Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Συμβαίνει στο Λουτράκι

Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΉ ΕΟΡΤΉ ΤΟΥ ΑΓΊΟΥ ΦΑΝΟΥΡΊΟΥ ΚΑΙ Η ΠΊΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΎΕΙ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΉ

 

Πρόκειται για μια συνταγή που έχει τις ρίζες της στη Μικρά Ασία και διατηρείται με πίστη και αγάπη στις ελληνικές οικογένειες. Η παρασκευή της φανουρόπιτας περιλαμβάνει χαρακτηριστικά στοιχεία που συνδέονται με τη θρησκευτική παράδοση και το συμβολισμό.

Η συνταγή της φανουρόπιτας περιλαμβάνει παραδοσιακά 7 ή 9 υλικά, αριθμός που έχει μεγάλη συμβολική αξία στην χριστιανική λατρεία. Ο αριθμός 7, για παράδειγμα, αντιπροσωπεύει τις 7 ημέρες της Δημιουργίας, τις 7 σάλπιγγες των αγγέλων και τα 7 μυστήρια της Εκκλησίας. Αυτή η συνταγή συνδέεται με τις ευχές που απευθύνουμε στον Άγιο Φανουρίο, και είναι κοινό να βλέπουμε την πίτα ως μέσο επικοινωνίας με τον Άγιο.

Η φανουρόπιτα, αν και δεν είναι τόσο αφράτη όσο τα κέικ, έχει τη δική της γοητεία. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί τη θεωρούν ελκυστική για τους λιγοστούς θαυμαστές της, κυρίως λόγω της υφής της. Ωστόσο, με προσεκτικές κινήσεις κατά την παρασκευή της, μπορεί να μετατραπεί σε ένα ευχάριστο και ικανοποιητικό γλυκό. Το μυστικό για την αφράτη υφή της είναι η χρήση μαγειρικής σόδας συνδυασμένη με ξύδι, που δρα παρόμοια με τα αυγά, βοηθώντας την πίτα να φουσκώσει και να διατηρηθεί στον επιθυμητό όγκο.

Αυτό που κάνει τη φανουρόπιτα ιδιαίτερη δεν είναι μόνο η γεύση της, αλλά και η πνευματική της διάσταση. Σύμφωνα με την παράδοση, η φανουρόπιτα έχει τη δύναμη να φανερώσει ό,τι ζητάει η ψυχή μας. Όταν τη φτιάχνουμε, συνήθως συνοδεύεται από ειδικές ευχές και προσευχές προς τον Άγιο Φανουρίο. Με τη διαδικασία αυτή, εκφράζουμε την επιθυμία μας για λύση των προβλημάτων ή για την πραγματοποίηση κάποιου συγκεκριμένου αιτήματος.

Στην ελληνική επαρχία, ακόμα και σήμερα, οι ανύπαντρες γυναίκες πηγαίνουν στην Εκκλησία με την Φανουρόπιτα τους, έχοντας ως αίτημα να «φανερωθεί» ο σύζυγος τους.

Συνήθεια αυτή έχει βαθιές ρίζες στην παράδοση, καθώς συνδέεται με την πίστη και την ελπίδα. Όταν η φανουρόπιτα είναι έτοιμη και έχει κρυώσει, πολλές νοικοκυρές την πασπαλίζουν με ζάχαρη άχνη, στην οποία συχνά χαράζουν το σημείο του σταυρού. Αυτή η πράξη αποτελεί μια επιπλέον ένδειξη της πίστης τους και της ευλάβειάς τους προς τον Άγιο Φανουρίο.

 

Πηγή Σφεντόνα

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button