Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Μήπως είσαι σε Situationship; Ενας από τους συνηθέστερους τύπους σχέσης βρήκε νέο όνομα

Μόνο και μόνο από τις επιλογές του Facebook θα γνωρίζετε πως υπάρχουν αρκετά status για την ερωτική ζωή: σχέση (relationship), ελεύθερη σχέση (open relationship), μπερδεμένη ή περίπλοκη σχέση (το περίφημο “it’s complicated”) και αρκετά άλλα. Σίγουρα καμία όμως δεν έχει ξανακούσει πως η ερωτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται μπορεί να λέγεται απλώς… «κατάσταση».

Η κατάσταση λοιπόν (“situationship” από το situation και το relationship για τους αγγλομαθείς) είναι μία νέα ορολογία που περιγράφει την χρονική περίοδο κατά την οποία δεν είστε σε σχέση με κάποιον που σας αρέσει αλλά ταυτόχρονα η επαφή σας δεν είναι μόνο σαρκική. Οι περισσότερες έχουμε περάσει από μία τέτοια «κατάσταση» χωρίς όμως να μπορούμε να την ορίσουμε επακριβώς ούτε να την κατονομάσουμε κάπως.

Η νέα αυτή σύνθετη λέξη ήρθε στο προσκήνιο μέσω της Καρίνα Σιέχ, η οποία ανέλυσε την έννοια στο cosmopolitan.com. Η Καρίνα άκουσε πρώτη φορά το “situationship” σε ένα πάρτι από ένα παιδί, τον Τόνι, με τον οποίο έβγαινε εκείνη την περίοδο: «Βασικά, είμαστε σε αυτή την κατάσταση όπου τα πράγματα είτε θα εξελιχθούν είτε όχι,» της είπε.

Ο Τόνι προφανώς επινόησε μία νέα λέξη (και μπράβο του), όμως τι μας αφήνει όλο αυτό; Υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο να μένουμε σε αυτήν την περίεργη νοητή γραμμή ανάμεσα στη σωματική επαφή χωρίς συναίσθημα και στους όρους όπως ο φίλος μου/το αγόρι μου/ο σύντροφός μου κλπ;

Η Καρίνα ωστόσο το βαφτίζει ως την πηγή του κακού και ως το κύριο πρόβλημα του σύγχρονου ρομαντισμού. Η «κατάσταση» σε παροτρύνει να προφυλάξεις τον εαυτό σου από έναν δυνητικό χωρισμό και να θέσεις τα όριά σου από πολύ νωρίς. Η κανονικοποίηση των «καταστάσεων» όμως διδάσκει στους ανθρώπους να χαμηλώνουν τα στάνταρντ και τις προσδοκίες τους και να πασχίζουν να πάρουν έστω και το παραμικρό από τον εκάστοτε σύντροφο, επειδή τουλάχιστον βρίσκουν μία μικρή ανταπόκριση από εκείνον.

Η αλήθεια είναι πως για πολλούς ανθρώπους η απουσία μίας ταμπέλας που θα υποδηλώνει τον ρόλο τους είναι κάτι αρκετά αγχωτικό. Και ακόμα χειρότερο είναι η αντιμετώπιση του τέλους αυτής της κατάστασης όταν θα έρθει. Μία κατάσταση δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη συνεχή ελπίδα  πως θα έρθει κάτι καλύτερο με τον καιρό και όταν λήγει χωρίς να έχει εξελιχθεί, είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι θυμό και στεναχώρια. Δεν είναι όμως περίεργο συναίσθημα να «πενθείς» για κάτι που ουσιαστικά δεν ήταν ποτέ επίσημο;

Από την άλλη, ίσως να είναι και καλό να περνάς ένα χρονικό διάστημα στη ζωή σου χωρίς να βάζεις ταμπέλες στα πάντα. Είναι σαν να διώχνεις μακριά την πίεση. Εάν δεν είσαι πραγματικά έτοιμη για μία ολοκληρωτική σχέση ή απλά δεν είσαι ακόμα σίγουρη πως αυτός ο άνθρωπος είναι ο κατάλληλος για σένα (ή τουλάχιστον ο κατάλληλος για την συγκεκριμένη περίοδο), τότε το situationship είναι η κατάλληλη συνθήκη που μπορείς να βάλεις στη ζωή σου μέχρι να καταλήξεις και να συνειδητοποιήσεις τι είναι αυτό που θέλεις.

Όταν καταλάβετε πως βρίσκεστε στο πλαίσιο της κατάστασης, θα διαπιστώσετε πως κάπως έτσι είναι και η ζωή: μία ατελείωτη διαδρομή, με ακαθόριστα όρια και πολλά και έντονα συναισθήματα. Και είτε είστε υπέρ είτε κατά του situationship, τουλάχιστον τώρα ξέρετε πως έχει όνομα

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button