Ο μαγνητικός Βόρειος Πόλος «μεταναστεύει» στη Ρωσία
Πρόκειται για μια εξέλιξη που επηρεάζει τις πυξίδες και συστήματα εντοπισμού στίγματος.
Επιστήμονες εντόπισαν απροσδόκητη δραστηριότητα στην Αρκτική καθώς ο μαγνητικός Βόρειος Πόλος κατευθύνεται προς τη Ρωσία με τρόπο που δεν έχει ξαναδεί.
Οι βελόνες της πυξίδας στο βόρειο ημισφαίριο δείχνουν προς την κατεύθυνση του μαγνητικού Βόρειου Πόλου και η θέση ποικίλλει ως αποτέλεσμα των μεταβαλλόμενων περιγραμμάτων των μαγνητικών πεδίων της Γης. Ο μαγνητικός Βόρειος Πόλος διαφέρει από τον γεωγραφικό Βόρειο Πόλο οποίος παραμένει ακίνητος στη διασταύρωση όλων των γραμμών γεωγραφικού μήκους.
Ο Δρ. Γουίλιαμ Μπράουν ειδικός στα μοντέλα γεωμαγνητικού πεδίου της Γης στο Βρετανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο εξηγεί: «Είναι μια μεγάλη, χαοτική και ταραχώδης σφαίρα λιωμένου σιδήρου που τριγυρίζει στη μέση της γης που δημιουργεί το μέγεθος. Επομένως, ενώ μπορούμε να παρακολουθούμε και να δούμε πώς αλλάζει είναι αρκετά δύσκολο να προβλέψουμε το τελικό αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών»
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ο μαγνητικός Βόρειος Πόλος κινούνταν κατά μήκος της βόρειας καναδικής ακτής για αιώνες. «Όμως ο μαγνητικός Βόρεος Πόλος άρχισε να μετακινείται προοδευτικά στον Αρκτικό Ωκεανό τη δεκαετία του 1990, και μετά από αυτό, επιτάχυνε και κατευθύνθηκε προς τη Σιβηρία.
Από το 1600 έως το 1990, υπολογίζεται ότι κινούνταν περίπου 10-15 χιλιόμετρα το χρόνο. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 όμως επιτάχυνε περίπου 55 χιλιόμετρα το χρόνο» ανέφερε ο Δρ Μπράουν στον Independent. H κίνηση του μαγνητικού Βόρειου Πόλου αποτελεί προϊόν επεξεργασίας δεδομένων και συνεργασίας του Βρετανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου (BSG) και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).
Το μοντέλο προβλέπει τη θέση του πόλου ανά πάσα στιγμή. Το νέο μοντέλο που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο θα βοηθά στην καθοδήγηση των εργαλείων πυξίδας ενός smartphone. Συμβάλλει επίσης στα συστήματα εντοπισμού στίγματος (π.χ. GPS) και χρησιμοποιείται από για την πλοήγηση στρατιωτικών υποβρυχίων στα ύδατα της Αρκτικής.
Naftemporiki.gr