Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Η ΕΕ και διεθνείς εταίροι διατυπώνουν Διακήρυξη για το μέλλον του διαδικτύου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και διάφοροι διεθνείς εταίροι πρότειναν Διακήρυξη για το μέλλον του Διαδικτύου, στην οποία παρουσιάζονται το όραμα και οι αρχές ενός αξιόπιστου διαδικτύου. Οι εταίροι υποστηρίζουν ένα ανοικτό, ελεύθερο, παγκόσμιο, διαλειτουργικό, αξιόπιστο και ασφαλές μέλλον για το Διαδίκτυο και επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για την προστασία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο διαδίκτυο και σε ολόκληρο τον ψηφιακό κόσμο. Μέχρι στιγμής, 60 εταίροι έχουν προσυπογράψει τη Διακήρυξη, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες τις προσεχείς εβδομάδες.

Η Διακήρυξη για το Μέλλον του Διαδικτύου συνάδει με τα δικαιώματα και τις αρχές που ενστερνίζεται η ΕΕ και βασίζεται στη Διακήρυξη ψηφιακών δικαιωμάτων και ψηφιακών αρχών που η Επιτροπή έχει προτείνει να συνυπογράψει από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε χθες τα εξής: «Το Διαδίκτυο ενώνει την ανθρωπότητα, με τρόπο ανεπανάληπτο στην ιστορία. Σήμερα, για πρώτη φορά, χώρες που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις από όλο τον κόσμο, διαμορφώνουν ένα κοινό όραμα για το μέλλον του Διαδικτύου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι αξίες που ενστερνιζόμαστε εκτός διαδικτύου προστατεύονται και στο διαδίκτυο, ότι το διαδίκτυο είναι ένα ασφαλές και αξιόπιστο περιβάλλον για όλους, και να διασφαλιστεί ότι το διαδίκτυο εξυπηρετεί την ατομική μας ελευθερία. Επειδή το μέλλον του Διαδικτύου είναι επίσης το μέλλον της δημοκρατίας, της ανθρωπότητας.»

Η Διακήρυξη για το Μέλλον του Διαδικτύου παρουσιάστηκε χθες σε ειδική υβριδική εκδήλωση στην Ουάσιγκτον, D.C., η οποία διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, και ο κ. Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, συμμετείχαν μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Τα μέλη της συμμαχίας δηλώνουν ότι το διαδίκτυο πρέπει να ενισχύει τις βασικές δημοκρατικές αρχές, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αποτυπώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι εταίροι κοινοποίησαν το όραμά τους για το διαδίκτυο, το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί ως ένα ενιαίο, αποκεντρωμένο δίκτυο δικτύων, όπου οι ψηφιακές τεχνολογίες θα χρησιμοποιούνται με αξιόπιστο τρόπο, αποφεύγοντας τις αθέμιτες διακρίσεις μεταξύ των ατόμων και ευνοώντας τον θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της παρούσας Διακήρυξης, οι εταίροι εκφράζουν επίσης τις έντονες ανησυχίες τους για την καταστολή των διαδικτυακών ελευθεριών από ορισμένες αυταρχικές κυβερνήσεις, για τη χρήση ψηφιακών εργαλείων με στόχο την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τον αυξανόμενο αντίκτυπο των κυβερνοεπιθέσεων, για τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης και την υπερβολική συγκέντρωση οικονομικής ισχύος. Δεσμεύονται να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση αυτών των εξελίξεων και κινδύνων. Συμμερίζονται επίσης το όραμα ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν τη συνδεσιμότητα, τη δημοκρατία, την ειρήνη, το κράτος δικαίου και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία καταδεικνύει δραματικά τον κίνδυνο σοβαρής διαταραχής του διαδικτύου, ιδίως με τη μορφή πλήρους ή μερικής διακοπής της λειτουργίας του. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος κατακερματισμού του διαδικτύου, καθώς η ρωσική κυβέρνηση απειλεί να αποσυνδεθεί εν μέρει ή πλήρως από το παγκόσμιο διαδίκτυο, καθώς και ο κίνδυνος κατάχρησης, καθώς επί του παρόντος παρατηρείται απότομη αύξηση κυβερνοεπιθέσεων, διαδικτυακής λογοκρισίας και παραπληροφόρησης. Αυτό καταδεικνύει και πάλι τη σημασία της εντατικοποίησης των δράσεών μας για την προάσπιση του παγκόσμιου ανοικτού διαδικτύου, το οποίο αποτελεί κινητήρια δύναμη για τις οικονομίες και τις κοινωνίες παγκοσμίως.

Οι εταίροι θα συνεργαστούν προκειμένου να συνεχίσουν να τηρούν την υπόσχεσή τους για τη σύνδεση της ανθρωπότητας και θα μετατρέψουν τις αρχές σε συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις, σεβόμενοι τη ρυθμιστική αυτονομία του καθενός. Άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς, μεταξύ άλλων από την κοινωνία των πολιτών και τη βιομηχανία, θα κληθούν να υποστηρίξουν τη Διακήρυξη και να διευκολύνουν την εφαρμογή της. Οι εταίροι θα προωθήσουν τις αρχές αυτές σε παγκόσμιο επίπεδο, στο πλαίσιο του πολυμερούς συστήματος.

