Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Ιατρικό επίτευγμα! Mε βιοψία δέρματος θα γίνεται η έγκαιρη διάγνωση Πάρκινσον

Πολλά χρόνια πριν εμφανίσουν τα πρώτα κινητικά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον θα εντοπίζονται οι ασθενείς με μια απλή βιοψία δέρματος! Τον δρόμο για την έγκαιρη διάγνωση άνοιξε μια νέα, ελπιδοφόρα μελέτη Γερμανών ερευνητών, που δίνει στον μελλοντικό ασθενή ένα χρονικό προβάδισμα 15 ως 20 χρόνων πριν εμφανίσει τη νόσο.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί ο ασθενής έχει ήδη χάσει το 60%-80% των κυττάρων του εγκεφάλου που παράγουν ντοπαμίνη, ώσπου να εκδηλώσει τα πρώτα κινητικά συμπτώματα, όπως βραδυκινησία, τρόμο και αστάθεια που οδηγεί σε πτώσεις. Η ντοπαμίνη είναι απαραίτητη, καθώς αποτελεί ουσία νευροδιαβιβαστή, που επιτρέπει τη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων για την εκτέλεση των κινήσεων.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος να αντικατασταθούν τα εγκεφαλικά κύτταρα ντοπαμίνης που χάνονται. Ετσι, προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο έγκαιρης διάγνωσης, ούτως ώστε να αρχίζει νωρίς η θεραπευτική παρέμβαση με συστηματική γυμναστική και φυσικοθεραπεία, που αποδεδειγμένα καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου» εξηγεί ο νευρολόγος Παναγιώτης Ι. Ζήκος, υπεύθυνος του Ιατρείου Πάρκινσον στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και πρόεδρος της εταιρίας νόσου Πάρκινσον ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ – Κίνηση.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button