Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Η αποτυχία στις εξετάσεις δεν είναι το τέλος του κόσμου!

Επιμέλεια κειμένου Μίνα Γιαννούλη

Η αυλαία των πανελληνίων εξετάσεων έπεσε μαζί της και το ηθικό εκείνων που προσπάθησαν αλλά, δεν κατάφεραν να σταθούν τυχεροί και να πετύχουν τους στόχους τους. Έτσι όμως είναι οι μάχες στη ζωή μας, πότε μας βρίσκουν νικητές και πότε χαμένους. Είναι όμως πολύ σημαντικό να θυμόμαστε πως μια άτυχη στιγμή δε είναι ικανή να καθορίσει την αξία μας ή τη ζωή μας. Είναι ξεκάθαρο πως αποτυχία στις εξετάσεις, δε σημαίνει και αποτυχία στη ζωή.

Τα περισσότερα παιδιά στην Ελλάδα μεγαλώνουν με το μοτίβο «καλοί βαθμοί στο σχολείο = εισαγωγή σε κάποια ανώτερη ή ανώτατη σχολή = πτυχίο = ανταγωνιστικότητα στην αγορά εργασίας = εύρεση εργασίας = επιτυχία». Το κατά πόσο αυτό το μοτίβο ανταποκρίνεται πλήρως στη σημερινή πραγματικότητα είναι ένα θέμα προς άλλη συζήτηση. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσει, το παιδί που δεν κατάφερε να το φέρει σε πέρας, να ξεπεράσει τους υγιείς φόβους του για το μέλλον και να κινητοποιηθεί ώστε να δει τι μπορεί από εδώ και πέρα να κάνει. Να αφήσει πίσω του τα λάθη, τις ατυχίες ή την πιθανή αμέλειά του και να κοιτάξει μπροστά. Άλλωστε, η ζωή ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει με ένα πτυχίο.

«Εκτός από το άγχος που τα παιδιά εισπράττουν ακόμα και σιωπηλά από τους γονείς και το γύρω περιβάλλον τους, υπάρχει και η πίεση του οικονομικού παράγοντα. Η λογική της επένδυσης που δεν αποδίδει. Οι μαθητές έχουν απόλυτη συνείδηση των χρημάτων που οι γονείς τους ξοδεύουν για τα φροντιστήριά τους, επενδύοντας στην επιτυχία τους στις πανελλήνιες και αυτό τους δημιουργεί αβάσταχτο στρες».
Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε όλη αυτήν τη δυσάρεστη ψυχολογική κατάσταση και να ωθήσουμε τον εαυτό μας ξανά σε νέους στόχους ;-Καταρχήν, η αποτυχία στις εξετάσεις  δεν είναι το τέλος του κόσμου!

-Θα πρέπει να κάνετε ένα ρεαλιστικό πλάνο επανεκκίνησης. Σπουδές και εκπαίδευση δεν είναι μόνο το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, σήμερα υπάρχουν πολλές εναλλακτικές εκπαίδευσης, προκειμένου να σπουδάσει και να εκπαιδευτεί κανείς σε αυτό που επιθυμεί και δεν θα πρέπει με τίποτα να το βάζει κάτω και να αδρανεί.

-Μην αφήνετε την αυτοπεποίθησή σας να πέφτει, να τονώνετε τον εαυτό σας και να του υπενθυμίζετε πάντα τα δυνατά του σημεία. Αν νιώθετε ότι τα έχετε χάσει, ρωτήστε τους δικούς σας ανθρώπους για το ποια είναι αυτά.

-Σκεφτείτε εναλλακτικά άλλες σπουδές που θα είχαν ενδιαφέρον για σας, αν αυτές που επιθυμούσατε δεν μπορούν με άλλο τρόπο να γίνουν. Σήμερα υπάρχουν άπειρες δυνατότητες. Όταν ένας άνθρωπος θέλει κάτι και το βάλει στόχο, θα το πετύχει με τον έναν ή άλλο τρόπο.

-Βγείτε από το σπίτι, επισκεφτείτε χώρους που θα μπορούσαν να δώσουν ερεθίσματα για εκπαίδευση (ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, βιβλιοθήκες, ΚΕΚ κλπ) ή προσωρινή εργασία. Μαζέψτε πληροφορίες, άρθρα, συζητείστε, ανταλλάξτε ιδέες και εμπειρίες.

-Επιδιώξτε να βρεθείτε και να μιλήσετε με ανθρώπους που μπορούν να σας βοηθήσουν. Μπορεί να είναι κάποιος παλιός καθηγητής του σχολείου ή του φροντιστηρίου ή και κάποιο άτομο από τον κοινωνικό περίγυρο που είχε ανάλογη εμπειρία και την ξεπέρασε και είναι αποκατεστημένο επαγγελματικά.

Πάνω από όλα όμως δε χάνεται την αυτοπεποίθηση, την πίστη στον εαυτό σας και δε σταματάτε  ποτέ να κυνηγάμε τα δικά σας όνειρα!!!

Όλη η ζωή είναι μπροστά σας!!!

Καλή τύχη στη ζωή, όχι στις εξετάσεις!

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button