Ουρικό οξύ – Χοληστερόλη: Τι να τρως για να κρατήσεις τις τιμές χαμηλά
Τα πλεονεκτήματα των χορτοφάγων σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους αναδεικνύει μια συγχρονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, αναλύοντας το προφίλ των βιοδεικτών της υγείας τους.
Η βελτίωση της υγείας τους όμως είναι ένας τρίτος λόγος, κάτι που ήδη έχει αποδειχθεί από πλήθος ερευνών και ερευντάται συνεχώς.
Ακόμα μια έρευνα έρχεται να ενισχύσει αυτά τα δεδομένα καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της, οι χορτοφάγοι εμφανίζουν πιο υγιείς βιοδείκτες σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους. Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία.
Οι βιοδείκτες αντικατοπτρίζουν την κατάσταση της υγείας και σχετίζονται με την πρόληψη του καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και ασθένειες σχετιζόμενες με την ηλικία και άλλες χρόνιες παθήσεις. Έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως από τους επιστήμονες για να εκτιμήσουν την επίδραση της διατροφής στην υγεία.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, έχοντας ως στόχο να κατανοήσουν τη διαφορά που μπορεί να παίξει αυτή η αλλαγή στη διατροφή στα επίπεδα των δεικτών που υποδεικνύουν την εμφάνιση κάποιας νόσου από τα δείγματα αίματος και ούρων, πραγματοποίησαν μια συγχρονική μελέτη αναλύοντας δεδομένα της μελέτης Biobank που αφορούσε περίπου 180 χιλιάδες υγιείς κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, ηλικίας 37-73 ετών.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε κρετοφάγους (166.516 συμμετέχοντες) και χορτοφάγους (4.111 συμμετέχοντες που δεν κατανάλωναν ψάρι, κόκκινο κρέας και πουλερικά) ενώ δεν είχαν αλλάξει σημαντικά διατροφή τους τα τελευταία πέντε χρόνια.
Αυτοί ήταν οι τιμές της «κακής χοληστερόλης LDL, της απολιποπρωτεΐνης Α και Β (που συνδέονται με τις καδιαγγειακές παθήσεις), της γ-GT (γ-γλουταμυλ-τρανσφεράση, GGT) και της αμινοτρανσφεράσης αλανίνης (ALT), δείκτες ηπατικής λειτουργίας που υποδηλώνουν φλεγμονή ή βλάβη στα κύτταρα, ο αυξητικός παράγοντας ομοιάζων στην ινσουλίνη-1 (IGF-1) μια ορμόνη που ενισχύει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, το ουρικό οξύ, η πρωτεϊνη και η κρεατίνη.
«Τα ευρήματά μας προσφέρουν πραγματικά τροφή για σκέψη», σημειώνει ο Δρ Carlos Celis-Morales από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης του Ηνωμένου Βασιλείου, επικεφαλής της έρευνας. «Τα άτομα που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή τείνουν να καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς που περιέχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες και φυτικές ίνες.
Αυτές οι διατροφικές διαφορές μπορεί να μας βοηθήσουν να εξηγήσουμε γιατί οι χορτοφάγοι φαίνεται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιοδεικτών ασθενειών που μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη των κυττάρων ή κάποια χρόνια ασθένεια» καταλήγει.
Πηγή: ygeiamou