Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Η Ελλάδα υμνεί την ποίηση από Χανιά ως Εδεσσα

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος αλλά και στην αίθουσα των εκδηλώσεων της Λαογραφικής Εταιρίας, στην Έδεσσα, στο Εθνικό Θέατρο αλλά και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, η Ελλάδα γιορτάζει την Τρίτη 21 Μαρτίου απ’ άκρου εις άκρον την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης – μια παρηγοριά στους καιρούς που ζούμε. Ιδού ένας μικρός χάρτης εκδηλώσεων.

ΚΠΙΣΝ: Συναυλία – αφιέρωμα στην ποίηση της μουσικής

To Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) μας προσκαλεί να υποδεχθούμε την Άνοιξη με παλιές και νέες δράσεις, αλλά κυρίως με μουσική, εγκαινιάζοντας ήχους και μελωδίες, που θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους από το ΚΠΙΣΝ.

Συγκεκριμένα, το ΚΠΙΣΝ θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21/3), με μια συναυλία αφιέρωμα στην ποίηση της μουσικής, ενώ οι Schooligans, εμπνευσμένοι από την ελληνική μουσική ιστορία και παράδοση, θα μας συντροφεύσουν στην Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου με διασκευές δημοτικών και κλέφτικων τραγουδιών, που έχουν τις ρίζες τους στη λαϊκή παράδοση.

Θυμίζουμε ότι οι μουσικές εκδηλώσεις του μήνα πλαισιώνονται από πλήθος καλλιτεχνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στους εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους του ΚΠΙΣΝ.

Διαβάζοντας ποίηση στο Εθνικό Θέατρο (21/3)

Το Εθνικό Θέατρο, στο κτίριο του επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου προσκαλεί τους λάτρεις της ποίησης σε μια ξεχωριστή βραδιά, με αναγνώσεις ποιημάτων από νέους και καταξιωμένους καλλιτέχνες και ηθοποιούς που θα απαγγείλουν από τα παράθυρα του κτιρίου Τσίλλερ, ενώ οι φοιτητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου θα τους συνοδεύσουν μουσικά με μελοποιημένους στίχους. Την επιμέλεια της εκδήλωσης αναλαμβάνει ο σκηνοθέτης και μουσικός Κώστας Γάκης. Ο δήμαρχος της Αθήνας θα ανοίξει τις απαγγελίες. Ποιήματα θα διαβάσουν, μεταξύ άλλων, οι Λυδία Κονιόρδου, Ρένη Πιττακή, Μπέτυ Αρβανίτη, Καριοφυλιά Καραμπέτη, Μαρία Ναυπλιώτου, Δημήτρης Λιγνάδης, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Κώστας Παπαγεωργίου, Παντελής Μπουκάλας, Γιώργος Χρονάς, Δημήτρης Ημελος, Στάθης Λιβαθινός, Ειρήνη Μαργαρίτη και άλλοι.

 

Συλλεκτικό γραμματόσημο κι ένα βιβλίο από τα ΕΛΤΑ

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, στο πλαίσιο της πολιτιστικής τους δράσης, εμπλουτίζουν τις λογοτεχνικές τους εκδόσεις με μία ανθολογία ποιημάτων του ποιητή Ηλία Γκρή με τίτλο «Ο Ταχυδρόμος φέρνει γράμματα ποιήματα». Η ανθολογία περιλαμβάνει ποιητικά θέματα 160 ποιητών με ευθεία αναφορά ή αναγωγή στον Ταχυδρόµο, μορφή που εμπνέει διαχρονικά τους δημιουργούς. Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί, συμβολικά, την Τρίτη 21 Μαρτίου (ώρα 19.30) Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, σε μία εκδήλωση στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13, Αθήνα). Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία θα κυκλοφορήσουν την ίδια μέρα συλλεκτικό γραμματόσημο με βινιέτα αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και θα λειτουργήσουν Ταχυδρομικό Κατάστημα στον χώρο της Παλαιάς Βουλής, όπου οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να σφραγίσουν τα βιβλία τους με Ειδική Αναμνηστική Σφραγίδα, δημιουργώντας σπάνια συλλεκτικά αντικείμενα.

Τριανταέξι ποιητές στη Στοά του Βιβλίου  (21/3)

Στη Στοά του Βιβλίου, (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου) από τις 19:00, 36 ποιητές θα διαβάσουν από «Ένα Ποίημα Για τους Πρόσφυγες». Απαγγέλλει η Δήμητρα Χατούπη. Παράλληλα, στον χώρο θα υπάρχει έκθεση Φωτογραφίας των Αχιλλέα Ζαβαλλή, Γιώργου Κυβερνήτη και Χρήστου Τόλη, ενώ μουσική θα παίξουν οι Γ. Γενναίος, Ειρήνη Τεννέ, Ορφέας Γεωργακόπουλος, Γιώτης Κύτταρης και Έλσα Μαμέλη.

