Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Οι 5 πιο ασυνήθιστες παραλίες στον κόσμο

Όλοι αγαπούν τις παραλίες. Η ζεστασιά του ήλιου στο δέρμα σας, τα κύματα που φωτίζονται, τα κομμάτια του πάγου, η θάλασσα που εξαφανίζεται είναι μερικά από αυτά που κάνουν τις διακοπές ιδιαίτερες

Ο φρέσκος αέρας που φυσάει από τη θάλασσα, η μαλακή άμμος ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας, τα κύματα που φωτίζονται, τα κομμάτια του πάγου και οι θερμές πηγές είναι μερικά από αυτά που κάνουν τις διακοπές ιδιαίτερες. Πιθανότατα δεν περίμενε κανείς να διαβάσει κάποια από τα στοιχεία αυτής της τελευταίας πρότασης, αλλά οι παραλίες δεν είναι όλες οι ίδιες. Ορισμένες έχουν πολύ μοναδικές ιδιότητες. Δείτε παρακάτω πέντε από τις πιο ασυνήθιστες παραλίες στη Γη για να σχεδιάσετε τις επόμενες διακοπές σας.

 

Λιμνοθάλασσα Jokulsarlon Glacier: Μαύρη άμμος και κομμάτια πάγου

 

Η Ισλανδία είναι ένα ηφαιστειακό νησί στον Βόρειο Ατλαντικό. Επειδή είναι φτιαγμένη από ηφαιστειακό βράχο, έχει πολλές παραλίες που αντικατοπτρίζουν το χρώμα του βράχου από τον οποίο προέρχονται. Η μαύρη άμμος μπορεί να βρεθεί σε πολλά μέρη. Η λιμνοθάλασσα Jokulsarlon Glacier είναι, όμως, διαφορετική. Εδώ, η μαύρη άμμος είναι διάσπαρτη με κομμάτια διαφανούς πάγου. Η λιμνοθάλασσα Jokulsarlon Glacier δημιουργείται στη θάλασσα από το μικρότερο ποτάμι της Ισλανδίας, μήκους μόλις 1.500 μέτρων.

Η παραλία μπορεί να φαίνεται αρχαία και έξω από τον δικό μας κόσμο, αλλά σχηματίστηκε μόλις στα μέσα της δεκαετίας του `30, όταν υποχώρησε ο παγετώνας Breioamerkurjokull. Από τον παγετώνα προήλθαν τα λαμπερά κομμάτια πάγου στην παραλία. Η λιμνοθάλασσα εξακολουθεί να αναπτύσσεται και αυξάνεται ταχύτερα κάθε χρόνο, καθώς λιώνει ο παγετώνας. Η μαύρη άμμος της παραλίας είναι αυτό που απομένει από τα ηφαιστειακά πετρώματα, κονιορτοποιημένη κάτω από το τεράστιο βάρος του παγετώνα.

 

Κόλπος Mosquito: Παραλία με βιοφωταύγεια

 

Οι βιοφωτοβόλες παραλίες μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν οπουδήποτε. Κάποια πλαγκτόν και άλγη μπορούν να λάμπουν με το δικό τους φως που ονομάζεται βιοφωταύγεια. Επειδή απαιτείται ενέργεια για να λάμψουν, παράγουν μόνο φως σε ορισμένες συνθήκες. Όταν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, μπορούν να φωτίσουν ολόκληρη την παραλία. Ορισμένες παραλίες έχουν αρκετά τακτικά βιοφωταύγεια σε συγκεκριμένες ώρες, αν θέλετε να δείτε αυτό το φυσικό θαύμα. Την ημέρα, ο Κόλπος Mosquito στο Πουέρτο Ρίκο έχει το χρώμα της λάσπης.

Τη νύχτα, οι κολυμβητές και οι καγιάκερς μπορούν να δουν τα δινοφύκη να σπινθηροβολούν με το μπλε φως, καθώς η κίνηση τους προκαλεί τους οργανισμούς να φωτίζονται. Στις Μαλδίβες κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών μηνών, όταν η Σελήνη είναι χαμηλή, τα μικροσκοπικά καρκινοειδή παράγουν μια μπλε λάμψη για να βοηθηθούν να προσελκύσουν συντρόφους. Επειδή είναι μεγαλύτερα από τα περισσότερα φύκια και πλαγκτόν, ψεκάζουν την άμμο με μικροσκοπικές κουκίδες φωτός. Ορισμένα άλγη και πλαγκτόν παράγουν το φως τους όταν τίθενται υπό πίεση. Περπατώντας σε μια παραλία που καλύπτεται από αυτά μπορεί να αφήσετε πίσω σας μια διαδρομή με λαμπερά ίχνη.

 

Gulpiyuri: Μια παραλία μακριά από τη θάλασσα

 

Το ελάχιστο που μπορείτε να πείτε για τις περισσότερες παραλίες είναι ότι βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα. Η παραλία Gulpiyuri στην Ισπανία είναι μια εξαίρεση αυτής της τάσης καθώς βρίσκεται στην ενδοχώρα. Είναι μόλις 100 μέτρα από τη θάλασσα, αλλά εξακολουθεί να είναι αποκομμένη από αυτή, από ψηλά βράχια και γκρεμούς. Ωστόσο, καθώς η παλίρροια εισέρχεται στην θάλασσα, η άμμος αυτής της κρυμμένης παραλίας καλύπτεται από νερό. Πώς μπορεί ένα τέτοιο μικροσκοπικό σώμα νερού να είναι παλιρροϊκό; Η λύση είναι μια σειρά από σπηλιές και κανάλια που σχηματίστηκαν στα βράχια που συνδέουν το Gulpiyuri με τη θάλασσα.

Η μικρή παραλία σχηματίστηκε την τελευταία Εποχή των Παγετώνων, και το όνομά της σημαίνει «Κύκλος του Νερού». Το Gulpiyuri έχει χαρακτηρισθεί ως η μικρότερη παραλία στον κόσμο, κάτι το οποίο μπορεί να είναι αλήθεια. Είναι σίγουρα εκπληκτικό να βρίσκει κανείς μια παραλία στη μέση ενός πράσινου λιβαδιού. Κατά την άμπωτη, είναι πιθανό να κολυμπήσετε στο Gulpiyuri, αλλά αν θέλετε να απολαύσετε την άμμο, θα πρέπει να πάτε στην παλίρροια και απλά να βουτήξετε στη ρηχή θάλασσα.

 

Chandipur: Η Εξαφανισμένη Θάλασσα

 

Όταν έρχεται η παλίρροια, οι παραλίες γίνονται εξαιρετικά μέρη για να περπατήσετε, να τρέξετε ή να παίξετε αθλήματα στην άμμο. Είναι επίσης ωραίο να ακούτε τη θάλασσα κοντά, για να σας υπενθυμίζει πού βρίσκεστε. Στο Chandipur της Ινδίας, δύο φορές την ημέρα, η θάλασσα εξαφανίζεται τελείως. Λόγω του ασυνήθιστου επίπεδου θαλάσσιου βυθού που φτάνει μέχρι την ακτή, η χαμηλή παλίρροια κάνει τη θάλασσα να υποχωρήσει έως και 5 χιλιόμετρα. Η τεράστια έκταση της άμμου χρησιμοποιείται από τους ντόπιους και τους τουρίστες για βόλτες με τα πόδια, με ποδήλατο ακόμη και με αυτοκίνητο έχοντας θέα προς τον απόμακρο ωκεανό.

Ο εκτεθειμένος βυθός είναι επίσης πλούσιος σε κόκκινα καβούρια και άλλα θαλάσσια πλάσματα, τα οποία δύο φορές την ημέρα βρίσκονται αντιμέτωπα με τους ανθρώπους, καθώς αποκόβονται από τη θάλασσα με χιλιόμετρα άμμου. Η θέα του εξαφανισμένου ωκεανού χρησιμοποιείται για την προσέλκυση τουριστών στην περιοχή. Απλά βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τους χρόνους της παλίρροιας για να μην βρεθείτε ξαφνικά 5 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή.

 

Fort Bragg: Η Γυάλινη Παραλία


Συνήθως το τελευταίο πράγμα που θέλετε να δείτε σε μια παραλία είναι το σπασμένο γυαλί. Ορισμένα μέρη, όμως, οφείλουν τη μοναδικότητά τους στην αμέλεια των ανθρώπων. Το Fort Bragg, στην Καλιφόρνια, είναι μια παραλία που καλύπτεται με αστραφτερά βότσαλα από γυαλί. Για δεκαετίες, οι τοπικές κοινότητες ξεφορτώνονταν τα ανεπιθύμητα αγαθά τους, ακόμα και αυτοκίνητα, δίπλα στη θάλασσα. Ενώ τα οργανικά πράγματα αποσυντέθηκαν και το μέταλλο είτε σκούριασε είτε απομακρύνθηκε, το σπασμένο γυαλί έμεινε δίπλα στα κύματα τα οποία το μεταμόρφωσαν σε λείες επιφάνειες.

Η παραλία προστατεύεται πλέον από το νόμο και το φημισμένο, πλέον, γυαλί δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τους επισκέπτες. Και άλλα μέρη σε όλο τον κόσμο έχουν επίσης υψηλές συγκεντρώσεις θαλασσινού γυαλιού χάρη στα σκουπίδια των ανθρώπων. Ο κόλπος Ussuri στη Σιβηρία φιλοξενεί εργοστάσια παραγωγής γυαλιού, τα οποία πετάνε τα απορρίματά τους στη θάλασσα. Πλέον, η παραλία είναι ένα πολύχρωμο μείγμα από πέτρες και θαλασσινό γυαλί.

 

Μην χάσετε
enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button