Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Μια 15ετία γεμάτη εκλογές- Οι κυβερνήσεις που δεν ολοκλήρωσαν την 4ετία (εικόνες)

Από το 2004 και μετά καμία κυβέρνηση δεν εξάντλησε την τετραετία. Αλλες φορές γιατί το επέλεξε η ίδια, άλλες για επιβλήθηκε λόγω των συνταγματικών προβλέψεων όπως πρόσφατα, στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση στην οποία οδηγηθήκαμε καθώς η Βουλή έπρεπε να διαλυθεί καθώς δεν κατάφερε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Οι κυβερνήσεις που δεν ολοκλήρωσαν την τετραετία, από το 2004 και μετά.

  • Ο  Κώστας Καραμανλής που εκλέχθηκε πρωθυπουργός το 2004, αναγκάστηκε να πάει σε εκλογές ένα χρόνο πριν την λήξη της θητείας της το 2007.

  • Και μπορεί και στην εκλογική αναμέτρηση του 2007 η ΝΔ να αναδείχθηκε πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη και ο Κώστας Καραμανλής να συγκρότησε κυβέρνηση, όμως δυο χρόνια αργότερα, το 2009, η χώρα οδηγήθηκε ξανά σε εκλογές.

  • Στις εκλογές του 2009 πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη αναδείχθηκε το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος συγκρότησε κυβέρνηση και δύο χρόνια αργότερα παρέδωσε στην τρικομματική (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) κυβέρνηση Παπαδήμου που άντεξε λίγο περισσότερο από 6 μήνες, μέχρι να περάσει την… σκυτάλη στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου που πραγματοποίησε τις εκλογές του Μαΐου του 2012. Από εκείνες τις εκλογές δεν κατάφερε να σχηματιστεί κυβέρνηση και έτσι η χώρα πήγε σε «επαναληπτικές» εκλογές όπου νικητής αναδείχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς.

  • Οι κυβερνήσεις που σχημάτισε ο Αντώνης Σαμαράς αρχικά μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και εν συνεχεία μόνο με το ΠΑΣΟΚ κράτησαν 2,5 χρόνια. Η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές τον περασμένο Ιανουάριο λόγω της αδυναμίας ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας στις οποίες πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη ανεδείχθη ο ΣΥΡΙΖΑ.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας τον Ιανουάριο του 2015 συγκρότησε κυβέρνηση μαζί με τους ΑΝΕΛ οι οποίοι κυβέρνησαν μέχρι τώρα, για κάτι λιγότερο από οκτώ μήνες δηλαδή…

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button