Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Παραδίδεται σήμερα στο Δημόσιο το Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος»

Με άνοιγμα του πάρκου, DJ και χαπενινγκς, με ανοιχτό κάλεσμα του κόσμου, παραδίδεται σήμερα το μεγάλο έργο στο Δημόσιο. Χρειάστηκαν εννέα χρόνια για να ολοκληρωθεί από τότε που, τον Μάρτιο του 2009, ο Ρέντζο Πιάνο και η διοίκηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος παρουσίασαν στο Ζάππειο ενώπιον του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή το οραματικό σχέδιό τους.

Τα σχέδια του διάσημου, βραβευμένου Ιταλού αρχιτέκτονα έδειχναν έναν τεχνητό λόφο στο οικόπεδο του παλιού Ιπποδρόμου στο Δέλτα του Φαλήρου κάτω από τον οποίο κατασκευάστηκε η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Παρά τις φωνές σκεπτικισμού ότι το έργο είναι πολύ μεγάλου μεγέθους, τελικά παραδίδεται στην ώρα του, με όλα τα χρονοδιαγράμματα να έχουν τηρηθεί απολύτως από το ίδρυμα όπως ακριβώς προέβλεπε η σύμβαση που υπέγραψαν το ΙΣΝ και το ελληνικό Δημόσιο.

Στις 29 Δεκεμβρίου του 2016 το Ίδρυμα απηύθυνε δημόσια πρόσκληση στο ελληνικό κράτος για να πιστοποιήσει την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων ώστε να ξεκινήσει η παραλαβή του από τον τελικό ιδιοκτήτη του –τους Έλληνες πολίτες όπως υπογραμμίζεται σε κάθε ανακοίνωση του Ιδρύματος.

Η επίσημη τελετή ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα με τις 1.200 θέσεις της κεντρικής αίθουσας της Λυρικής σκηνής κατάμεστες από κόσμο, ο οποίος είχε προμηθευτεί το δελτίο εισόδου του ηλεκτρονικά. Επίσημοι προσκεκλημένοι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, καθώς και οι π΄ρωην πρωθυπουργοί κ. Καραμανλής, Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαράς, αφού στις θητείες τους συνέβαλαν στην ομαλή εξέλιξη του έργου.

Από τις πρόβες του Θ. Μοσχόπουλου
Από τις πρόβες του Θ. Μοσχόπουλου

Ένας καλλιτεχνικός διάλογος με εκδηλώσεις χορού, μουσικής, τραγουδιού και αφηγήσεων, ξεδιπλώνει ενώπιον του κοινού τις δυνατότητες των τεχνικών υποδομών του ΚΠΙΣΝ. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που έχει επιμεληθεί ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος, θα αποκαλυφθεί σε διάφορα μέρη του κέντρου, προκειμένου οι επισκέπτες που έχουν κατακλύσει το χώρο να γίνουν μέρος της εορταστικής εκδήλωσης.

Από τις πρόβες του Θωμά Μοσχόπουλου
Από τις πρόβες του Θωμά Μοσχόπουλου

Η βραδιά ολοκληρώνεται με πάρτι στην Αγορά, -ενδιάμεσος χώρος ανάμεσα στην  Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή-  ενώ η εκδήλωση θα μεταδίδεται σε οθόνες στην Αγορά, τον πύργο των βιβλίων, τον Φάρο και το ξέφωτο. Όσοι δε φτάσουν στο Φάληρο, μπορούν να παρακολουθήσουν το live streaming της εκδήλωσης στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=Edf1Vm2UEmQ

Πως μπορείτε να φτάσετε

Η πρόσβαση προσφέρεται δωρεάν με χρήση shuttle bus. Το δρομολόγιο από το Σύνταγμα (Ερμού) εκτελείται από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ με συχνότητα ανά 30 λεπτά. Για όσους φτάσουν με τα αυτοκίνητά τους υπάρχει χώρος στάθμευσης 1.000 θέσεων. Λόγω απεργίας των ΜΜΜ, θα είναι ανοιχτό και το πάρκινγκ του Τάε Κβο Ντο από τις 3 το μεσημέρι και μετά. Η σύνδεση από εκεί προς το Σταύρος Νιάρχος θα γίνεται με shuttle bus. 

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button