Οι πρόγονοί μας ίσως έπεφταν σε χειμερία νάρκη σύμφωνα με νέα μελέτη
Στοιχεία από ανασκαφές ενισχύουν τη θεωρία πως οι πρόγονοί μας έπεφταν σε χειμερία νάρκη για να αντιμετωπίσουν το δριμύ ψύχος τους χειμώνες.
Τη θεωρία πως οι πρόγονοι των ανθρώπων έπεφταν σε χειμερία νάρκη προκειμένου να μπορέσουν να αντέξουν τους δριμείς χειμώνες και το κρύο, έρχονται να ενισχύσουν στοιχεία από μελέτη που έγινε στη βόρεια Ισπανία.
Συγκεκριμένα, η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό L’Anthropologie και βασίστηκε σε ανασκαφές που έγιναν σε μια σπηλιά που ονομάζεται «Sima de los Huesos» στην περιοχή Αταπουέρκα της βόρειας Ισπανίας.
Οι θεωρίες για την «ανθρώπινη αδρανοποίηση» προέρχονται από απολιθώματα ηλικίας 400.000 ετών που ανακαλύφθηκαν στα ισπανικά σπήλαια, με επιστήμονες να σημειώνουν ότι τα λείψανα αρχαίων πρωτευόντων που θάφτηκαν εκεί, έδειξαν ίχνη ασθενειών που θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από την «κακή αδρανοποίηση σε σκοτεινό σπήλαιο».
«Η υπόθεση της αδρανοποίησης είναι σύμφωνη με γενετικά στοιχεία και το γεγονός ότι το είδος των SH hominins έζησε κατά τη διάρκεια μιας ακραίας εποχής πάγων» ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης, Αντώνης Μπαρτσιόκας και Χουάν-Λουίς Αρσουάγα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μεταξύ των ασθενειών που υπέστησαν τα πρώιμα πρωτεύοντα στο σπήλαιο «Sima de los Huesos», είναι μεταξύ άλλων η ινώδης οστεΐτιδα, καφέ όγκοι, οι ραχιαίες οστεοπλασίες καθώς και πολλές άλλες.
Σύμφωνα με την έρευνα, με την αρχή των σκληρών χειμώνων τα πρώτα ανθρωποειδή βρέθηκαν «σε μεταβολικές καταστάσεις που τους βοήθησαν να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ψυχρές συνθήκες με περιορισμένη προμήθεια τροφής και μεγάλες ποσότητες σωματικού λίπους».
Αναμένεται η επιβεβαίωση της θεωρίας
Χωρίς να απορρίπτουν τον υγιή σκεπτικισμό σχετικά με τα ευρήματά τους, οι ερευνητές παραδέχονται ότι η μελέτη μπορεί να ακούγεται σαν «επιστημονική φαντασία», αλλά περιγράφει ότι η αδρανοποίηση είναι κάτι που κάνουν πολλά θηλαστικά.
«Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον επιχείρημα και σίγουρα θα ενθαρρύνει τη συζήτηση», δήλωσε ο ιατροδικαστής ανθρωπολόγος Πάτρικ Ράντολφ-Κίνεϊ του Πανεπιστημίου Νορθάμπρια του Νιούκαστλ, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Guardian». «Ωστόσο, υπάρχουν άλλες εξηγήσεις για τις παραλλαγές που παρατηρούνται στα οστά που βρέθηκαν στο σπήλαιο Sima και αυτές πρέπει να εκτιμηθούν πλήρως, προτού καταλήξουμε σε ρεαλιστικά συμπεράσματα. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα, πιστεύω» σημείωσε.
Μεταξύ των ζώων που αδρανοποιούνται το χειμώνα είναι οι μέλισσες, οι σκαντζόχοιροι, οι σκίουροι, οι χελώνες, οι λεμούριοι, οι νυχτερίδες και πολλά άλλα.
sputnik.gr