Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Η Κυβέρνηση αποφάσισε τη διακοπή του Κυπέλλου Ελλάδος

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η κυβερνητική απόφαση για οριστική διακοπή του Κυπέλλου Ελλάδος. Η απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Αθλητισμού δεν άργησε πολύ να ληφθεί μετά τα νέα έκτροπα στην Τούμπα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός.

Ήδη από το πρωί της Πέμπτης έντονες ήταν οι φήμες για αναβολή του αγώνα Ατρομήτου-ΑΕΚ. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Σταύρος Κοντονής είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου από νωρίς το πρωί.

Λίγες ώρες αργότερα ο κ. Κοντονής έκανε τη σχετική εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό να ανάβει το πράσινο φως.

Στην απόφαση που εξέδωσε ο Σταύρος Κοντονής αναφέρεται ότι ο λόγος είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, υπάρχει έντονη καχυποψία και αμφισβήτηση που οδηγούν στην αναξιοπιστία, σε βαρβαρότητες στους αγωνιστικούς χώρους και διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης και της έννομης τάξης.

Το υφυπουργείο Αθλητισμού στην ανακοίνωσή του αφήνει υπαινιγμούς για τη στάση της ΕΠΟ και της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, ενώ δριμύ κατηγορώ εξαπολύει και στον διαιτητή Παππά που διηύθυνε τον αγώνα κυπέλλου ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στην Τούμπα που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Ωστόσο, από τα βέλη του κ. Κοντονή δεν διαφεύγουν και οι παράγοντες ομάδων, οι οποίοι, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά με δηλώσεις τους μεταθέτουν τις ευθύνες σε άλλους για να δικαιολογήσουν τα έκτροπα και δημιουργούν ένα περιβάλλον καταστροφής, διάλυσης και ανυποληψίας του ποδοσφαίρου. Καταλήγοντας, προειδοποιεί πως η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε περαιτέρω αποφάσεις αν κριθεί αναγκαίο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

1. Η καταδίκη της βίας και των αγριοτήτων στους αγωνιστικούς χώρους γίνεται από την κυβέρνηση χωρίς αιρέσεις, αστερίσκους και προϋποθέσεις. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση λειτουργεί υπονομευτικά στις προσπάθειες που καταβάλλονται να παταχθούν τα αντικοινωνικά φαινόμενα και στην ουσία τα υποθάλπει και τα νομιμοποιεί.

2. Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι ο ίδιος διαιτητής ο οποίος εφάρμοσε αυστηρά τον κανονισμό της Ε.Π.Ο. (και όχι νόμο όπως ορισμένοι αναφέρουν) τον Νοέμβριο για τα ίδια και χειρότερα γεγονότα αποπειράθηκε τρεις φορές κατά παράβαση των ίδιων κανονισμών, να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το χθεσινό αγώνα.

3. Επίσης εύλογα είναι τα ερωτηματικά που συνεχώς προκαλούνται στην κοινή γνώμη, ως προς τα κριτήρια ορισμού διαιτητών από την Κ.Ε.Δ. σε κρίσιμους αγώνες, όταν κατά τεκμήριο, ικανότεροι διαιτητές ορίζονται να διαιτητεύσουν λιγότερο κρίσιμους αγώνες. Οι διοικήσεις της Ε.Π.Ο. και της Κ.Ε.Δ. οφείλουν να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις και να μην παριστάνουν τους θιγόμενους.

4.Είναι ανάγκη στη σημερινή κατάσταση όλοι οι παράγοντες των ομάδων να αντιληφθούν ότι εμπρηστικές δηλώσεις, μετάθεση ευθυνών πάντα σε άλλους για όσα συμβαίνουν και δικαιολόγηση των εκτρόπων, δημιουργούν περιβάλλον καταστροφής, διάλυσης και ανυποληψίας του ποδοσφαίρου.

