Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Η ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΕΥΣΕΩΝ!

Γράφει ο Γιάννης Β. Καραπανάγος
Η συνεχής ειδησεογραφική κάλυψη τοπικών και διεθνών εξελίξεων, από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερώνονται, για τα σημαντικά γεγονότα και να διαμορφώνουν μια ολοκληρωμένη άποψη για κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα, που επηρεάζουν, ποικιλοτρόπως, τον ατομικό ή δημόσιο βίο τους και καθορίζουν την ενεργή συμμετοχή τους, στα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα του τόπου τους.
Ανάμεσα στα δημοσιεύματα αυτά, το τελευταίο διάστημα, υπήρξαν και κάποια άρθρα, που αφορούν στο Λιμεναρχείο Κορίνθου, με καταγγελτικό χαρακτήρα και αρνητική χροιά.
Φυσικά και δεν είμαστε αρμόδιοι να κρίνουμε τη βασιμότητα των ισχυρισμών και των καταγγελιών για να περάσουμε από δίκη μία πολύ σημαντική υπηρεσία του Νομού μας, με προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
Κι αυτό γιατί το ίδιο το Λιμενικό Σώμα διαθέτει αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι ενεργοποιούνται για να διερευνήσουν τις όποιες καταγγελίες. Με γνώμονα την προβλεπόμενη διαδικασία, ένα Σώμα Ασφαλείας, όπως το Λιμενικό Σώμα, είναι σε θέση να αποδίδει ευθύνες, με όνομα και επώνυμο, στηριζόμενες σε στοιχεία και αποδείξεις, ώστε να μην γενικεύονται αρνητικά σχόλια σε βάρος μιας ολόκληρης υπηρεσίας του.
Θεωρούμε ότι γενικεύσεις, σε βάρος του Λιμεναρχείου Κορίνθου, απαξιώνουν το έργο που επιτελεί το προσωπικό του νυχθημερόν και τις περισσότερες φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες, με ελάχιστα μέσα και πενιχρούς μισθούς. 
Συζητώντας με άτομα, που υπηρετούν σε αυτό, αντιλαμβάνεσαι ότι η πικρία που έχει δημιουργηθεί, από γενικεύσεις άρθρων, σε βάρος τους, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αξιοπρέπειά τους και το ιδεατό της βασικής αποστολής τους, που είναι η προστασία της ζωής και του θαλάσσιου φυσικού πλούτου. 
Η ζωή είναι το ύψιστο αγαθό. Αυτό γίνεται καλύτερα αντιληπτό στις περιπτώσεις που η ζωή κάποιου κινδυνεύει να χαθεί και σώζεται την τελευταία στιγμή χάρη στις καίριες και άμεσες προσπάθειες ορισμένων ανθρώπων, όπως εκείνων που υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα. Ανθρώπων που δεν υπολογίζουν καμιά δυσκολία και κανένα εμπόδιο προκειμένου να σώσουν μια ζωή, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. 
Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι ο επικελευστής Λ.Σ. κ. Κυριάκος Τζερανιάν, ο οποίος υπηρετεί στο κλιμάκιο ειδικών αποστολών του Λιμεναρχείου Κορίνθου, τον περασμένο Σεπτέμβριο (15/9/2015), διέσωσε εβδομηντάχρονο συνάνθρωπό μας, από βέβαιο πνιγμό, ενώ εκτελούσε υπηρεσία στο λιμάνι της Κορίνθου.
Ο Αρχικελευστής Λ.Σ. κ. Ιωάννης Παθέκας στο γραφείο του
Επιπλέον, επισκεπτόμενος το Λιμεναρχείο Κορίνθου συναντάς, σε γραφείο κοντά στην είσοδο, ένα γνώριμο πρόσωπο. Ένα πρόσωπο που πριν από τρία χρόνια απασχόλησε το πανελλήνιο με τη διάσωση ενός οδηγού στην Κεφαλλονιά, που έπεσε με το αυτοκίνητό του, στο λιμάνι του Αργοστολίου. 
Από τη διάσωση στην Κεφαλλονιά
Συγκεκριμένα, ο αρχικελευστής Λ.Σ. κ. Ιωάννης Παθέκας, με τον τότε Υπολιμενάρχη Κεφαλλονιάς κ. Ευστάθιο Κουκουνάρη, βούτηξαν στη θάλασσα και προσέγγισαν το αυτοκίνητο, διαπιστώνοντας ότι μέσα βρισκόταν ένας άνδρας, που δεν είχε απόλυτα τις αισθήσεις του. Τον απεγκλώβισαν, τον μετέφεραν στην ξηρά και στη συνέχεια διακομίστηκε στο Νοσοκομείο. 
Για την πράξη τους αυτή βραβεύτηκαν, σε ειδική τελετή, από τον τότε Αντιπεφερειάρχη Κεφαλλονιάς και Ιθάκης κ. Σωτήρη Κουρή. 
Αναμφίβολα, όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα, όλοι αφυπνίζονται και κάνουν θετικά σχόλια είτε σε δημοσιεύματα είτε σε ιδιωτικές συζητήσεις. 
Δυστυχώς, όμως, οι άνθρωποι διαθέτουμε, συχνά, βραχεία μνήμη και λησμονάμε εύκολα εξαίρετες πράξεις, που αποτελούν φωτεινά παραδείγματα προς μίμηση. Με αφορμή κάποιο περιστατικό ή μια διαμορφωθείσα κατάσταση, δίχως να εξετάσουμε πρόσωπα και πράγματα, οδηγούμαστε σε γενικεύσεις, “ραπίζοντας” λεκτικά και καταρρακώνοντας ηθικά εκπροσώπους του νόμου, ανθρώπους της διπλανής πόρτας, πλάστες και πλάσματα της κοινωνίας, που διακινδυνεύουν την ίδια τους τη ζωή για τον συνάνθρωπό τους, πιστοί στο καθήκον τους. Ταυτόχρονα προκαλούν αναστάτωση σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας της Υπηρεσίας, πικρία και απογοήτευση στους φρουρούς των θαλασσών γιατί στην εποχή που ζούμε, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα το ηθικό εισόδημα που προσλαμβάνουν από τους πολίτες.
 
enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button