Επίσκεψη του Γιώργου Ψυχογιού στο παράρτημα του πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Κόρινθο.
Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων, αποτελεί έναν θησαυρό για την Κόρινθο με μια πλούσια βιβλιοθήκη ανοιχτή στο κοινό και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, στεγάζεται στην άκρη της πόλης, χωρίς πινακίδες που να οδηγούν σε αυτό, με τα γραφεία των καθηγητών και το φοιτητικό εστιατόριο να βρίσκονται σε διπλανό κτίριο, κακό φωτισμό και επικινδυνότητα το βράδυ και μεγάλη δυσκολία πρόσβασης από τον σταθμό του Προαστιακού, από όπου δεν υπάρχει λεωφορείο που να τον συνδέει με την πόλη.
Η μεταστέγαση είναι θεμελιώδες ζήτημα, μάς εξήγησαν ο Μάνος Παπάζογλου, αναπληρωτής καθ. Πολιτικών Συστημάτων, η Βασιλική Λαλαγιάννη, καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού και ο Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθ. Πολιτικής Ιστορίας στο ΠΕΔΙΣ, το οποίο επισκεφθήκαμε έπειτα από πρόσκληση του προέδρου του Τμήματος, Αστέρη Χουλιάρα, καθ. Συγκριτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων και ακούσαμε με προσοχή τα ζητήματα που έθεσαν και μιλήσαμε με τους φοιτητές. Το εν λόγω Τμήμα παρέχει θέσεις πρακτικής άσκησης σε φορείς του Δημοσίου και επιχειρήσεις της Κορινθίας και διατηρεί στενή σχέση με το Επιμελητήριο Κορινθίας.
Πρόταση μεταστέγασης του ΠΕΔΙΣ έχουν κάνει ο Δήμος Λουτρακίου αλλά και ο Δήμος Σικυωνίων (Κιάτο), κατανοώντας πως η ύπαρξη ενός Πανεπιστημίου προσδίδει κύρος σε μια πόλη και παράλληλα τονώνει την εμπορική της δραστηριότητα, όμως «εμείς, εδώ θέλουμε να μείνουμε, σε μια ιστορική πόλη όπως η Κόρινθος» λένε οι καθηγητές και προσθέτουν πως «αν είχαμε μαζέψει τα ενοίκια τόσων ετών, θα είχαμε αγοράσει και ανακατασκευάσει κάποιο κτίριο». Οι παλιές αποθήκες των Αγροτικών Συνεταιρισμών, τα κτίρια του ΟΣΕ ή το στρατόπεδο είναι μερικές από τις λύσεις που έχουν κατά καιρούς πέσει στο τραπέζι, χωρίς να έχει προχωρήσει κάτι, για μεταστέγαση και της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, επίσης στην Κόρινθο.
Εμφανής η εφευρετικότητα στο πρόγραμμα σπουδών, συγκεντρώνουν τα έτη ανά ημέρα, «μαζεύουν» τα μαθήματα με τέτοιο τρόπο ώστε οι φοιτητές να κατεβαίνουν μέρα παρά μέρα από Αθήνα, τριήμερο. Μετακινούνται με ΚΤΕΛ και Προαστιακό και τώρα που ο δεύτερος έχει μόνο ανά δίωρο δρομολόγια, η προσέλευση έχει μειωθεί, αφού χρειάζεται και ταξί από τον σταθμό μέχρι το Τμήμα με 4 ευρώ κόστος.
Προσιτή στέγη για τους φοιτητές και μεταφορά από τον Προαστιακό με λεωφορειάκι είναι θεμελιώδη ζητήματα που αναζητούν λύση. Στην Κόρινθο διαβιούν όσοι προέρχονται από άλλες πόλεις της Πελοποννήσου. Όχι οι Αθηναίοι που όμως αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό εισακτέων.
Τμήμα με καλή ροή αποφοίτων, το ΠΕΔΙΣ προσφέρει μεταπτυχιακά: «Διακυβέρνηση και Δημόσιες Πολιτικές» το οποίο παρακολουθούν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, «Τοπική Αυτοδιοίκηση, διαπανεπιστημιακό» με ΠαΠει και ΔΠΘ, το οποίο παρακολουθούν αντιδήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες και το αγγλόφωνο «Mediterranean Studies» που επικεντρώνεται στη ΝΑ Μεσόγειο, «Παγκόσμιες Προκλήσεις και Συστήματα Αναλύσεων» και «Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία».