Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Οι 13 ρόλοι μιας μαμάς! Οι 13 ρόλοι μιας μαμάς!

Οι 13 ρόλοι μιας μαμάς!

Οι ρόλοι των μαμάδων είναι σίγουρα περισσότεροι από δεκατρείς -ίσως είναι περισσότεροι κι από εκατόν δεκατρείς.

Τι εννοούμε, όμως, λέγοντας «ρόλοι»; Έστω ότι η ζωή μιας γυναίκας που γίνεται μαμά, είναι ένα θεατρικό έργο. Η γυναίκα-πρωταγωνιστής στο έργο της ζωής της δεν έχει μόνο έναν ρόλο -αυτόν της μητέρας, της συζύγου ή της υπαλλήλου σε κατάστημα ρούχων.

Η γυναίκα-μαμά έχει παίζει πολλούς απ” τους βασικούς και δεκάδες β” ρόλους. Είναι ένα ένας ηθοποιός-πασπαρτού, ένα πολυεργαλείο, μια υπέρ-μηχανή.

Ευλογώντας ίσως τα γένια μας, θα το πούμε χωρίς ντροπή: οι σύγχρονες μητέρες -και οι παλιές, εδώ που τα λέμε- έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και χιλιάδες ευθύνες. Και τα καταφέρνουν μια χαρά, με ή χωρίς βοήθεια.

1. Μαμά-γυναίκα: Το ότι έγινες μαμά δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψεις τον εαυτό σου, ότι θα σταματήσεις να έχεις ερωτική ζωή ή ότι σταμάτησες να ενδιαφέρεσαι για κάθε τύπου γυναικείο θέμα. Οι μαμάδες είναι γένους θηλυκού και παραμένουν μέχρι να αποχαιρετίσουν τούτον τον κόσμο.

2. Μαμά-σύζυγος: Τα παιδιά είναι προτεραιότητα, αλλά ο ρόλος της συντρόφου δεν χάνεται. Παρ” όλο τον χαμό που επικρατεί στην καθημερινότητα, παρ” όλη την εξάντληση και τον πονοκέφαλο, το βράδυ, όταν τα πιτσιρίκια κοιμηθούν, η μαμά θα γίνει λίγο περισσότερο σύντροφος και θα αφιερωθεί -έστω και για λίγο- στον καλό της.

3. Μαμά-φροντιστής: Η μαμά είναι εκεί στις αρρώστιες και στους τραυματισμούς για να σε περιποιηθεί, να σου φτιάξει το αγαπημένο σου φαγητό και να σε σκεπάσει καλά. Είναι άγρυπνη τις νύχτες που το παιδί της δεν κοιμάται και έχει πάντα τον νου της στην ασφάλειά του.

4. Μαμά-μαγείρισσα: Εκτός από τις σπάνιες περιπτώσεις που μαγειρεύει ο μπαμπάς, η τροφοδοσία ολόκληρης της οικογένειας βρίσκεται στα χέρια της μαμάς. Ο ένας είναι αλλεργικός στα θαλασσινά, η άλλη δεν τρώει φρούτα κι ο καλός της έχει πολύ συγκεκριμένα γούστα (που θυμίζουν επικίνδυνα της μαμάς του) -η μαμά πρέπει καθημερινά να φτιάχνει το μενού που εξυπηρετεί όλα τα ετερόκλητα γούστα. Τουλάχιστον οι κόποι των περισσότερων μαμάδων-σεφ ανταμείβονται, όταν όλο και κάποιος θα πει «Τέλειο το φαγητό, μαμά!».

5. Μαμά-νοικοκυρά: Σκούπισμα, σφουγγάρισμα, ξεσκόνισμα, σιδέρωμα, καθαριότητα σε μπάνιο και κουζίνα, τακτοποίηση των ρούχων, πότισμα των λουλουδιών, μάζεμα των παιχνιδιών… Όλα περνάνε από τα χέρια της, αφού στην ορχήστρα που λέγεται οικογένεια η μαμά είναι ο μαέστρος.

6. Μαμά-ψυχολόγος: Όταν κάποιος έχει πρόβλημα τρέχει στην αγκαλιά της μαμάς του, για να το λύσει -όσο κι αν έχει μεγαλώσει. Οι μαμάδες είναι οι σπουδαιότεροι ψυχολόγοι που θα βρεις στην αγορά και δεν πρόκειται να σου πάρουν δραχμή!

