Πάσχα 2026 στον Δήμο Κορινθίων: Ένα οδοιπορικό Κατάνυξης, Παράδοσης και Φωτός

enloutrakio

Από τα δημιουργικά εργαστήρια των παιδιών μέχρι την υπερθέαμα Ανάσταση στην Αρχαία Κόρινθο και το παραδοσιακό αντάμωμα στα Αθίκια, ο Δήμος Κορινθίων προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες σε ένα αυθεντικό ελληνικό Πάσχα.

Το Πάσχα στην Κόρινθο δεν είναι απλώς μια θρησκευτική γιορτή· είναι μια βαθιά συναισθηματική εμπειρία που ενώνει το παρελθόν με το παρόν. Για το 2026, ο Δήμος Κορινθίων έχει σχεδιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που αγκαλιάζει όλες τις ηλικίες, συνδυάζοντας την τέχνη, την πίστη και την αναβίωση των εθίμων μας.

🐣 Σάββατο του Λαζάρου: Το κέντρο της πόλης ανήκει στα παιδιά

Η αρχή γίνεται το Σάββατο 4 Απριλίου (11:00 – 14:00). Οι πεζόδρομοι Κολοκοτρώνη και Εθνικής Αντιστάσεως μεταμορφώνονται σε μια μεγάλη κυψέλη δημιουργίας. Υπό τον τίτλο «Το Πάσχα ζωντανεύει στα χέρια των παιδιών», ανοιχτά εργαστήρια περιμένουν τους μικρούς μας φίλους για να γνωρίσουν τα πασχαλινά έθιμα μέσα από το παιχνίδι και τη χειροτεχνία.

🎼 Μεγάλη Τετάρτη: «Μύρα Ακριβά» στη Δημοτική Πινακοθήκη

Τη Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου, η τέχνη συναντά την κατάνυξη. Ο καταξιωμένος Γιώργος Μπινιάρης παρουσιάζει τη μουσικοαφηγηματική παράσταση «Μύρα Ακριβά», μια σπουδή πάνω στο Θείο Πάθος.

  • Πού: Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου

  • Ώρες: 19:00 & 20:30

  • Κρατήσεις: 27410-20120 (Απαραίτητη η επικοινωνία λόγω περιορισμένων θέσεων).

🕯️ Μεγάλη Παρασκευή: Η κορύφωση του Θείου Δράματος

Η Μεγάλη Παρασκευή στην Κόρινθο είναι μια στιγμή συλλογικής σιωπής. Η περιφορά των ανθοστόλιστων Επιταφίων ολοκληρώνεται με τη μεγαλειώδη συνάντησή τους στην Πλατεία Παναγή Τσαλδάρη (Περιβολάκια). Η Φιλαρμονική του Δήμου θα πλαισιώσει την πομπή, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που συγκινεί κάθε πιστό.

✨ Μεγάλο Σάββατο: Ανάσταση στην Αρχαία Κόρινθο

Αν υπάρχει μια εμπειρία που «πρέπει να ζήσεις έστω και μια φορά», αυτή είναι η Ανάσταση στον Ιερό Ναό της Θεοτόκου στην Αρχαία Κόρινθο.

Τη στιγμή που το «Χριστός Ανέστη» αντηχεί στον ιερό χώρο, ο ουρανός πάνω από τα αρχαία μνημεία φωτίζεται από δεκάδες πυροτεχνήματα. Είναι μια στιγμή καθαρής μαγείας, όπου το Φως της Ανάστασης συναντά την ιστορία χιλιετιών.

🌿 Δευτέρα του Πάσχα: Παραδοσιακό Αντάμωμα στα Αθίκια

Η γιορτή δεν τελειώνει την Κυριακή. Τη Δευτέρα του Πάσχα (13 Απριλίου) στις 11:00, το ραντεβού δίνεται στα Αθίκια, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου. Το «Πασχαλινό Αντάμωμα» υπόσχεται χορό, παραδοσιακά εδέσματα και την αναβίωση εθίμων από τους τοπικούς συλλόγους, σε μια γιορτή που ξεχειλίζει από φιλοξενία.


Το Πάσχα στην Κόρινθο είναι συμμετοχή. Είναι η πίστη που γίνεται πράξη και η παράδοση που γίνεται μνήμη. Σας περιμένουμε!

Γράψτε το σχόλιό σας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button