Εξέταση αίματος τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει γρήγορα δύσκολα ανιχνεύσιμους καρκίνους
Μπορεί να φέρει επανάσταση στη διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση της ασθένειας
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Sustainability» ερευνητική ομάδα στην Κίνα παρουσιάζει τα θετικά αποτελέσματα δοκιμών που πραγματοποιούν με μια νέα εξέταση αίματος που ανέπτυξαν με τη χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, εξέταση που σχεδιάστηκε για να κάνει γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια ανίχνευση τριών κύριων τύπων καρκίνου.
Όπως είναι ευνόητο ένα τέτοιο εργαλείο μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στην ευκολότερη, λιγότερο επώδυνη και πάνω από όλα ταχύτερη διάγνωση της παρουσίας καρκίνου με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται για τον ασθενή και την προσπάθεια αντιμετώπισης της ασθένειας. Οι ερευνητές δοκίμασαν την εξέταση σε άτομα υγιή και άτομα με διαγνωσμένο καρκίνο του παγκρέατος, του στομάχου ή του παχέος εντέρου. Η εξέταση κατάφερε σε λίγα λεπτά να εντοπίσει τους ασθενείς με ποσοστά επιτυχίας 82% έως 100% των περιπτώσεων λένε οι ερευνητές.
Το νέο εργαλείο που ανέπτυξαν ερευνητές από το Τμήμα Κλινικής Εργαστηριακής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θώρακος στη Σαγκάη χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση, τον πιο δημοφιλή κλάδο τεχνητής νοημοσύνης πριν την έλευση της γενετικής νοημοσύνης, για την ανάλυση παραπροϊόντων του μεταβολισμού (μεταβολιτών) σε δείγματα αίματος. Αυτοί οι μεταβολίτες που βρίσκονται στο υγρό τμήμα του αίματος που είναι γνωστός ως ορός δρουν ως βιοδείκτες που μπορούν ενδεχομένως να επισημάνουν την παρουσία του καρκίνου στο σώμα.
Ο έλεγχος για αυτούς τους βιοδείκτες αίματος έχει προταθεί ως ένας πιθανός τρόπος για τη διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμα στάδια της νόσου όταν οι ασθενείς μπορεί να μην έχουν ενδεικτικά συμπτώματα και τα ποσοστά επιβίωσης είναι υψηλότερα αν υπάρξει έγκαιρος εντοπισμός της ασθένειας.
Παρά το γεγονός ότι είναι μερικοί από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους στον κόσμο, οι καρκίνοι του παγκρέατος, του παχέος εντέρου και του στομάχου δεν έχουν επί του παρόντος αυτόνομες εξετάσεις αίματος που να είναι αρκετά ακριβείς για τη διάγνωση των ασθενειών από μόνοι τους. Αντίθετα οι γιατροί συνήθως βασίζονται σε απεικονιστικές ή χειρουργικές διαδικασίες για την ανίχνευση καρκινικού ιστού.
Τα ποσοστά
Οι επιστήμονες πίσω από την ανάπτυξη της εξέτασης λένε ότι, εάν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου θα μπορούσε να κάνει τεράστια διαφορά. Με βάση τη μοντελοποίηση που πραγματοποίησαν, ανέφεραν ότι το νέο εργαλείο θα μπορούσε να μειώσει την εκτιμώμενη αναλογία των μη διαγνωσμένων περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου και του παχέος εντέρου κατά περίπου 20% έως 50% εάν χρησιμοποιούνταν για προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου σε μεγάλα τμήματα πληθυσμών.
Η επιστημονική κοινότητα σε όλο τον κόσμο χαιρέτησε την εξέλιξη αυτή με τους ειδικούς να επισημαίνουν πάντως ότι θα χρειαστεί αρκετός καιρός, κάποια χρόνια, μέχρι να δοκιμαστεί πλήρως αυτή η εξέταση και να δοθεί το πράσινο φως για να ενσωματωθεί στα διαγνωστικά εργαλεία των γιατρών.
Naftemporiki.gr