Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Μακαρονόπιτες με φύλλο χωριάτικο

Υλικά για 4 άτομα
Προετοιμασία 15 λεπτά
Μαγείρεμα 1 ώρα

Υλικά-300 γρ. ζυμαρικό κοντό
-300 γρ. καπάκι κιλότου (μοσχαρίσιο)
-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-1 φλιτζάνι μανιτάρια
-1 κρεμμύδι
-2 σκελίδες σκόρδο
-1 ντομάτα
-1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
-2 κουτ. σούπας μαϊντανό
-1/2 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
-1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
-1/2 κουτ. γλυκού ξίδι
-1 κουτ. γλυκού θυμάρι
-1/2 φλιτζάνι ζωμό μοσχαρίσιο
-1 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
-4 φύλλα χωριάτικα ή σφολιάτα
-βούτυρο για το άλειμμα
-αλάτι, πιπέρι
Για τη σαλτσα
-1/2 κρεμμύδι
-1 κουτ. σούπας αλεύρι
-1 ντομάτα
-1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
-1/2 φλιτζάνι ζωμό μοσχαρίσιο
-1 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ψιλοκόβουμε το κρέας, το αλατοπιπερώνουμε καλά και το σοτάρουμε καλά σε τηγάνι με 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες, το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και σοτάρουμε για 4 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε καλά. Μόλις μειωθεί αρκετά το κρασί, ρίχνουμε το ξίδι, τη ζάχαρη, το θυμάρι, την ντομάτα περασμένη από τον τρίφτη, τον πελτέ και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τον ζωμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μειωθούν αρκετά τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βράζουμε τα μακαρόνια στα 3/4 του χρόνου που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Σουρώνουμε και τα μεταφέρουμε στο τηγάνι με το κρέας. Ρίχνουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά. Κόβουμε το κάθε φύλλο σε 2 κομμάτια και το απλώνουμε στον πάγκο της κουζίνας. (Υπολογίζουμε 1 ολόκληρο φύλλο κομμένο σε 2 κομμάτια για κάθε μερίδα).
Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα μικρό ταψί. Αλείφουμε με βούτυρο τα δύο κομμάτια του φύλλου και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο. Τοποθετούμε στο κέντρο τους μείγμα ζυμαρικών και κρέατος.
Τυλίγουμε τη γέμιση με το φύλλο και κλείνουμε τη «ραφή» με λίγο νερό, τυλίγοντας τις άκρες μεταξύ τους. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση. Γυρίζουμε το κάθε τεμάχιο ανάποδα και το τοποθετούμε στο ταψί με τη «ραφή» προς τα κάτω. Ψήνουμε για 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε μία κουταλιά ελαιόλαδο για 6-8 λεπτά, να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε την ντομάτα περασμένη από τον τρίφτη, τον ζωμό, την παρμεζάνα και το μοσχοκάρυδο. Αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει παχύρρευστη η σάλτσα. Σερβίρουμε από ένα «πακέτο» ζυμαρικών σε κάθε πιάτο και γύρω του μια γενναία δόση σάλτσας.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button