Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποσυνδέει τα κινητά από εμφάνιση καρκίνου στον εγκέφαλο και το κεφάλι

Αναλύθηκαν έρευνες των τελευταίων 30 ετών.

Από την πρώτη στιγμή που έκαναν την εμφάνιση τους τα κινητά τηλέφωνα εκδηλώθηκαν ανησυχίες για την αρνητική επίδραση της ακτινοβολίας που δέχεται ο άνθρωπος από τη χρήση αυτών των συσκευών. Οι κυριότερες ανησυχίες των ειδικών επικεντρώνονταν στις πιθανές βλάβες που μπορεί να προκαλεί η ακτινοβολία στον ανθρώπινο εγκέφαλο και ειδικότερα στην εμφάνιση καρκινικών όγκων.

Όμως όπως είναι ευνόητο ήταν αδύνατον τα πρώτα χρόνια ευρείας χρήσης των κινητών τηλεφώνων να εξαχθούν κάποια αποτελέσματα αφού έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια χρήσης για να ξεκινήσουν κάποιες μελέτες.

Στην πορεία των ετών έγιναν αρκετές μελέτες πάνω σε αυτό το ζήτημα με αντικρουόμενα αποτελέσματα. Η Αυστραλιανή Υπηρεσία Προστασίας από την Ακτινοβολία πραγματοποίησε μια μελέτη για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η ερευνητική ομάδα αρχικά κοίταξε τα επιστημονικά κριτήρια με τα οποία διεξήχθησαν περισσότερες από πέντε χιλιάδες μελέτες που έγιναν από το 1994 ως το 2022 για την επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ερευνητές επέλεξαν 63 από αυτές τις μελέτες για να κάνουν πιο ενδελεχή ανάλυση των δεδομένων τους.

«Είναι η πιο ολοκληρωμένη μελέτη δεδομένων για αυτό το ζήτημα μέχρι σήμερα. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως τα στοιχεία δεν δείχνουν σύνδεση μεταξύ των κινητών τηλεφώνων και του καρκίνου του εγκεφάλου ή των καρκίνων της κεφαλής και του τραχήλου. Είμαι πολύ σίγουρος για το συμπέρασμά μας. Και αυτό που μας κάνει αρκετά σίγουρους είναι ότι παρόλο που η χρήση του κινητού τηλεφώνου έχει εκτοξευθεί τα ποσοστά όγκων στον εγκέφαλο έχουν παραμείνει σταθερά» δήλωσε o καθηγητής Κεν Καριπίδης, επικεφαλής της νέας μελέτης ο οποίος αναφέρει ότι μια ακόμη μελέτη που έγινε για λογαριασμό του ΠΟΥ σχετικά με την επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων και την γονιμότητα στους άνδρες, αν επηρεάζεται η παραγωγή ή ποιότητα του σπέρματος δείχνει ότι δεν υπάρχει κάποια αρνητική επίδραση.

Naftemporiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button