Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

ΟΥΤΕ ΘΑΥΜΑ ΔΕΝ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ – Εργαζόμενοι, δανειστές, αλλά και μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ λένε όχι στο Ασφαλιστικό

Λιγοστεύουν οι μέρες για την… πρώτη φορά Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας παρασύρεται στην δίνη του Ασφαλιστικού και δεν μπορεί να ξεφύγει.

Από τη μία οι δανειστές που πιέζουν για περαιτέρω στοιχεία στο σχέδιο νόμου που ήδη έχει στείλει ο Κατρούγκαλος, από την άλλη το ΔΝΤ που πιέζει για νέα μέτρα και στο εσωτερικό της χώρας οι εργαζόμενοι να προαναγγέλλουν τη μία κινητοποίηση μετά την άλλη (στο χορό μπήκαν και οι αγρότες) ενώ βουλευτές του Κυβερνώντος κόμματος αλλά και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ στέκονται επίσης απέναντι, δημιουργώντας έναν ασφυσκτικό κλοιό γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα. Οι κινητοποιήσεις των επιστημονικών συλλόγων της χώρας για το ασφαλιστικό στο κέντρο της Αθήνας με την συμμετοχή περισσοτέρων από 10.000 δικηγόρων, γιατρών, πολιτικών μηχανικών κ.α. προκάλεσαν έντονη ανησυχία στο Μαξίμου. Και δεν σταματούν εκεί. Αυτή ήταν μόνο η αρχή.

Ήδη η ΓΣΕΕ προσανατολίζεται σε γενική απεργία στις 4 Φεβρουαρίου. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ανησυχούν περισσότερο από το πλήθος και το πάθος που καταγράφηκαν στις χτεσινές κινητοποιήσεις των επιστημονικών συλλόγων της χώρας. Στο κυβερνών κόμμα υπάρχει διάχυτη ανησυχία για τις επερχόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών. Μετά τους επιστήμονες έρχονται οι αγρότες που φαίνονται διατεθειμένοι να κλείσουν ξανά εθνικούς δρόμους με τα τρακτέρ καθώς και τα συνδικάτα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που προετοιμάζουν αρχικά συλλαλητήριο αύριο Σάββατο, ως …προθέρμανση για τις κινητοποιήσεις που θα κορυφωθούν τις επόμενες ημέρες. Καθοριστικής σημασίας ήταν η συνάντηση του συντονιστικού στη Θεσσαλονίκη στο Βελλίδειο. Εκεί οι αγρότες όλης της χώρας αποφάσισαν την έξοδο των τρακτέρ στους δρόμους την ερχόμενη Τετάρτη (20/1). Να σημειωθεί ότι ένταση προκλήθηκε στον κόμβο Προμαχώνα όταν οι αγρότες που ήταν συγκεντρωμένοι στο σημείο επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό που τους έκοβε το δρόμο προς το τελωνείο που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα μετά τον κόμβο. Οι αγρότες με συνθήματα και σπρωξιές κατάφεραν να περάσουν από τις δυνάμεις της αστυνομίας και έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους δεξιά και αριστερά από το τελωνείο. Οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ ξεσηκώνονται επίσης κατά του ασφαλιστικού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνουν την αντίθεσή τους στην αύξηση των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και ζητούν να επανεξεταστεί το θέμα ώστε να μην μεγαλώσει ο αριθμός των νέων που μεταναστεύουν για εργασία.

Πίεση και από τους… έξω

Τα τελευταία 24ωρα στελέχη του υπουργείου Εργασίας έχουν ξεκινήσει να «μεταφράζουν» σε αριθμούς τα άρθρα του προσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση. Στόχος είναι οι θεσμοί να έχουν τα πλήρη στοιχεία της Ελληνικής πρότασης προκειμένου οι δανειστές να αξιολογήσουν το σχέδιο της κυβέρνησης. Αντίστοιχη διαδικασία ωστόσο γίνεται και από την άλλη πλευρά, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών τα οποία επεξεργάζονται την Ελληνική πρόταση έχουν ζητήσει τις τελευταίες ημέρες αρκετές διευκρινίσεις, προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουν το σχέδιο που έχουν στα χέρια τους. Την ίδια στιγμή βέβαια το κλίμα εν όψει της αξιολόγησης βαραίνει όλο και περισσότερο, καθώς το ΔΝΤ έχει ξεκινήσει να δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεση του να πιέσει μέχρι τέλους την κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές της Ασφαλιστικής δαπάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο δεν αποδέχεται τις εκτιμήσεις της κυβέρνηση για την απόδοση της μεταρρύθμισης, αμφισβητεί ότι τα έσοδα του Ασφαλιστικού συστήματος θα καλύψει τους στόχους και για αυτό επιμένει σε μεγαλύτερες περικοπές δαπανών.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button