Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ ηγεμονική δύναμη στον προοδευτικό χώρο
«Η ολοκλήρωση του προγράμματος στα μέσα του 2018 και η επιστροφή στην κανονικότητα είναι στοίχημα εθνικό», τονίζει ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σημειώνει ότι «δεν θα χρειαστούμε 4ο μνημόνιο» και ασκεί κριτική σε όσους μιλούν για κάτι τέτοιο «για λόγους επικοινωνιακής κατανάλωσης και μικροκομματικής πολιτικής», ότι «κάνουν κακό στη χώρα και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ».
Υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει σενάριο εκλογών» και πως «η πολιτική πρόταση της ΝΔ και κάποιων στελεχών από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που ταυτίστηκαν με τη συγκυβέρνηση 2012-2015 λέει κατ΄ ουσία να αποσταθεροποιηθεί η χώρα για να σταθεροποιηθεί το κόμμα της». Καταλογίζει στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι μετά τη διάψευση των ελπίδων του για μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, «δυναμιτίζει τη σταθερότητα της χώρας και επιδιώκει να την αποσταθεροποιήσει πολιτικά».
Ο κ. Ζαχαριάδης σημειώνει ότι από το 2012 και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ηγεμονική δύναμη στον προοδευτικό χώρο και πως επιδιώκει ως κόμμα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς να παραμένει η κεντρική- κυρίαρχη δύναμη, ο ρυθμιστής των εξελίξεων σε αυτό τον πόλο του πολιτικού συστήματος. «Δεν καταλαβαίνω την πραγματική στόχευση της κ. Γεννηματά», σχολιάζει σχετικά με την αρνητική στάση της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απέναντι στην πολιτική εκτίμηση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός για το ενδεχόμενο έναρξης ενός διαλόγου της κυβερνώσας Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ, για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης μετά το τέλος των μνημονίων.
Ο κ. Ζαχαριάδης αναφέρει ότι «η κ. Γεννηματά πρέπει να ξεκαθαρίσει αν θέλει να είναι σε αντιστοιχία με τους Ευρωσοσιαλιστές ή όχι». Υποστηρίζει ότι η προοδευτική διακυβέρνηση στη μεταμνημονιακή Ελλάδα της απλής αναλογικής δεν είναι και δεν μπορεί να είναι θέμα ενός κόμματος αλλά ενός μπλοκ δυνάμεων. Τονίζει ότι «οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, με την αυτονομία τους και με τον αυτόνομο πολιτικό τους λόγο και ρόλο πρέπει να ρίξουν γέφυρα επικοινωνίας όχι κατ’ ανάγκη για να συμφωνήσουν σε κυβερνητικές λύσεις και σχήματα, αλλά για να διαμορφώσουν τουλάχιστον την απαραίτητη πολιτική και κοινωνική συναίνεση για την ανάκαμψη της χώρας μετά την πολυετή κρίση