Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Μάρλεν Ντήτριχ:Οι περισσότερες γυναίκες θέλουν σώνει και καλά να αλλάξουν τον άντρα, και όταν τον αλλάξουν, δεν τους αρέσει πια.

Μία από τις πιο τολμηρές γυναίκες όλων των εποχών, σύμβολο ερωτισμού, ένας Γαλάζιος Άγγελος που αν και είχε γερμανική καταγωγή… αψήφησε το Χίτερ. `Εφυγε από τη ζωή στις 6 Mαίου του 1992..-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Φόρεσε φράκο και ημίψηλο καπέλο, χλευάζοντας τις προκαταλήψεις για τη σεξουαλική της ταυτότητα. Ο Αδόλφος Χίτλερ τη λάτρευε. Εκείνη, όμως, τάχθηκε κατά του ναζισμού, “φτύνοντας στα μούτρα”, όπως λέγεται, τους απεσταλμένους του.

Τον Γκέμπελς και τον Φον Ρίμπεντροπ, όταν επιχείρησαν να την πείσουν να επιστρέψει στη Γερμανία, υποσχόμενοι πως θα της επεφύλασσαν θριαμβευτική υποδοχή στο Βερολίνο, αντίστοιχη με αυτή της εισόδου της Κλεοπάτρας στη Ρώμη.

Η Μαρία Μαγκνταλέν Ντίτριχ γεννήθηκε στο Βερολίνο στις 27 Δεκεμβρίου 1901. Μαζί με την αδελφή της μεγαλώνουν με τις αυστηρές αρχές του αξιωματικού της αστυνομίας πατέρα τους και της συντηρητικής μητέρας τους. Ζει τα παιδικά της χρόνια μαθαίνοντας μουσική, ξένες γλώσσες και διαβάζοντας Γκέτε, Σίλερ και Ρίλκε. Μετά το θάνατο του πατέρα της, ο πατριός της είναι εκείνος που αντιλαμβάνεται το μουσικό της ταλέντο και τη στέλνει σε ωδείο. Η Μάρλεν επιθυμεί να γίνει βιολονίστα. Δυστυχώς, όμως, ένας  τραυματισμός,  στο χέρι ανακόπτει την πορεία της. Αποφασίζει, λοιπόν, να γίνει ηθοποιός. Το 1923 γυρίζει την πρώτη της ταινία “Μικρός Ναπολέων”. Το 1924 παντρεύεται το νεαρό βοηθό σκηνοθέτη Ρούντολφ Σίμπερ, με τον οποίο αποκτά μια κόρη, και παρόλο που σύντομα χωρίζουν, δεν παίρνουν ποτέ διαζύγιο.

To 1930 γνωρίζει τον μέντορά της, τον Αμερικανό, αυστριακής καταγωγή, σκηνοθέτη Γιόζεφ φον Στέρνμπεργκ. Ζει μαζί του έως το 1935 και ξεκινούν τη συνεργασία τους. Γυρίζει μαζί του την ταινία που της χαρίζει διεθνή φήμη, το “Γαλάζιο Άγγελο”, μαγεύει με το τραγούδι της, αποχαιρετά τη Γερμανία, την καλωσορίζει το Χόλιγουντ, πρωταγωνιστεί στο “Μαρόκο”, στο “Σαγκάη Εξπρές” , στο “Κατάσκοπος Χ-27”,  στην “Τραγική τσαρίνα”.  Γίνεται το πολύτιμο απόκτημα της Paramount,η οποία μπορεί πλέον να αντιπαρατεθεί στη Metro Goldwyn Mayer, που φτιάχνει την περιουσία της χάρη στον άλλο μύθο, την Γκρέτα Γκάρμπο.

Όταν λήγει η συνεργασία της με τον Στέρνεμπεργκ, συνεχίζει να παίζει σε ταινίες, με διαφορετικό ύφος όμως. Ανάμεσά τους: “Σαρξ και διάβολος”, “Φλόγα και πάθος”, “Πονεμένο ρομάντζο”, “Μάρτυρας Κατηγορίας”, “Τα απόρρητα της Νυρεμβέργης”.

