Ερντογάν, Πούτιν και Ροχανί σε σύνοδο κορυφής για τη Συρία
Θα διεξαχθεί στις 22 Νοεμβρίου στο ρωσικό θέρετρο Σότσι
Τις εξελίξεις στη Συρία θα συζητήσουν η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν σε σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στις 22 Νοεμβρίου στο ρωσικό θέρετρο Σότσι, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Χασάν Ροχανί θα συζητήσουν σε αυτή τη σύνοδο κορυφής «τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και στην περιοχή», διευκρίνισε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν είναι ανάδοχοι μιας συμφωνίας που έχει σκοπό τη μείωση της έντασης των μαχών ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για μια πολιτική συμφωνία για τον τερματισμό της συριακής σύγκρουσης, που έχει προκαλέσει περισσότερους από 330.000 θανάτους και εκατομμύρια εκτοπισμένους από τον Μάρτιο του 2011. Η συμφωνία της Αστάνα, από το όνομα της πρωτεύουσας του Καζακστάν όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, έχει επιτρέψει τη δημιουργία «ζωνών αποκλιμάκωσης» που προβλέπουν τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία ανέπτυξε στρατεύματα στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτική Συρία) που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Η Ρωσία και το Ιράν υποστηρίζουν τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει τους αντάρτες που επιδιώκουν την ανατροπή του. Όμως η Άγκυρα και η Μόσχα, που πέρασαν μια σοβαρή διπλωματική κρίση μετά την κατάρριψη από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, τον Νοέμβριο του 2015, ενός ρωσικού αεροπλάνου πάνω από τη συριακή μεθόριο, έχουν παραμερίσει τις διαφορές τους τους τελευταίους μήνες προκειμένου να συνεργαστούν στο θέμα της Συρίας.
Ένδειξη της αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο χωρών είναι το γεγονός ότι οι Πούτιν και Ερντογάν συναντήθηκαν πέντε φορές φέτος και είχαν 13 τηλεφωνικές συνομιλίες από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Ανατολή. Σε μια άλλη εξέλιξη, οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης εισήλθαν σήμερα στην Μπουκαμάλ, το τελευταίο αστικό προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, μερικές ημέρες μετά την ανακατάληψη από τους τζιχαντιστές αυτής της στρατηγικής πόλης που βρίσκεται στη μεθόριο με το Ιράκ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε πριν από μία εβδομάδα ότι ανακατέλαβε την Μπουκαμάλ, όμως οι τζιχαντιστές κατάφεραν μερικές ημέρες αργότερα να ξαναπάρουν τον έλεγχο της πόλης αυτής στην ανατολική Συρία. Υποστηριζόμενες από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία οι κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν για άλλη μια φορά σήμερα στην πόλη, εξαπολύοντας επίθεση από δυτικά, ανατολικά και νότια της Μπουκαμάλ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
«Μάχες διεξάγονται στο εσωτερικό της πόλης, σημειώνονται πυρά πυροβολικού και πλήγματα της ρωσικής αεροπορίας», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν. Την πρώτη επίθεση εναντίον της Μπουκαμάλ είχαν εξαπολύσει δυνάμεις που συνδέονται με τη συριακή κυβέρνηση – ιρακινές σιιτικές πολιτοφυλακές, μαχητές της λιβανικής Χεζμπολάχ και ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης. «Αυτή τη φορά η στρατιωτική επιχείρηση πραγματοποιείται απευθείας από τις δυνάμεις του καθεστώτος», υπογράμμισε ο Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος διευκρίνισε πως τα στρατεύματα κατέλαβαν τα δυτικά, ανατολικά και νότια προάστια της πόλης.
Η Μπουκαμάλ, που βρίσκεται στην επαρχία Ντέιρ Έζορ, είναι η τελευταία πόλη που τελεί υπό τον έλεγχο του ΙΚ, που εξακολουθεί να ελέγχει το 25% της πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Στην περιοχή αυτή, που συνορεύει με το Ιράκ, διεξάγονται δύο ξεχωριστές επιθέσεις για την ανακατάληψη από τους τζιχαντιστές των εδαφών τα οποία ελέγχουν. Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι κυβερνητικές δυνάμεις, από την άλλη κούρδοι και άραβες μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS) που υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον.
Στο μεταξύ, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε σήμερα σε ομιλία του πως οι πρόσφατες εξελίξεις στη Ράκα της Συρίας δείχνουν πως η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενδιαφέρεται περισσότερο να καταλάβει εδάφη από το να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος. Η Τουρκία εξέφρασε την οργή της για το γεγονός ότι επιτράπηκε σε αυτοκινητοπομπή μαχητών του ΙΚ να αποχωρήσει από τη Ράκα τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη YPG, λέγοντας ότι «έχει συγκλονιστεί» με τη στάση των ΗΠΑ στο θέμα.
Η Άγκυρα έχει επίσης οργιστεί με την υποστήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στους μαχητές των Κούρδων της Συρίας τους οποίους θεωρεί παρακλάδι του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) το οποίο πραγματοποιεί από το 1984 ένοπλο αγώνα στην Τουρκία και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η προμήθεια της Τουρκίας με αμερικανικό αμυντικό εξοπλισμό καθυστερεί από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του Τσαβούσογλου και η Τουρκία αναπτύσσει εναλλακτικές λύσεις για τον τομέα αυτόν. «Αντιμετωπίζουμε δυστυχώς σημαντικές καθυστερήσεις στην προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού τον οποίο χρειαζόμαστε επειγόντως στη μάχη κατά της τρομοκρατίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω εσωτερικών πρακτικών των ΗΠΑ», αναφέρεται στο κείμενο χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.
«Προφανώς, καθώς αυτές οι περίοδοι παρατείνονται, αναπτύσσουμε εναλλακτικά μέσα προκειμένου να αποκτήσουμε τον εξοπλισμό και τα συστήματα που χρειαζόμαστε, κυρίως μέσω των δικών μας εθνικών πόρων». Η Τουρκία ολοκλήρωσε πρόσφατα την αγορά ρωσικών συστημάτων πυραύλων εδάφους-αέρος S-400, μια αμυντική συμφωνία που οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας θεωρούν ότι αποτελεί περιφρόνηση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ καθώς το όπλο αυτό δεν μπορεί να ενσωματωθεί στα συστήματα της συμμαχίας. Η Άγκυρα δήλωσε επίσης πως μελετά συμφωνίες με τη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία EUROSAM προκειμένου να αναπτύξει, να παραγάγει και να χρησιμοποιήσει τους δικούς της πόρους για ένα σύστημα αεροπορικής άμυνας.