Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Χωρίς κατηγορία

Παγκόσμια πείνα φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία!

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Τον κώδωνα του κινδύνου, για την επερχόμενη πείνα που θ’ αντιμετωπίσουν πάνω από 44 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, κρούουν, με ερωτήσεις τους προς την Κομισιόν η Φιλανδή ευρωβουλευτής της Ομάδας Renew Europe, Elsi Katainen και Ιταλίδα ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Mara Bizzotto!

Η Ιταλίδα ευρωβουλευτής αναφέρει ότι, Ο David Beasley, Εκτελεστικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), μιας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών με έδρα τη Ρώμη, ζήτησε να ανοίξουν ξανά τα λιμάνια της Οδησσού για να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη παγκόσμια επισιτιστική κρίση και να αποτραπεί η απειλή της πείνας που διαφαίνεται πάνω από 44 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το 2022, η παραγωγή σιταριού στην Ουκρανία θα μπορούσε να μειωθεί κατά 35% σε σχέση με το 2021 και, εάν δεν αποκατασταθούν οι εξαγωγικές διαδρομές, οι αγρότες στην Ουκρανία θα υποχρεωθούν να πετάξουν την επερχόμενη σοδειά τους καθώς δεν μπορούν να την αποθηκεύσουν σε αποθήκες.

Η Ουκρανία αντιπροσωπεύει το 10% και το 15% του παγκόσμιου εμπορίου μαλακού σίτου και καλαμποκιού, αντίστοιχα, και η Ινδία έχει επίσης απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού με άμεση ισχύ. Εν τω μεταξύ, μια επισιτιστική κρίση στην Αφρική θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή. Σε μια πρόσφατη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ζήτησε αξιόπιστες συνομιλίες για την απελευθέρωση του σιταριού που συγκρατείται στα ουκρανικά λιμάνια.

Από την πλευρά της η Φινλανδή ευρωβουλευτής, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι:

Υπάρχει πίεση στα συστήματα τροφίμων από πολλές κατευθύνσεις σε όλο τον κόσμο, από την πανδημία έως τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος έχει οδηγήσει σε άμεση ανθρωπιστική κρίση και απειλή για το μέλλον της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.

Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής τροφίμων και επηρεάζει επίσης τη συσκευασία. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και τα προβλήματα με τη διαθεσιμότητα πρώτων υλών προσθέτουν επίσης στις προκλήσεις που συνδέονται με την κατασκευή προϊόντων συσκευασίας.

Αυτό ενέχει κίνδυνο για βασικά συστήματα, όπως η παραγωγή και η προμήθεια τροφίμων και φαρμάκων. Είναι σημαντικό στα σχέδια έκτακτης ανάγκης για τα τρόφιμα, τα οποία αποσκοπούν στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης, να εξετάζεται προσεκτικά πώς μπορεί να βελτιωθεί η τρέχουσα και μελλοντική νομοθεσία, ειδικά εάν αυτοί οι νόμοι έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ικανότητα της ΕΕ να προστατεύει συστήματα τροφίμων.

Η κοινή τους ερώτηση προς την Κομισιόν, αφορά στο τι μπορεί επί του πρακτέου να κάνει, για να μετριασθεί η απειλή της επερχόμενης πείνας.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button