματος) και οι ρυτίδες που προεξέχουν από τη γωνία των ματιών σας (πόδι της χήνας) συνήθως προκύπτουν από τις έντονες συσπάσεις των μυών της περιοχής. Το χαμόγελο, το συνοφρύωμα, γκριμάτσες και άλλες ασυναίσθητα επαναληπτικές εκφράσεις του προσώπου κάνουν αυτές τις ρυτίδες πιο εμφανείς.

Επίσης, οι συχνές έντονες αυξομειώσεις του σωματικού βάρους, μπορούν να προκαλέσουν ρυτίδες όπως και οι ορμονικές αλλαγές. Συνήθως στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται δραματικά. Μελέτες αναφέρουν ότι οι γυναίκες μπορούν να χάσουν έως 30% του κολλαγόνου τους κατά τα πρώτα πέντε έτη μετά την εμμηνόπαυση, οδηγώντας σε χαλάρωση του δέρματος και ρυτίδες.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button