Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Κρεμμύδια γεμιστά, ορφανά, των ακριτικών νησιών μας

Μια υπέροχη συνταγή για γεμιστά κρεμμύδια ορφανά στην κατσαρόλα με γέμιση ρυζιού, ντομάτας και μυρωδικών, που αξίζει να δοκιμάσετε.

Το φαγητό αυτό που συνηθίζεται στα ακριτικά νησιά μας και ιδιαίτερα στο Καστελόριζο, είναι νηστίσιμο και απλό, με αξεπέραστη όμως γεύση και υλικά που έχουμε όλοι στα σπίτια μας.

Υλικά για τη Συνταγή

6 κρεμμύδια ξερά ολόκληρα, ξεφλουδισμένα (κατά προτίμηση κοκκάρια – μακρουλά)

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

4 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο

1 ½ φλιτζάνι ρύζι γλασέ, πλυμένο και καλά στραγγισμένο

1 κουταλάκι του γλυκού πελτές ντομάτας

2 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

2 κουταλάκια του γλυκού νιφάδες μπούκοβο (προαιρετικά)

1 ½ φλιτζάνι νερό

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Για την σάλτσα

½ φλιτζάνι ζεστό νερό

2 κουταλιές της σούπας τοματοπελτέ

1 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο αποξηραμένο

Για το πασπάλισμα

¼ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

1. Αρχικά, σε ένα σκεύος σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και το σπορέλαιο, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.

2. Ρίξτε τον πελτέ, ανακατέψτε καλά και προσθέστε το ρύζι. Συνεχίστε το σοτάρισμα για λίγο και βάλτε τα μπαχαρικά.

3. Στη συνέχεια βάλτε τις τριμμένες ντομάτες και το νερό και μαγειρέψτε με κλειστό καπάκι μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το νερό. Όταν είναι έτοιμο, συμπληρώστε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατέψτε καλά και κατεβάστε το σκεύος από τη φωτιά. Αφήστε την γέμιση να κρυώσει.

4. Στο μεταξύ γεμίστε μια κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό και μόλις κοχλάσει, βάλτε τα κρεμμύδια και βράστε τα για 10 λεπτά. Στραγγίστε τα και αφήστε τα να έρθουν σε θερμοκρασία κατάλληλη για να μπορείτε να τα διαχειριστείτε.

5. Πάρτε ένα από τα βρασμένα κρεμμύδια, ζουλήξτε το στο κέντρο και αφαιρέστε το εσωτερικό του. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο και χωρίστε τα σε φύλλα. Μπορείτε αν θέλετε να τα χαράξετε και λίγο στην άκρη και έτσι θα είναι πιο εύκολο να χωριστούν, ρισκάροντας βέβαια να μην συγκρατήσουν την γέμιση.

6. Γεμίστε προσεκτικά ένα – ένα τα φύλλα με την γέμιση που έχετε κρατήσει στην άκρη και τοποθετήστε τα δίπλα – δίπλα σε μια κατσαρόλα.

7. Σε ένα μπολ βάλτε τα υλικά για την σάλτσα, ανακατέψτε καλά να διαλυθεί ο πελτές και περιχύστε με αυτό το φαγητό. Σκεπάστε με το καπάκι και σιγοβράστε για 25 λεπτά περίπου.

8. Όταν είναι έτοιμο, σερβίρετε σε πιατέλα αφού πασπαλίσετε με τον ψιλοκομμένο δυόσμο. Μπορεί να σερβιριστεί και κρύο.

Συμβουλή

Γεμίστε όσα κρεμμυδόφυλλα μπορούν να χωρέσουν την γέμιση και όχι τα πολύ μικρά, τις καρδιές δηλαδή των κρεμμυδιών. Αυτές μπορείτε να τις τοποθετήσετε στον πάτο της κατσαρόλας για να μην κολλήσει το φαγητό.

topontiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button