Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Πετρελαιοκηλίδα και Σκουριές φέρνουν ανασχηματισμό: Ποιοι φεύγουν μετά το φιάσκο

Ποιοι βλέπουν την έξοδο στον ανασχηματισμό μετά το φιάσκο με πετρελαιοκηλίδα και «ναυάγιο» σε Σκουριές και Ελληνικό;

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται το Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα να απειλεί θεούς και δαίμονες και να απειλεί με καρατόμηση κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Το φιάσκο με την πετρελαιοκηλίδα στην Αττική και το στραπάτσο με τις δύο εμβληματικές επενδύσεις, στις Σκουριές και το Ελληνικό προκάλεσε επικοινωνιακό Βατερλό, ενώ παράλληλα άδειασε ολόκληρη τη στρατηγική για επενδύσεις που εγκαινίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της επίσκεψης Μακρόν και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η κυβέρνηση βρέθηκε από λάθος χειρισμούς και πάλι με την πλάτη στον τοίχο να λοιδορείται στην κυριολεξία από τα ξένα και ελληνικά μέσα ενημέρωσης για την καταστροφική της πολιτική στον κρίσιμο τομέα των επενδύσεων.

Το χαστούκι των Καναδών που απειλούν με αποχώρηση από την Ελλάδα και προσφυγή στα διαιτητικά δικαστήρια για να διεκδικήσουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ αποζημίωση, προκάλεσε έμφραγμα στην κυβέρνηση και αναστάτωση στο Μαξίμου.

Τα σενάρια για ανασχηματισμό επανήλθαν δριμύτερα μετά το φιάσκο στις Σκουριές και το διαφαινόμενο ναυάγιο στο Ελληνικό.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν τελειωμένους τους αρμόδιους υπουργούς Παπαδημητρίου και Σταθάκη προαναγγέλλοντας αντικατάστασή τους από τους Στέργιο Πιτσιόρλα και Νίκο Παππά.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι στην κυριολεξία οργισμένος με τους υπουργούς που ακύρωσαν το νέο αφήγημα που είχε στήσει με τις επενδύσεις και δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές.

Καλά πληροφορημένη πηγή αναφέρει ότι το ναυάγιο με τις Σκουριές εκδηλώθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταφέρει να σταματήσουν την αιμορραγία ψηφοφόρων και να περιορίσουν (ως έναν βαθμό) τη δημοσκοπική διαφορά με τη ΝΔ.

Με το νέο αφήγημα των επενδύσεων ο Αλέξης Τσίπρας επεδίωξε να ψαρέψει στα θολά νερά και να αλλάξει την εικόνα που παρουσίαζε η κυβέρνηση.

Το στραπάτσο στις Σκουριές τον αναγκάζει να εγκαταλείψει μια στρατηγική στην οποία είχε επενδύσει, προκειμένου να αντιστρέψει το κλίμα.

Στο Μαξίμου δεν αποκλείουν ανασχηματισμό ακόμα και τις επόμενες ημέρες στην περίπτωση κατά την οποία μπλοκάρει και η επένδυση του Ελληνικού, μέχρι ο Αλέξης Τσίπρας να πάρει τις τελικές αποφάσεις, καταφεύγουν στα γνώρισμα σενάρια της συνωμοσιολογίας, αποδίδοντας το φιάσκο με την επένδυση στις Σκουριές σε δήθεν εκβιασμούς των Καναδών και σε διαπλοκές της εταιρείας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στο Μαξίμου κάνουν λόγο για στημένη σπέκουλα ισχυρών συμφερόντων, τα οποία επιδιώκουν να αποδομήσουν τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα και την ίδια την κυβέρνηση.

Στην εναγώνια προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, καταφεύγουν στα προπαγανδιστικά non paper, τα οποία παρουσιάζουν στοιχεία αμφιβόλου προέλευσης που δείχνουν αύξηση των επενδύσεων.

Το κλίμα που διαμορφώνεται στα κορυφαία κλιμάκια της κυβέρνησης είναι βαρύ, γι΄ αυτό ο ανασχηματισμός θα προκύψει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Κομμένη από χέρι στον επικείμενο ανασχηματισμό εμφανίζεται από πηγές του Μαξίμου και η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Εκτός κυβέρνησης θα βρεθούν επίσης ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Μουζάλας.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο το Μαξίμου αναμένεται να τοποθετήσει τοποτηρητή, αφού το τελευταίο διάστημα οι δύο σημερινοί υπουργοί δεν φαίνεται να… πειθαρχούν στις ντιρεκτίβες των καθεστωτικών.

Ριζικές αναμένονται οι αλλαγές και σε επίπεδο υφυπουργών για να εξυπηρετηθούν οι ισορροπίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Αμετακίνητοι παραμένουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, παρά το γεγονός ότι οι δύο τελευταία δέχονται τα πυρά της Κουμουνδούρου.

Αναβαθμισμένο ρόλο στη νέα κυβέρνηση θα έχουν οι Χουλιαράκης, Καλογήρου και Λιάκος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν αποκλείεται να αναλάβει και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σε περίπτωση κατά την οποία ο Νίκος Παππάς μετακινηθεί σε παραγωγικό υπουργείο.

Τέλος οριστικά «τελειωμένος» θεωρείται ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button