Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Κυβερνητικός σεισμός με Αλλαγή Φύλου: Καταψηφίζουν οι ΑΝΕΛ, ποιοι βουλευτές σηκώνουν μπαϊράκι

Ποιοι κυβερνητικοί βουλευτές σηκώνουν «μπαϊράκι» για την αλλαγή φύλου από τα 15;

Την καταψήφιση του άρθρου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στα 15 έτη από τους βουλευτές του κόμματός του, ανακοίνωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, κατά τη συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ την ίδια ώρα «αντάρτικο» για το ίδιο άρθρο σήκωσαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την απόφαση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να καταψηφίσουν το άρθρο αλλά και τις αντιρρήσεις των 5 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο συγκεντρώνει από 145 έως 150 θετικές ψήφους.

Η κυβέρνηση έτσι, χρειάζεται οπωσδήποτε την σύμπραξη και άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να υπερψηφιστεί η νομοθετική της πρωτοβουλία.

Η Ν.Δ ανακοίνωσε πως θα καταψηφίσει, ενώ οι έξι βουλευτές από το Ποτάμι δήλωσαν τη στήριξή τους στο επίμαχο άρθρο.

Ομως, οι έξι ψήφοι του Ποταμιού δεν επαρκούν και γι΄αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκούσε στις ψήφους και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που αναδεικνύεται σε ρυθμιστή της ψηφοφορίας καθώς, αρκετοί βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν το άρθρο 3. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σύμφωνα με πληροφορίες αύριο στις 09.30 το πρωί, κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού του κόμματος.

ΑΝΕΛ: «Ψήφο κατά συνείδηση»

«Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν κατακτήσει τη ψήφο κατά συνείδηση», υποστήριξε ο κ. Παπαχριστόπουλος σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία διχογνωμία στο κόμμα και χαρακτήρισε κωμικά όσα υποστηρίζονται περί δεδηλωμένης.

«Εμείς στους ΑΝΕΛ έχουμε κατακτήσει την ψήφο κατά συνείδηση. Υπάρχουν πράγματι στο κόμμα συνάδελφοι που έχουν διαφορετική άποψη. Δεν τη συμμερίζομαι όμως. Το ξεκαθαρίζω: μιλώ ως βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου και όχι ως εκπρόσωπος ομάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Μόνο με πρόταση μομφής χάνεται η δεδηλωμένη συνάδελφοι. Να ξεκαθαρίσω λοιπόν ότι ρήξη στην κυβέρνηση δεν υπήρχε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει».

«Το νομοσχέδιο βάζει ασφαλιστικές δικλείδες για τους ανήλικους, με τη γνωμάτευση ιατρικού συμβουλίου και με τη συγκατάθεση των γονέων. Όμως εμείς θέλουμε να διανύει το 18ο έτος της ηλικίας του, να είναι 17 και μία μέρα» σημείωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ.

«Οι χειρουργικές επεμβάσεις, πρακτικές που έχουν καταδικαστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον ΟΗΕ και που όλοι συνηγορούν ότι πρόκειται για μεσαιωνική αντιμετώπιση ο ακρωτηριασμός, δεν θα πρέπει να αποτελούν προϋπόθεση για αλλαγή ταυτότητας φύλου» τόνισε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Παράλληλα, κατέθεσε την ανακοίνωση της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, που υποστηρίζει ότι η ταυτότητα φύλου είναι θέμα κοινωνικό και δικαιωμάτων των πολιτών.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Εκκλησίας κατά του νομοσχεδίου, ο κ. Παπαχριστόπουλος αντέτεινε, ότι τις ακούει, τις σέβεται, αλλά δεν τις συμμερίζεται. «Το νομοσχέδιο αφορά μια πολύ-πολύ μικρή μειονότητα. Αλλά μια οργανωμένη κοινοβουλευτική δημοκρατία, δοκιμάζεται με τους λίγους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μασάζ» από τον Κοντονή

Εξάλλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές που αντιδρούν είναι οι Γεωργία Γενιά, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Δημήτρης Γάκης και Νίνα Κασσιμάτη.

Την ύπαρξη τέσσαρων βουλευτών που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για την νομική αλλαγή φύλου και από ανηλίκους (15 έτη) επιβεβαίωσαν ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και η γραμματέας της ΚΟ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

Λγη ώρα πριν την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, ο κ. Κοντονής είχε συντάντηση με βουλευτές του κόμματος σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις τους.

Η συζήτηση ήταν έντονη, με τους βουλευτές να καταλογίζουν στον υπουργό ότι ενήργησε βιαστικά χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει για τις προθέσεις του.

Ο ίδιος φέρεται να δικαιολογήθηκε αντιτείνοντας ότι η ρύθμιση για τους ανήλικους έγινε κατόπιν της ακρόασης γονέων ανηλίκων που επιθυμούν την νομική αλλαγή φύλου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες υπήρξαν αντιδράσεις. Βουλευτές απάντησαν στον υπουργό ότι οι ρυθμίσεις του έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην κοινωνία και υπενθύμισαν ότι ανακοίνωση επί του θέματος έχει εκδώσει και η Παιδοψυχιατρική Ενωση Ελλάδας η οποία αντικρούει το σκεπτικό του υπουργού.

Καταψηφίζει η ΝΔ

Την ίδια στιγμή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη διόρθωση φύλου.

Οπως είπε και ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η ΝΔ θα καταθέσει δική της πρόταση νόμου, τα κύρια σημεία της οποίας έιναι:

Η απόφαση να περνάει από δύο δικαστικά στάδια.
Να υπάρχει ιατρική γνωμάτευση και για τους ενήλικες.
Μόνο μία φορά να μπορεί να αλλάξει το φύλο.
Και να μπορεί να γίνει από τα 17 έτη και όχι από τα 15.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button