Μήπως χρειάζεστε περισσότερο ιώδιο;
Αυτές είναι οι συνηθισμένες σωματικές ενδείξεις που θα σας προειδοποιήσουν ότι μάλλον δεν προσλαμβάνετε αρκετό ιώδιο.
Είναι γνωστό ότι η λήψη των απαραίτητων βιταμινών και ανόργανων συστατικών που χρειάζεται το σώμα σας αποτελεί βασικό μέρος για την διατήρηση της βέλτιστης υγείας. Και ενώ υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με την τήρηση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη D και το ασβέστιο, είναι επίσης σημαντικό να καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε ιώδιο για να βοηθήσουμε τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς μας.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για το ιώδιο
«Το ιώδιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που βρίσκεται φυσικά σε τρόφιμα όπως τα ψάρια και τα φύκια, απαραίτητο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών», εξηγούν οι ειδικοί. «Το ιώδιο εμπλέκεται επίσης σε όλα τα κύτταρα του σώματος και είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, τη λειτουργία του θυρεοειδούς και την ανάπτυξη του εμβρύου και του βρέφους».
Το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει ιώδιο από μόνο του, επομένως είναι απαραίτητο να το λαμβάνουμε μέσω διατροφικών πηγών. Η Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (RDA) για το ιώδιο για το ευρύ κοινό είναι 150 mcg, 220 mcg για έγκυες γυναίκες και 290 mcg για γυναίκες που θηλάζουν.
Είναι σχετικά εύκολο να καλύψετε τις ανάγκες σας σε ιώδιο τρώγοντας τροφές πλούσιες σε ιώδιο, αλλά υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου μπορεί να κινδυνεύετε περισσότερο να έχετε έλλειψη ιωδίου. Για παράδειγμα, εάν είστε vegan ή χορτοφάγος ή αφαιρείτε το ιωδιούχο αλάτι από την εναλλαγή των καρυκευμάτων σας, τότε αυτό μπορεί να μειώσει τη συνολική σας κατανάλωση ιωδίου.
Τα πιο κοινά συμπτώματα έλλειψης ιωδίου
«Το πρώτο σημάδι ανεπάρκειας ιωδίου μπορεί να είναι ένας θυρεοειδής που δεν λειτουργεί βέλτιστα, όπου ο θυρεοειδής αρχίζει να παράγει λιγότερες θυρεοειδικές ορμόνες, αλλά όχι σε σημείο που οι γιατροί να διαγνώσουν κλινικό υποθυρεοειδισμό και να συνταγογραφήσουν φάρμακα», εξηγούν οι ειδικοί.
Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κλινικό υποθυρεοειδισμό, μια κατάσταση όπου ο θυρεοειδής αδένας σας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. «Όταν δεν υπάρχει αρκετό ιώδιο [στο σώμα], ο θυρεοειδής σας δεν είναι σε θέση να παράγει τις ορμόνες που χρησιμοποιούνται για πολλές διαφορετικές λειτουργίες, γεγονός που τον κάνει να μεγεθύνεται σε μια προσπάθεια αναζήτησης περισσότερου ιωδίου για να μπορέσει να παράγει θυρεοειδική ορμόνη» συμπληρώνουν.
Αυτό μπορεί συχνά να μοιάζει με πρήξιμο στο λαιμό ή αίσθημα σφίξιμο στην περιοχή του λαιμού σας.
Που το βρίσκουμε φυσικά
Ιωδιούχο αλάτι: Ο πιο συνηθισμένος τρόπος κατανάλωσης ιωδίου είναι μέσω ιωδιούχου αλατιού. Σε ένα κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο αλάτι, υπάρχουν 400 mcg ιωδιούχου καλίου, το οποίο είναι ο φορέας του ιωδίου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η περιεκτικότητα σε ιώδιο μειώνεται κατά 50 τοις εκατό έναν έως δύο μήνες μετά την έκθεση στον αέρα
Γιαούρτι: Η κατανάλωση γιαουρτιού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη ιωδίου. Τρία φλιτζάνια γιαούρτι έχουν 90 mcg ιωδίου, καλύπτουν δηλαδή το 60% των ημερήσιων αναγκών σας.
Αυγά: Ένα αυγό περιέχει 25 mcg ιωδίου (20% της ημερήσιας πρόσληψης), οπότε αν χρησιμοποιείτε δύο αυγά για την πρωινή σας ομελέτα, λαμβάνετε ήδη 50 γραμμάρια ιωδίου.
vita.gr