27

7. Μαμά-διαιτητής/ δικαστής: Όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, η μαμά βάζει τη σφυρίχτρα της και γίνεται διαιτητής. Όλες οι μαμάδες με περισσότερα από ένα παιδιά ξέρουν ότι κάθε τρεις και λίγο, κάποιο ανθρωπάκι θα έρθει μουτρωμένο και θα πει «Μαμά, με χτύπησε! Πες του!».

8. Μαμά-σοφέρ: Κάθε μαμά που οδηγεί γίνεται επαγγελματίας οδηγός όταν έχει παιδιά (που έχουν μεγαλώσει). Από το σπίτι στο σχολείο και τούμπαλιν, από το σπίτι στα αγγλικά κι από εκεί τρέχοντας στο super market και πάλι πίσω. Δραστηριότητες και επισκέψεις σε φίλους απαιτούν τη μαμά πίσω απ” το τιμόνι κι αυτή δεν μπορεί να κάνει κι αλλιώς!

9. Μαμά-γιατρός: Η ιδιότητα της γιατρού ξεκινάει από το παραδοσιακό και καθόλα επιστημονικό φάρμακο του φιλακίου -«να σου δώσω ένα φιλάκι να περάσει;». Συνεχίζει με την εξίσου παραδοσιακή θεραπευτική αγκαλιά και κορυφώνεται με τον φιδέ, όταν το στομάχι είναι χάλια, τις κομπρέσες και το άφθονο χαμομήλι, όταν ο λαιμός είναι χάλια και… την άφθονη αγάπη, όταν γενικώς… χάλια.

10. Μαμά-μάνατζερ: Η μαμά οργανώνει, συντονίζει και κρατάει ζωντανό και κουρδισμένο την μηχανή που λέγεται οικογένεια. Είναι το ξυπνητήρι και η ατζέντα όλων, ο διακοσμητής και ο μάνατζερ που θα σου κλείσει ραντεβού σε γιατρό/ μοδίστρα/ κομμωτήριο και πολλά άλλα.

11. Μαμά-δασκάλα/ καθηγήτρια/ πρύτανης: Ανάμεσα στα καθήκοντά της είναι να επιβλέψει την ανάγνωση, να τσεκάρει την ορθογραφία, να ξενυχτήσει κρατώντας το βιβλίο της Ιστορίας για να της λέει «απ” έξω» το μάθημα το παιδί που δίνει Πανελλήνιες. Σπάει το κεφάλι της να καταλάβει τα Μαθηματικά και ξεσκονίζει με αγωνία τις γνώσεις της στο Συντακτικό για να μπορέσει να λύσει τις απορίες των παιδιών της. Η μαμά είναι η καλύτερη δασκάλα -κι ας μην έχει πτυχίο Παιδαγωγικών.

28

12. Μαμά-εργαζόμενη γυναίκα: Σε όλη την παραπάνω λίστα, έρχεται να προστεθεί και το προφανές: η εργασία. Πολλές μαμάδες, σταματούν για μερικές ώρες να είναι μαμάδες και γίνονται κομμώτριες/ καθηγήτριες/ υπάλληλοι/ συντάκτες/ νοσηλεύτριες.

13. Μαμά-κόρη: Οι μαμάδες δεν είναι πάντα οι «μεγάλοι» της ιστορίας. Καμιά φορά, επισκέπτονται κι εκείνες την δική τους μαμά και τότε ίσως σκέφτονται ότι δεν είναι ακόμη αρκετά μεγάλες για όλα αυτά και ότι αυτό που βασικά χρειάζονται είναι μια μαμαδό-αγκαλίτσα και λίγη στοργή. Κάνοντας παιδιά, περνάς από τον ρόλο της κόρης σ” αυτόν της μαμάς κι αυτό ξαφνικά ανάβει ένα φωτεινό λαμπτήρα πάνω απ” το κεφάλι σου: οι γονείς σου… είναι κανονικοί άνθρωποι!

Υ/Γ: Αυτό το άρθρο σταματάει εδώ, απλά και μόνο επειδή δεν γίνεται να συνεχιστεί στο άπειρο.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button