Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Καρκίνος εντέρου: Οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου

Μια σημαντική ανακάλυψη σχετικά με το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του εντέρου έκαναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν στη Σκωτία.

Για πρώτη φορά, κατάφεραν να αποδείξουν ότι η διάσπαση των Ω3 λιπαρών οξέων στον οργανισμό συνδέεται με την απελευθέρωση ουσιών με αντικαρκινική δράση, οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρκινικού όγκου και τη δημιουργία μεταστάσεων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση British Journal of Cancer, όταν στον οργανισμό των ασθενών ήταν υψηλά τα επίπεδα των ενζύμων που διασπούν τα Ω3 λιπαρά ήταν και περισσότερες οι πιθανότητες να επιβιώσουν από τον καρκίνο του εντέρου.

«Υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στην επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του εντέρου και στο πώς ανταποκρίνονται οι ασθενείς στη θεραπεία» αναφέρει ο καθηγητής Γκρέμε Μάρεϊ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι παράγοντες που κάνουν έναν ασθενή να ανταποκρίνεται καλύτερα σε μια θεραπεία από έναν άλλο και ο στόχος της μελέτης ήταν να το διαπιστώσουμε».

Όπως εξηγεί ο Μάρεϊ, τα μόρια που παράγονται από τη διαδικασία μεταβολισμού των Ω3 λιπαρών στον οργανισμό προλαμβάνουν την περαιτέρω ανάπτυξη ενός καρκινικού όγκου. Έτσι, όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα των ενζύμων που διασπούν τα Ω3, αυτό σημαίνει ότι παράγονται και περισσότερα από τα ευεργετικά μόρια.

Τα πολύτιμα Ω3 βρίσκονται σε πληθώρα υγιεινών τροφών, όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλα), ο κρόκος του αυγού, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button