Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Η Νορβηγία αλλάζει τα χαρτονομίσματά της. Και είναι εντυπωσιακά…

Ένας ύμνος στο αγαπημένο στοιχείο των Νορβηγών, το νερό. Τα καινούρια χαρτονομίσματα της Νορβηγίας είναι εμπνευσμένα από τη θάλασσα και ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν.
Λιγότερο από τρία χρόνια χρειάστηκε η τράπεζα της Νορβηγίας από την απόφασή της να αλλάξει τα χαρτονομίσματα της χώρας, μέχρι την κυκλοφορία τους. Ήταν 2014 όταν η Norges Bank έκανε ένα κάλεσμα σε γραφιστικά γραφεία για το σχεδιασμό των 5 χαρτονομισμάτων που θα βρίσκονται στα πορτοφόλια των πολιτών για τα επόμενα αρκετά χρόνια.

Για να ετοιμάσουν τις προτάσεις τους, οι διαγωνιζόμενοι πήραν ένα  θέμα,  που αποφασίστηκε να είναι το αγαπημένο στοιχείο των κατοίκων της χώρας, το νερό. Η σχέση των Νορβηγών με το υγρό στοιχείο, με τη θάλασσα, ήταν πάντα στενή. Από τις θρυλικές εξορμήσεις των Vikings και το ψάρεμα στις ανοιχτές θάλασσες, μέχρι  τις πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου μέσα στα θαλάσσια σύνορά τους και την δαντελωτή ακτογραμμή της Νορβηγίας, η θάλασσα είναι η ζωή τους. Ενώνει, ανοίγει δρόμους, ταΐζει, χαρίζει ευημερία και προοπτική για το μέλλον. Και αυτά κλήθηκαν να περιγράψουν με τη δική του οπτική ο καθένας.

Το τελικό αποτέλεσμα έκανε χαρούμενα δύο γραφεία. Οι νικητές από εντελώς διαφορετικούς χώρους. Από τη μία οι διάσημοι αρχιτέκτονες του Snohetta, με χαρακτηριστικά κτήρια σε όλη τη χώρα και από την άλλη το μικρό αλλά δραστήριο γραφιστικό γραφείο The Metric System, πήραν από μία πλευρά των 5 χαρτονομισμάτων και στόλισαν με τις προτάσεις τους. Το Snohetta  πήρε εικόνες της Νορβηγικής ακτογραμμής και τις παραμόρφωσε με pixel, βάση της κλίμακας Beaufort. Η θάλασσα και ο δυνατός άνεμος στη δική τους πλευρά. Στην άλλη όψη, εικόνες που φωνάζουν Νορβηγία. Ένα ψάρι, ένα πλοίο των Viking, ένας φάρος, η θάλασσα, ένα αλιευτικό, είναι η απάντηση των Metric System. Και δεν κοντράρονται, αλληλοσυμπληρώνονται. Η αρμονία μέσα στην αντίθεση.

Οι νέες κορώνες  θα βρίσκονται σε κυκλοφορία μέσα στους επόμενους μήνες, δίνοντας ένα νέο χρώμα στην Νορβηγική καθημερινότητα. Και κομψότητα την ίδια στιγμή.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button