Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Κίνα: Ποιοι οι «θησαυροί» της αποστολής Chang’e-6;

Η επιτυχής επιστροφή του διαστημικού αεροσκάφους με τους «θησαυρούς» της σελήνης αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο για την Κίνα στην εξερεύνηση του σύμπαντος

Πρόσφατα, το διαστημικό αεροσκάφος Chang’e-6 επέστρεψε με επιτυχία στη γη, μεταφέροντας για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία δείγματα από την αθέατη πλευρά της σελήνης. Για την Κίνα το γεγονός αυτό αποτελεί άλλο ένα ορόσημο στην οικοδόμηση της διαστημικής της ισχύος. Τί είδους «θησαυρούς» φέρνει η αποστολή Chang’e-6;

Τα δείγματα αναμένεται να απαντήσουν σε πολλά και σημαντικά επιστημονικά ερωτήματα, επιφυλάσσοντας νέες εκπλήξεις στον αγώνα του ανθρώπου να κατανοήσει τα μυστήρια της φύσης. Πριν από την αποστολή αυτή, υπήρχαν δέκα δείγματα που είχαν συλλεχθεί από τη θεατή μόνο πλευρά της σελήνης. Η επιτυχής επιστροφή της αποστολής θα ρίξει άπλετο φως σε ένα από τα πιο θεμελιώδη επιστημονικά ερωτήματα: πού οφείλονται οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών του δορυφόρου της γης; Στο μέλλον, Κινέζοι και άλλοι επιστήμονες θα διεξάγουν συστηματική και μακροχρόνια έρευνα των δειγμάτων αυτών όπου θα αναλύουν τη δομή, τις φυσικές ιδιότητες και τη σύσταση των υλικών του σεληνιακού εδάφους. Τα αποτελέσματά τους θα γεννήσουν ακόμα μεγαλύτερα μυστήρια για τη σελήνη και το σύμπαν αλλά και θα εμβαθύνουν τις γνώσεις της ανθρωπότητας για τον σχηματισμό και την εξέλιξη της σελήνης, φέρνοντας νέες ανακαλύψεις στην επιστήμη του διαστήματος.

Η αποστολή Chang’e-6, από την εκτόξευσή της έως την επιστροφή της στη γη, αποτελούνταν από έντεκα αλληλένδετα στάδια που ενσωμάτωναν βασικές τεχνολογίες για τον σχεδιασμό και τον έλεγχο της ελλειπτικής τροχιάς της σελήνης, την έξυπνη και γρήγορη δειγματοληψία και την αποχώρηση της αποστολής. Οι τεχνολογίες αυτές θα θέσουν τα θεμέλια για την κινεζική επανδρωμένη αποστολή που πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν το 2030. Η Κίνα συνεργάζεται με άλλες χώρες για την κατασκευή ενός διεθνούς επιστημονικού και ερευνητικού σταθμού στη σελήνη, το βασικό σχέδιο του οποίου πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2035. Η ανάλυση των σεληνιακών δειγμάτων θα συμβάλει στην αξιολόγηση της ανάπτυξης του σταθμού αυτού, ενώ αναμένεται να κρίνει την επιλογή της τοποθεσίας του και το σχέδιο κατασκευής του.

Φέτος σηματοδοτεί την 20ή επέτειο του σεληνιακού έργου εξερεύνησης της Κίνας. Από το Chang’e 1 έως το Chang’e 6, η Κίνα έχει κάνει σταθερά βήματα και βγήκε από το δικό της δρόμο υψηλής ποιότητας και οικονομικά αποδοτικής σεληνιακής εξερεύνησης με κινεζικά χαρακτηριστικά. Το Chang’e 6 μετέφερε τέσσερα διεθνή όργανα και πραγματοποίησε ρεαλιστική και αποτελεσματική διεθνή συνεργασία. Τα δείγματα που φέρνει πίσω θα γίνουν επίσης ο κοινός πλούτος όλης της ανθρωπότητας στη σεληνιακή εξερεύνηση.

Η ολοκλήρωση της αποστολής Chang’e 6 θα έχει επίσης θετικό ρόλο στην προώθηση της εμπορικής διαστημικής βιομηχανίας. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η εμπορική διαστημική βιομηχανία της Κίνας αναπτύσσεται γρήγορα και ο αριθμός των νέων εμπορικών διαστημικών επιχειρήσεων το 2023 είναι 110.000. Συνολικά ολοκληρώθηκαν 26 εμπορικές εκτοξεύσεις, με ποσοστό επιτυχίας 96%. Συνολικά αναπτύχθηκαν και εκτοξεύτηκαν 120 εμπορικοί δορυφόροι, αντιπροσωπεύοντας το 54% του συνολικού αριθμού δορυφόρων που αναπτύχθηκαν και εκτοξεύτηκαν το έτος. Η κλίμακα της εμπορικής διαστημικής βιομηχανίας της Κίνας θα ξεπεράσει τα 2,3 τρισεκατομμύρια γιουάν μέχρι το 2024.

Η επιτυχής επιστροφή του διαστημικού αεροσκάφους Chang’e-6 με τους «θησαυρούς» της σελήνης αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο για την Κίνα στην εξερεύνηση του σύμπαντος καθώς και για την ειρηνική χρήση του διαστήματος από την ανθρωπότητα. Το σύμπαν είναι απέραντο και η εξερεύνησή του δεν έχει τέλος. Η Κίνα θα συμβάλει περαιτέρω και σε μεγαλύτερη κλίμακα στην πρόοδο του ανθρώπινου πολιτισμού στην εποχή των διαστρικών ταξιδιών.

naftemporiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button