5.Αποδεικνύεται από τα πράγματα ότι η Ε.Π.Ο. δεν είναι ικανή να παρέμβει με γενναίες λύσεις στις διαχρονικές παθογένειες που η ίδια με τις πρακτικές της δημιούργησε. Η ανισονομία, η αναξιοπιστία και η εσωστρέφεια έχουν ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη βία στους αγωνιστικούς χώρους και συνιστούν τη βασική αιτία της σημερινής εξέλιξης.

6.Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και κυρίως της έντονης καχυποψίας και αμφισβήτησης που οδηγούν στην αναξιοπιστία, σε βαρβαρότητες στους αγωνιστικούς χώρους και τη διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης και της έννομης τάξης, αποφασίστηκε η οριστική διακοπή κάθε διαδικασίας και αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο όπως προβλέπεται στο Νόμο και αφού τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.

7.Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Όσοι δε, δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη όσα με συνέπεια και μεθοδικότητα πράττει, να γνωρίζουν ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει άμεσα σε περαιτέρω αποφάσεις.

Ο ΠΑΟΚ ζητά διακοπή και του πρωταθλήματος

Όπως ήταν αναμενόμενο, η σκληρή ανακοίνωση προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις με το επίκεντρό τους να εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη. Με τηλεφωνική επικοινωνία ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ομάδας για την απόφαση αναβολής –μόνο- του Κυπέλλου Ελλάδας από τον Υφυπουργό Αθλητισμού. Πέραν αυτού, αποφασίστηκε ότι ο ΠΑΟΚ δεν θα κατέβει στον Πειραιά για τον επαναληπτικό αγώνα.

Ο ισχυρός άνδρας του «δικέφαλου του Βορρά» ζήτησε από τον Μίχελ να προχωρήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να πιέσει τον Σταύρο Κοντονή να σταματήσει και τη Σούπερ Λίγκα, ώστε να ικανοποιηθούν έτσι τα αιτήματα της ΠΑΕ. Παράλληλα το αφεντικό της ομάδας εμμένει στην απαίτησή του για παραίτηση του Γιώργου Γκιρτζίκη από την προεδρία της ΕΠΟ.

Παρέμβαση Άννας Καραμανλή από ΝΔ

«Η καταπολέμηση της βίας δεν μπορεί να επιτευχθεί με πρακτικές ‘’πονάει δόντι, κόβει κεφάλι’’» δήλωσε η υπεύθυνη του τομέα Αθλητισμού της ΝΔ, Άννα Καραμανλή, για την απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, να διακόψει τη διοργάνωση του κυπέλλου ποδοσφαίρου Ελλάδος.

Η βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι η εξυγίανση του ποδοσφαίρου δεν είναι υπόθεση ενός, αλλά όλων μας, και πρέπει να βασίζεται στις αυτονόητες αρχές της Δικαιοσύνης, της διαφάνειας, της ισονομίας και της αποτελεσματικότητας.

«Το ποδόσφαιρο δεν θα εξυγιανθεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα κενά περιεχομένου και επιβολή ποινών κατόπιν εορτής. Απαιτείται ειλικρινής βούληση για την πάταξη του φαινομένου με έμφαση στα μέτρα πρόληψης», τόνισε η κα Καραμανλή.

Είπε επίσης, ότι η ΝΔ θα στηρίξει με υπευθυνότητα κάθε προσπάθεια που θα κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά θα σταθεί απέναντι σε ενέργειες εντυπωσιασμού που τελικά οδηγούν σε περαιτέρω απαξίωση του ελληνικού αθλητισμού.

Ένωση Κέντρου: Εφαρμόστε τους κανόνες ή παραιτηθείτε

Η λογική του «πονάει το χέρι, ας το κόψουμε» δεν θα λειτουργήσει και υποβαθμίζει την κυβέρνηση άλλα και τον ίδιο τον αθλητισμό. Υπάρχουν νόμοι στο ποδόσφαιρο, οι οποίοι θα έπρεπε κάθε ώρα και στιγμή να εφαρμόζονται. Αλλιώς παραιτηθείτε.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button