Η Μάρλεν Ντήτριχ δε διστάζει να δείξει το “ανδρόγυνο” στιλ της φορόντας ανδρικά κουστούμια και ημίψηλα καπέλα. Και οι Αμερικανοί διαφημιστές φτιάχνουν το σλόγκαν τους:Η γυναίκα που ακόμα και οι γυναίκες μπορούν να λατρεύουν”.  Όταν ο Χίτλερ έχει κυριεύσει πια την Ευρώπη, η Ντήτριχ κάνει δηλώσεις κατά του ναζιστικού καθεστώτος. Ενισχύει τα θύματα του ναζισμού με δικά της χρήματα και παίρνει την αμερικανική υπηκοότητα. Αφοσιώνεται στην ψυχαγωγία των συμμαχικών δυνάμεων και τιμάται με το Αμερικανικό Μετάλλιο της Ελευθερίας. “Είναι το μοναδικό σημαντικό πράγμα που έκανα στη ζωή μου” δηλώνει χρόνια αργότερα.

Ο Ζαν Γκαμπέν μπαίνει στη ζωή της, γυρίζει αρκετές ταινίες και επιτυχημένες εμφανίσεις ως τραγουδίστρια σε νάιτ κλαμπ και θέατρα. Το 1960, η Μάρλεν Ντήτριχ επιστρέφει θριαμβευτικά στη Γερμανία και τραγουδά τη “Lili Marlene”,το “Μy Blue Heaven” και το εκπληκτικό Falling in love again”από το Γαλάζιο Άγγελο”. Από τότε χάνεται από τη δημοσιότητα, ζώντας σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι. Όταν ο Μαξιμίλιαν Σελ της ζητά να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ, εκείνη δέχεται. Δε θέλει όμως να φωτογραφηθεί. Επιθυμεί να δανείσει μόνο τη φωνή της. Ίσως γιατί προτιμά οι ρυτίδες της να χαθούν στο σκοτάδι και αυτή η συγκλονιστική φωνή της να είναι η τελευταία ανάμνηση που αφήνει…

H σαγηνευτική Γερμανίδα, γοητεύει τον σπουδαίο Αμερικανό συγγραφέα, Έρνεστ Χέμινγουει από την πρώτη τους κιόλας συνάντηση, το 1934, στο γαλλικό κρουαζιερόπλοιο “Ile de France”.

Σε επιστολή του, το 1955, (έξι χρόνια πριν την αυτοκτονία του) εκφράζει στο ακέραιο, με ένα σουρεαλιστικό τρόπο, το ερωτικό του πάθος προς εκείνη.

Οι βραβεύσεις της πολλές…Ταξιάρχης της Λεγεώνας της Τιμής (1989), Επίτημος πολίτης του Βερολίνου (16 Μαίου 2002), Ταξιάρχης των Τεχνών και των Γραμμάτων, Medal of Freedom (1947), Ιππότης του Τάγματος του Λεοπόλδου (1965), Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής (1950), Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής (1971) και Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων (1983).

Η Μάρλεν Ντήτριχ είναι ένατη στη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών. Καθιερώνοντας τον τύπο της μοιραίας γυναίκας στον κινηματογράφο της εποχής της, υπήρξε ίνδαλμα για εκατομμύρια γυναίκες. Όσο για τη φωνή της… Τα λόγια του Έρνεστ Χέμινγουειγια τον κεραυνοβόλο έρωτά του είναι χαρακτηριστικά: τραγουδά με αυτή τη φωνή που θα μπορούσε να σου ραγίσει την καρδιά

Η Μάρλεν Ντήτριχ είχε πει:

ΟΙ περισσότερες γυναίκες θέλουν σώνει και καλά να αλλάξουν τον άντρα, και όταν το αλλάξουν δεν τους αρέσει πιαΓια ποιο λόγο να συζητήσω μαζί σου. Έχω επείγουσα συνάντηση με το αφεντικό σου

(τα τελευταία της λόγια, προς ιερέα που ήρθε να την εξομολογήσει)
Οι Λατινοαμερικάνοι είναι τρυφερά ενθουσιώδεις. Στη Βραζιλία σου ρίχνουν λουλούδια. Στην Αργεντινή σου ρίχνονται.

Πηγές:

-Marlen Dietrich, Maria Riva

-Vanity Fair

-Wall Street Journal

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button