Η Επιτροπή Εξοπλισμών πήρε πίσω το «ναι» στη συμφωνία με τη Σ. Αραβία -Φίλης: Ηταν λάθος, μας εξέθεσε ηθικοπολιτικά
«Μπλόκο» στη συμφωνία πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία έβαλε η Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής η οποία συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, αναιρώντας την αρχική θετική της γνώμη για η συμφωνία που είχε περάσει από το ΚΥΣΕΑ.
Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι «δεν υπάρχει πλέον συμφωνία με την Σαουδική Αραβία». Οπως είπε δεν έχει εκτελεστεί η ανέγκλητη πίστωση και άρα δεν υπάρχει συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα με ενημέρωση που έκαναν κυβερνητικοί βουλευτές, στην επιτροπή ζητήθηκε η γνώμη των κομμάτων για το θέμα, υπό το πρίσμα και τις απόφασης που πήρε το Ευρωκοινοβούλιο για το εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων εξέφρασαν την άποψή τους και κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να ανασταλεί η εξουσιοδότηση για τη πώληση των βλημάτων στην Σ. Αραβία.
«Για μας το θέμα πολιτικά έχει κλείσει. Ηταν ένα λάθος που εξέθεσε την χώρα ηθικοπολιτικά και το διορθώσαμε» είπε στους δημοσιογράφους ο Νίκος Φίλης.
Από την ψηφοφορία απείχε η Νέα Δημοκρατία. Νωρίτερα πηγές της Πειραιώς υποστηρίζαν επίσης ότι για την ΝΔ δεν υπάρχει συμφωνία γιατί παρήλθε η 1η Οκτωβρίου ημερομηνία μέχρι την οποία τους είχε πει ο Πάνος Καμμένος ότι θα ολοκληρωνόταν η συμφωνία. Εφόσον κάτι τέτοιο δεν έγινε, για την ΝΔ δεν υπάρχει συμφωνία.
Στελέχη της ΝΔ χαρακτήριζαν «προσχηματική» την δικαιολογία της κυβέρνησης να λάβει την απόφαση επικαλούμενη το ψήφισμα της ευρωβουλής για την Υεμένη. «Υπήρχαν δύο προγενέστερες αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου στην ίδια γραμμή και παρά ταύτα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει στην σύναψη συμφωνίας» έλεγαν τα στελέχη της ΝΔ. Προσέθεταν δε ότι «δεν θέλαμε να πάρουμε μέρος σε ένα θέατρο που επί της ουσίας προσπαθεί να καλύψει το τεράστιο άδειασμα που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Καμμένο».
Σημειώνεται ότι η απόφαση της Επιτροπής της Βουλής δεν είναι δεσμευτική αλλά γνωμοδοτική. Πλέον η υπόθεση παραπέμπεται στο ΚΥΣΕΑ το οποίο και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής αναιρεί τη θετική γνώμη της για συμφωνία που έχει περάσει από το ΚΥΣΕΑ.