Λιβαθινός, Μετζικώφ, Καραζήσης στο Ιδρυμα Λασκαρίδη  (21/3)

Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη», στον Πειραιά, γιορτάζει μαζί τις Παγκόσμιες Ημέρες Ποίησης. Στις 19:00, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη (2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου) πραγματοποιείται μια εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των Βασίλη Παπαβασιλείου, Στάθη Λιβαθινού, Γιάννη Μετζικώφ, Ακύλλα Καραζήση, Φένιας Παπαδόδημα, Τιτίκας Δημητρούλια, Κώστα Βασαρδάνη, Μάρθας Φριντζήλα, Παναγιώτη Τσεβά.

Ο Μιχάλης Γκανάς κι οι προσκεκλημένοι του στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης  (21/3)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς υποδέχεται τη Μαρία Βαχλιώτη, τη Μαρία Κουλούρη και τον Κυριάκο Συφιλτζόγλου, την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017 στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στην Κηφισιά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στον δεύτερο όροφο του καταστήματος. Οι τέσσερις ποιητές θα διαβάσουν και θα σχολιάσουν ποιήματα δικά τους, αλλά και ποιήματα άλλων, που αγαπούν, θαυμάζουν ή… ζηλεύουν. Την εκδήλωση συντονίζει ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος. 

Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη. Λόρκα,  Καζαντζάλης και Νερούδα  (21/3)

Λόρκα και Νερούδα: Δυο ποιητές του κόσμου που ύμνησαν τον έρωτα

Οι εκδόσεις Πατάκη και ο IANOS σας προσκαλούν να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2017. Με δυο ποιητές του κόσμου που ύμνησαν τον έρωτα, τον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και τον Πάμπλο Νερούδα, με αφορμή τα βιβλίαΧίλιες ερωτικές στιγμές στο έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και Τα πόδια σου αγγίζω στο σκοτάδι και άλλα ανέκδοτα ποιήματα που έχει μεταφράσει και επιμεληθεί η Αγαθή Δηµητρούκα.

Αφιέρωμα στο Ετος Καζαντζάκη

Την Τρίτη 21 Μαρτίου, στις 19.00 ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας πραγματοποιεί εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης – 12η Γιορτή των Ποιητών αφιερωμένη στο «Έτος Καζαντζάκη, 60 χρόνια από το θάνατό του» στο Κέντρο Μουσικής της Διεύθυνσης Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, (Κουντουριώτου 17, απέναντι από το Λιμάνι).

Τρίκαλα: Μύλος Ματσόπουλου  (21/3)

Πέντε σημαντικοί Έλληνες ποιητές θα προσέλθουν. Θα απαγγείλουν το βράδυ της Τρίτης 21 Μαρτίου και ώρα 8.00 μ.μ. στον Μύλο Ματσόπουλου. Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και ταυτόχρονα το Τρικαλινό κοινό. Οι ποιητές που θα απαγγείλουν αποσπάσματα από το έργο τους είναι οι Αναστάσης Βιστωνίτης, Αντώνης Κάλφας, Νίκος Λάζαρης, Γιώργος Μαρκόπουλος και Αντώνης Φωστιέρης. Συντονίζει ο Ηλίας Κεφάλας.

Χανιά: Ο Τίτος Πατρίκιος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο Δήμος Χανίων και η Δημοτική Βιβλιοθήκη, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Κίχλη και το βιβλιοπωλείο «Μικρό καράβι», σας καλούν στην τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017 στις 7.30 μ.μ. στο χώρο της Βιβλιοθήκης. Ο Αλέξης Πολίτης, ομότιμος καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Μαρίνα Αρετάκη, πρόεδρος του συνδέσμου Φιλολόγων Χανίων θα μιλήσουν για τον ποιητή, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση του Τ. Πατρίκιου με το κοινό.

Εδεσσα: Στη Λαογραφική Εταιρεία

Στην αίθουσα των εκδηλώσεων της Λαογραφικής Εταιρίας, στην Έδεσσα, Μακεδονομάχων 14, θα γιορταστεί και φέτος η Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης στις 21 Μαρτίου. Τίτλος της εκδήλωσης: «Ο Ορφέας τραγουδάει». Στην εκδήλωση όσοι ενδιαφέρονται από την Πέλλα μπορούν να πάρουν μέρος: «Οι ποιητές με δυο ποιήματα που θα διαβάσουν οι ίδιοι και οι φιλόδοξοι φίλοι της ποίησης με δύο ποιήματα επώνυμων και καταξιωμένων ποιητών».

 

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button