Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Η τσάντα της Balenciaga από τη λαϊκή προκαλεί σάλο στην Ταϊλάνδη [εικόνες]

Προορίζεται για το νέο best seller του οίκου και ήδη προκάλεσε σάλο. Η μεγάλη ριγέ τσάντα είναι αντιγραφή της κλασικής πλαστικής ταϊλανδέζικης που πουλιέται στις λαϊκές αγορές.

Η Ενωση Σχεδιαστών της Ταϋλάνδης εξαπέλυσε επίθεση κατά του νέου σχεδιαστή του οίκου Balenciaga, Ντέμα Γκβασάλια, με την κατηγορία ότι αντέγραψε την παραδοσιακή τσάντα της ντόπιας λαϊκής αγοράς.


Η επίμαχη τσάντα Balenciaga

Πράγματι, η τσάντα αυτή μοιάζει πολύ την τυπική πλεκτή ταϋλανδέζικη, που βρίσκουμε και στην Ελλάδα σε καταστήματα που πουλάνε φθηνά είδη από την Ασία. Φυσικά η τσάντα σε ταϊλανδέζικο στυλ του οίκου Balenciaga θα κοστίζει πάρα πολύ πιο ακριβά από την ορίτζιναλ – η τιμή δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί διότι η συλλογή θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο.


Η ορίζτιναλ ταϊλανδέζικη

Να θυμίζουμε εδώ ότι προ δεκαετίας περίπου, και ο Μαρκ Τζέικομπς σχεδίασε για τον οίκο Louis Vuitton ανάλογες τσάντες (πλεκτές δερμάτινες) και επίσης ότι την ίδια τεχνική χρησιμοποίησε για τις δικές της η Φίμπι Φάιλο στον οίκο Chloe το 2013.


Η παλιότερη εκδοχή του οίκου Louis Vuitton


Η ταϊλανδέζικη τσάντα ενέπνευσε το 2013 ολόκληρη τη συλλογή, ρούχων και αξεσουάρ Celine

Τελικά στη διένεξη μεταξύ των Ταϊλανδέζων σχεδιαστών και του γαλλικού οίκου Balenciaga μεσολάβησε το Υπουργείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ταϊλάνδης, το οποίο εξέδωσε την ανακοίνωση:
«Δεν μπορεί να μηνύσει κανείς τον οίκο Balenciaga, διότι τα υλικά και τα σχήματα είναι διαφορετικά. Το σχέδιο επίσης μπορεί να μοιάζει, αλλά δεν είναι το ίδιο, οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιγραφή.


H τσάντα Balenciaga σε πλαστική εκδοχή

»Η τσάντα-ουράνιο τόξο χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην Ταϊλάνδη. Δεν είναι παράνομο να κυκλοφορεί στην Ευρώπη, διότι δεν πρόκειται για απομίμηση. Αν κάποιος θέλει να αντιγράψει το υλικό, το σχέδιο, το σχήμα και το χρώμα, τότε θα μιλάμε για απομίμηση. Επίσης, σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως αντιγράφουν και το σήμα κατατεθέν και φαίνεται σαν να πρόκειται για μάρκα».

Για να κλείσουμε όμως το θέμα, ο Ντέμα Γκβασάλια -το νέο παιδί-θαύμα της μόδας- έχει εμπειρία στις αντιγραφές λογοτύπων… Στον πάρα πολύ δημοφιλή οίκο Vetements που άνοιξε στο Παρίσι μαζί με τον αδελφό του -και για τον οποίο εξακολουθεί να εργάζεται παράλληλα με τον οίκο Balenciaga- σχεδίασε την προηγούμενη σεζόν μια σειρά από κίτρινα T-shirts με κόκκινο λογότυπο DHL…

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button