Μέλη της Επιτροπής προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Εντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, δήλωσε: «Το διαδίκτυο αποτελεί μέρος της καθημερινής μας ζωής. Αντιμέτωπη με την ισχύ που διαθέτουν επιχειρήσεις και κυβερνήσεις στο διαδίκτυο, η προσέγγιση της Ευρώπης στο Διαδίκτυο βασίζεται σε μια σαφή κατευθυντήρια γραμμή: στην εξουσία των πολιτών. Έτσι, το όραμά μας αφορά ένα παγκόσμιο, ανοικτό διαδίκτυο στο οποίο οι πολίτες θα μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και οι εταιρείες θα έχουν την ευκαιρία να ανταγωνίζονται και να καινοτομούν. Πολλές χώρες ανά τον κόσμο εξετάζουν πώς μπορούν να μεγιστοποιηθούν καλύτερα οι ευκαιρίες του Διαδικτύου και να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για τους πληθυσμούς τους.»

Ο κ Τζουζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, δήλωσε τα εξής: «Η Διακήρυξη για το Μέλλον του Διαδικτύου αποτελεί σαφές μήνυμα σε μια εποχή γεωπολιτικών και ψηφιακών αναταραχών: η ΕΕ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει το διαδίκτυο ελεύθερο, ανοικτό, παγκόσμιο, διαλειτουργικό, αξιόπιστο και ασφαλές. Τασσόμαστε κατά των προσπαθειών για τη διαίρεση του διαδικτύου και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας σε ολόκληρο τον κόσμο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο διαδίκτυο και σε ολόκληρο το ψηφιακό οικοσύστημα. Η Διακήρυξη για το Μέλλον του Διαδικτύου διευρύνει τον ψηφιακό χώρο που θα διέπεται από νόμους, φέρνει σε επαφή συνασπισμούς εταίρων που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις και έχουν κοινό όραμα για έναν ανθρωποκεντρικό ψηφιακό μετασχηματισμό. Αποτελεί απόδειξη ότι η ψηφιακή διπλωματία της ΕΕ αποτελεί αποτελεσματικό μέρος της εργαλειοθήκης μας για την εξωτερική πολιτική.»

Ο κ. Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε: «Τόσο στο διαδίκτυο, όσο και εκτός διαδικτύου, οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι ελεύθεροι, ασφαλείς και χειραφετημένοι ώστε να επιδιώκουν τις προσδοκίες τους. Η πεποίθηση αυτή είναι συνυφασμένη με το DNA της Ευρώπης και είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με τους διεθνείς εταίρους μας για την προώθηση ενός ανοικτού, ουδέτερου, διαλειτουργικού και ασφαλούς διαδικτύου, εντός του οποίου θα προστατεύονται τα δικαιώματα και θα πατάσσεται η παρανομία, όπου θα αναπτύσσεται η καινοτομία και όλοι θα έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο και υπηρεσίες της επιλογής τους. Σκοπός της διακήρυξης είναι να διασφαλίσει ότι το διαδίκτυο και η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών δεν αποδυναμώνουν, αλλά αντιθέτως ενισχύουν τη δημοκρατία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»

Επόμενα βήματα
Η Διακήρυξη είναι μια συμπεριληπτική πρωτοβουλία και οι εταίροι θα συνεχίσουν να προσεγγίζουν και άλλες κυβερνήσεις για να δρομολογηθεί η συμμετοχή τους σε αυτή. Όλοι οι εταίροι θα προσεγγίσουν τον ιδιωτικό τομέα, τους διεθνείς οργανισμούς, την τεχνολογική κοινότητα, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών, καθώς και άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς παγκοσμίως, προκειμένου να συνεργαστούν για την επίτευξη του οράματος για ένα ανοικτό, ελεύθερο, παγκόσμιο, διαλειτουργικό, αξιόπιστο και ασφαλές διαδίκτυο.

Οι προσπάθειες αυτές θα κορυφωθούν με μια εκδήλωση το καλοκαίρι του 2022, όπου οι εταίροι θα συζητήσουν με την πολυσυμμετοχική κοινότητα τον τρόπο με τον οποίο η Διακήρυξη και οι αρχές της μπορούν να ανυψώσουν και να στηρίξουν το μέλλον του παγκόσμιου διαδικτύου. Κατά τους προσεχείς μήνες θα πραγματοποιηθούν επίσης εργαστήρια επάνω στο θέμα αυτό.

Οι κατευθυντήριες αρχές της συμμαχίας και η Διακήρυξη δεν θα είναι νομικά δεσμευτικές, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς από τους υπεύθυνους χάραξης δημόσιας πολιτικής, καθώς και από τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

zougla.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button